Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откъс от 110-минутната лента “Великата година на победата, 2021” взриви интернет

“Това видео показа майчината му страна, в която той опитва да сбъдне мечтите на хората”, казва гласът зад кадър

За първи път от 5 месеца насам се появи и съпругата му Ри Сол Джу

Откъс от 110-минутния севернокорейски документален филм "Великата година на победата, 2021", в който участва и върховният лидер на КНДР - Ким Чен Ун,

предизвика истински фурор в интернет

Стотици хиляди пожелаха да видят подробности от мистичния живот на диктатора и определено не останаха разочаровани. Въпреки че проектът е предвиден да отрази постиженията на републиката през изминалата година, включително разработването на ракети и усилията за преодоляване на пандемията, най-голямо любопитство, разбира се, предизвика самият Ким.

В пропагандната лента той е представен като човек, изправен пред огромни трудности, но в името на родината си успява да се справи с тях дори с цената на здравето си. Сценаристите упорито акцентират върху това, че е отслабнал и накуцващ, но тези подробности изобщо не пречат на силния характер на вожда да взема правилните решения за страната. За подсилване на внушението дори как се опитва да слезе по импровизирани стълби на строителна площадка, докато вали.

Историята в целия филм, излъчен седмица след изпитанието на балистична ракета със среден обсег, се разказва от глас зад кадър. С патетичен тон той обяснява каква е идеята на всяка една от сцените.

"Това видео показа майчината страна на Ким, който е напълно изсъхнал, защото посвети изцяло собственото си тяло, за да осъществи мечтите на хората, борейки се за страната", казва гласът зад кадър.

В друга сцена от "Великата година на победата, 2021" лидерът язди бял кон на свещено за народа място - планината Пектусан на границата между Северна Корея и Китай. Тя се приема за "символична" - митично място, тъй като се смята, че там е основана държавата.

От КНДР твърдят, че бащата на Ким - Ким Чен Ир, е роден в планината Пектусан, въпреки че историци са на друго мнение. Десетки пъти те са споделяли теорията, че действителното му родно място е в Русия.

"Снимките на Ким, който е възседнал величествен бял кон, имат за цел да свържат образа му със сила - обяснява Джийн Х. Лий - сътрудник в Wilson Center и бивш шеф на бюрото на Пхенян за Асошиейтед прес. - Те може да изглеждат комични в очите на чужденците, но севернокорейците веднага ще разберат посланието, което носят със себе си. Гражданите на страната са напълно наясно с това, което режисьорите и сценаристите искат да им кажат. С този и с други образи, в които Ким се превъплъщава, той се стреми да подчертае на своя народ, че има божествено излъчване. Също и че на него му е предопределено правото да управлява точно тази страна, без значение какъв е резултатът за настоящата дипломация или състоянието на икономиката, която е под строги санкции от други държави."

След излъчването на филма не закъсняха и критиките към КНДР от редица международни организации. Те обвиниха ръководството на страната в това, че дава път на определени актьори, докато други тънат в глад и мизерия.

"Някои севернокорейски филмови звезди се затрудняват да си изкарват прехраната в условията на пандемията COVID-19 - писа Daily NK преди седмици. - В началото на януари артисти от Корейското художествено филмово студио се появиха на пазара в Пхенсон, за да просят пари. Те използваха славата си и това, че местните ги познават, за да ги помолят за подаяния.

Стигнали са дотук, въпреки че са част от най-голямото филмово студио в родината им. Накратко - известни актьори и актриси изпитват толкова тежки финансови затруднения, че трябва да молят за милостиня."

Пред медията дори проговори и един от изпадналите в немилост.

"Не знам как ще оцелея без никаква помощ от правителството - обясни актьор, пожелал анонимност, защото го е страх. - Не мога да правя бизнес, защото вече съм известен и не ми позволяват. Със семейството ми едва оцеляхме, и то само защото жена ми и децата ми правят бизнес. Заради коронавируса и той не върви добре. Просто нямах друг избор, освен да дойда на пазара и да моля за пари."

Според специалисти трудностите, в които изпадали хората на изкуството, били ежедневие за републиката. Севернокорейските актьори например се подреждали от първо до шесто ниво въз основа на тяхното образование и актьорски способности. От това зависела и заплатата им. Ако попаднат в някое от последните нива, получавали финансови средства, с които съществуването им било невъзможно. В момента е по-добро положението само на певиците и певците.

"Те живеят по-сигурно и спокойно само защото съпругата на върховния лидер е вокалистка - обяснява източник. - Има много хора, които питат как е възможно филмовите звезди да изпаднат в такава разруха, когато са толкова ценни. Проблемът е, че главнокомандващият сега не е като предишния лидер Ким Чен Ир, който искаше да популяризира художествените филми. Откакто синът му дойде на власт, интересът в това отношение значително намаля. Всъщност има много по-малко артфилми, които са произведени през последните години. Има повишен интерес към вокалните изпълнители и групи като Moranbong Band, Chongbong Band и Band of the State Affairs. Те са отбелязали скок в заплащането и социалния си статус."

Специалисти смятат, че след успеха, който пожъна филмът "Великата година на победата, 2021", Ким Чен Ун може да промени отношението си към киноиндустрията. Лентата все пак стана причина името на лидера да се превърне в първа новина в световните медии.

Само преди броени дни на първите страници на вестниците място намери и съпругата му Ри Сол Джу. Причината - тя се появи за пръв път от почти пет месеца насам публично пред държавни медии. Говореше се, че половинката на Ким е ограничила до минимум обществените си изяви заради пандемията. Сол Джу беше заснета да посещава заедно с мъжа си художествен спектакъл в театър "Мансуде" в Пхенян, с който беше отбелязана Лунната нова година. Нейната изява съобщи официалната Корейска централна телеграфна агенция. За последно тя беше видяна на 9 септември по случай годишнината от основаването на КНДР. Тогава отново със съпруга си влезе в Къмсусанския дворец на Слънцето, където се помещават балсамираните тела на бащата и дядото на Ким.

"Когато той се появи сред зрителите в театъра заедно с Ри Сол Джу под музикалния съпровод за добре дошли, те бяха посрещнати от възторжените възгласи на публиката - пишат местни журналисти. - След спектакъла двамата излязоха на сцената, за да поздравят артистите и да се снимат с тях."

Това не е първият път, в който Сол Джу изчезва от светлините на прожекторите. По същия начин тя предизвика много въпроси, тъй като не се появяваше никъде. Завърна се чак през февруари 2021 г. и имаше съмнения, че може да е бременна.