Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елизабет II
Елизабет II

Като всяка грижовна стопанка тя иска да уреди делата в домакинството си, така че да остави след себе си възможно най-малко безпорядък.

Разбира се, Камила ще стане кралица консорт един ден. Това е титлата, която винаги се е давала на съпругите на кралете. Просто няма друга алтернатива. Ако остане принцеса консорт, каквото се води в момента, значи, че е подценена, а това моментално ще се превърне в проблем. Като мъдър монарх Елизабет II не желае да завещава опасни неразбории вътре в семейството.

И без това след нея династията на Уиндзорите ще има достатъчно предизвикателства - от идването на нов крал, който вече е възрастен до неясното бъдеще на Общността на нациите – организация, която почти изцяло се дължи на Елизабет II. Нейната титла „Глава на Общността на нациите“ не е наследствена и няма процедура по избор на нов Глава на Общността.

През 1952 г. при нейното коронясване членовете на тази нова общност в рамките на Британската империя са били само 8. Кралицата е била държавен глава в 7 от тях. Провъзгласена е за Глава на Общността, за да се напасне към Индия, която е единствената република. 70 години по-късно организацията включва 36 републики, които в момента съставляват една трета от населението на земята.

Тъй или иначе един ден тя ще си отиде и това ще е голяма драма за британците. Но още по-съкрушително ще е голямото прощаване в умовете на хората с идеята за кралството, което ще изчезне заедно с нея. Защото Елизабет II е последната жива връзка на Великобритания с предишното й величие.

Един английски историк казваше, че навремето им разправяли как смъртта на Чърчил е реквиемът на Британия като велика сила, но в действителност всичко ще приключи с нея.

*Георги Милков във фейсбук