Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев КАДЪР: БНТ
Росен Плевнелиев КАДЪР: БНТ

Хубаво е да има усилия за деескалация и диалог в кризата НАТО-Русия. Ролята на България в този процес е изключително важна. Това коментира в "Говори сега" по БНТ Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г.

Той посочи като пример събитията от Берлинския конгрес.

Кой друг, ако не България трябва да си извади пуоките, защото едни Велики сили си играха на сфери на влияние... Ако има една нация, която да е научила своя урок, това трябва да бъде България. И днес е същото. Ако някой ще вкара нестабилност, несъгласие в НАТО - ето ви една България, смята Плевнелиев.

България казва смешни твърдения - не искаме допълнителна подкрепа, ние с нашите собствени войници ще си формираме някаква измислена батальонна група... И ето ви ролята на България като част от усилията за дестабилизация в НАТО, допълни Плевнелиев.

Според него, изявленията на министъра на отбраната и българския президент "са скандални, водят до разделение и отслабване на нашата позиция".

България казва - нямаме нужда от НАТО, това е национално предателство... Толкова ли не искаме поне мъничко да си сътрудничим с по-добрите от нас, попита Плевнелиев.

Лично аз вече нямам други очаквания от президента Радев и министъра на отбраната, допълни той.

Единственият национален интерес на България е бегом към Еврозоната, бегом към сърцето на НАТО и бегом към ЕС, всичко друго ни осъжда на бедност, категоричен е Плевнелиев.