Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подвариантът на коронавируса BA.2 е “невидим” и трудно се открива с наличните тестове, алармира СЗО

Старши вирусологът в Световната здравна организация (СЗО) д-р Никси Гумеде-Моелеци обяви, че в няколко страни в Африка е открит подвариант на Омикрон, който много трудно се открива със съществуващите тестове. В СЗО са обезпокоени от този факт, защото щамът ще затрудни работата на лабораториите. Там невинаги ще могат да разпознаят подварианта, защото при него често липсват определени критерии, характерни за оригиналния Омикрон, съобщи РИА Новости.

"Новият подвид с кодовото име BA.2 е идентифициран в пет държави на континента: Ботсуана, Кения, Малави, Сенегал и Южна Африка. Ние сме изключително загрижени за това", посочва д-р Никси Гумеде-Моелеци. Тя уточнява, че наличните PCR тестове "не виждат" новата мутация като Омикрон, във връзка с което СЗО си сътрудничи с няколко световни лаборатории.

ВА.2 е регистриран и при няколко души в шведския град Упсала. Според говорителя на лабораторията Матс Мартинел може да има повече случаи на инфекция с този вид, тъй като новият подвариант изисква по-задълбочено секвениране и при някои заразени може да не е установен. Засега експертите на СЗО не могат да кажат и колко е патогенен.

Какво е известно за ВA.2

Вариантът Омикрон има няколко подвида: BA.1, BA.1.1, BA.2 и BA.3. Мутацията BA.2 получи прякора Стелт (от английски stealth - "невидим", "скрит") поради невъзможността да се открие с помощта на някои процеси на секвениране (определяне на последователността на аминокиселините в протеините и нуклеотидите в нуклеиновите киселини). Той е най-добре проучен от учени в Дания, където подвидът BA.2 беше открит по-рано тази година и бързо се превърна в доминиращ вариант на коронавируса.

Според специалистите от Серумния институт в Дания BA.2 е по-заразен от оригиналния Омикрон - BA.1, с 10% . Тоест при него рискът инфектирани хора да заразят членовете на своето семейство е 39 срещу 29%. Също така е по-вероятно да заразява ваксинирани и реваксинирани в сравнение със своя предшественик. Авторите на изследването съобщават, че BA.2 има свойството да заобикаля имунитета, което допълнително намалява защитния ефект на ваксинацията. В същото време датските учени не са установили, че Стелт е по-опасен от оригиналния Омикрон, но заключенията все още не са окончателни.

Според в. "Експрес" новият подвид е идентифициран в повече от 40 страни, включително Индия, части от Европа, Южна Африка, Австралия и САЩ.

Ръководителят на "Роспотребнадзор" Анна Попова съобщи на заседание на координационния съвет, че ВA.2 е достигнал и до Русия, докато подвариантът BA.3 не е идентифициран на територията на федерацията. Според специалиста по инфекциозни болести д-р Евгений Тимаков Омикрон и особено новият му подвариант BA.2 ще заразят почти 90% от населението на Русия и на другите страни.

В интервю за "Говорит Москва" той припомни, че пациентите с високо ниво на антитела ще прекарат инфекцията с новия подвариант в лека форма. Д-р Тимаков отбеляза също, че много хора може и да не разберат, че са заразени с Омикрон или неговия подвариант, тъй като симптомите при тях са подобни на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и ги объркват с тези на грипа.

Служители на СЗО заявиха, че инфекцията при Стелт протича толкова леко, колкото и при Омикрон.

В. "Експрес", позовавайки се на Здравната служба и Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, отбелязва, че Стелт по предварителни данни има симптоми, близки до оригиналната версия на Омикрон. Според публикацията основните симптоми на BA.2 са висока температура, продължителна кашлица, загуба или промяна в обонянието и вкуса. Авторите на публикацията обаче уточняват, че симптомите, характерни за този подвариант на Омикрон, тепърва ще се изясняват.

BA.2 започва да измества Омикрон, съобщава уралският учен д-р Сергей Токарев. Експертът посочва, че BA.2 има сериозни разлики в шиповия протеин и в скоростта на разпространение.

"Това е сериозно доказателство, че пандемията вероятно няма да приключи само с един южноафрикански вариант - прогнозира той. - Oмикрон определено няма да е последният, защото дори за толкова кратко време вече успя да се раздели на подварианти."

Д-р Токарев подчертва още, че BA2 вече измества Омикрон в Дания, проявява по-голяма активност във Великобритания, Швеция и Израел.

Имунологът д-р Николай Крючков смята, че развитието на Oмикрон по някаква причина е "кривнало" встрани и това се дължи на факта, че е вирус мутант, който в продължение на няколко месеца се е доразвивал в тялото на животно или човек, страдащ от имунна недостатъчност.

Според експерта, въпреки че Омикрон "избутва" Делта, това не означава, че индийският вариант няма да се появи отново.

"Делта, или B.1.617.2, не е на дневен ред, но се смята, че остатъчно количество вируси може да циркулира някъде. Тоест мутацията ще се скрие, след което ще даде супермутация. Следващият потомък на Делта може да е някакъв латерален вид", д-р казва Крючков.

Колко дълго живее Oмикрон на различни повърхности?

Японски учени са установили, че Омикрон може да остане по-дълго от другите версии на коронавируса върху пластмасови повърхности и човешка кожа, съобщава Ройтерс.

Експерти от Медицинския институт в Киото посочват, че Oмикрон е с висока способност да остава заразен. Това е довело до изместването на Делта и превръщането му доминиращ вариант в света.

По време на изследването те са открили, че върху пластмасови повърхности Oмикрон живее по-дълго от другите разновидности на вируса. Средното време на преживяемост на вируса е: изходният щам - 56 часа; Алфа - 191,3 часа; Бета - 156,6 часа; Гама - 59,3 часа; Делта - 114 часа; Омикрон - 193,5 часа. Освен това върху кожата средното време на оцеляване на вируса е: 8,6 часа - оригиналната версия; 19,6 часа - Алфа; 19,1 часа - Бета; 11 часа - Гама; 16,8 часа - Омикрон.

На кожата всички варианти се унищожават напълно след 15 секунди излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. Ето защо учените препоръчват те да се използват и да се поддържа строга хигиена на ръцете.