Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рагиб Хусейнов получава по-малка присъда заради сътрудничество по разследването и благотворителната си дейност

Прокуратурата на Свердловска област обяви обвинението по наказателното дело срещу четирима членове на банда, които нападат инкасо служители и бизнесмени и извършват 8 въоръжени обира за милиони на територията на Екатеринбург от май 2017 г. до октомври 2020 г.

Преди това съдът постанови присъда на най-известния член на бандата - Рагиб Хусейнов, чието дело беше в отделно производство заради сътрудничеството му със следствието. Последното му престъпление е, че заедно с други членове на бандата той стреля в куриери на бизнесмен, от когото открадват 37 милиона рубли (830 000 лв.). В обвинението фигурира и трафик на оръжие.

Топгангстерът обаче получи само 8 години затвор и трябва да плати близо 490 000 рубли (10 991 лв.) обезщетение на пострадалите. Съдът взе предвид смекчаващите вината обстоятелства: положителни препоръки, три малки деца и благотворителната му дейност - превежда пари на сиропиталища, което се потвърждава от благодарствени писма.

Рагиб Хусейнов е роден в Азербайджан. Човекът, когото журналисти наричат "супер гангстер", е известен на своите съседи и познати като

примерен

семеен човек и грижовен баща

на три деца. Никой не предполага, че е член на опасна банда, която първоначално е била и клетка на терористичната организация "Ислямска държава", пише сайтът Lenta.ru, който разказва историята на Хусейнов.

Групата, към която се присъединява той, е създадена от 51-годишния Орифжон Турсунбоевич Саторов, родом от Таджикистан. След разпадането на СССР през 1991 г. той се установява в Московска област и получава руско гражданство. Ремонтира апартаменти. Но това не му осигурява желания доход. Той намира утеха в религията, след като се запознава с

идеите на радикалния ислям

През 2014 - 2015 г. пропагандата на ИДИЛ е в кулминацията си. Терористите призовават всички "воини на Аллаха" към световен джихад, ИД активно разпространява пропагандни видеоклипове, демонстриращи нейните победи и масови екзекуции на врагове. Тогава Саторов започва да търси съмишленици, разказвайки на сънародници и братя по вяра за неизбежната победа на ИДИЛ.

За кратко време събира мюсюлмани и създава организация. Той фигурира в списък на руското Министерство на финансите на заподозрени в тероризъм лица.

Според източник на Lenta.ru от органите на реда Саторов се свързва в интернет с представители на ИДИЛ, заклева се във вярност и скоро получава "наблюдатели" - полеви командири от Близкия изток. Първата задача, която му поставят е: "набирай и плащай", т.е да се набират джихадисти и да има редовни спонсорски плащания. За кратко Саторов успява да вербува десетина души.

Това обаче не носи достатъчно приходи, тъй като клетката включва основно

таксиметрови шофьори, продавачи на дюнери

и строители. Техният принос към каузата на световния джихад е много скромен и това предизвика недоволство у чуждестранните куратори, според Lenta.ru. Те помагат на Саторов и неговите привърженици да се сдобият с няколко огнестрелни оръжия и боеприпаси. С този арсенал членовете на клетката скоро решават да започнат

нападения срещу инкасо служители

и предприемачи

По това време подобни престъпления не са рядкост около Москва. Но оперативните служители активно се борят срещу тях и постигат значителен успех. Саторов и хората му решават да не рискуват и отиват на "обиколка" до Екатеринбург. Сред тях е и Рагиб Хусейнов като щатен шофьор в бандата.

На 3 юли 2018 г. вечерта китайският гражданин Уанг Хун, директор на голямата верига китайски ресторанти "Патица по пекински", напуска търговския център "Таганский ряд" в Екатеринбург. Изведнъж до него се появяват трима мъже с медицински маски. Единият насочва пистолет към бизнесмена, а вторият се опитва да грабне пакета от ръцете му.

Китаецът е изненадан, но не го дава. Тогава бандитите стрелят във въздуха и удрят Уанг Хун в лицето. Докато той се възстановява от шока, нападателите изчезват с пакета с 570 хиляди рубли (11 216 лв.).

Гангстерите нападат Уанг Хун по сигнал от свои информатори в престъпните среди. Също така по сигнал няколко дни по-късно привържениците на Саторов нападат кола в двор на Екатеринбург.

Грабежът е извършен за секунди

- бизнесменът и шофьорът му дори не са разбрали как са загубили 13 милиона рубли.

"Успехът поражда алчност у тях. Ислямистите не изпращат по-голямата част от парите на ИДИЛ, както са обещали, а ги разделят помежду си. С течение на времето религията за тях остава на заден план и парите се превръщат в основна цел", според източник на Lenta.ru от органите на реда.

След удара бандитите не се залавят веднага с "бизнеса" – първоначално гуляят с парите, които са получили, а някои от тях изпращат средства на роднините си. Те се решават на ново престъпление няколко месеца по-късно. Според служителите на реда по това време Орифжон Саторов и поддръжниците му намират нови източници, които познават еднакво добре както търговците на пазара в региона, така и местните "черни" каси. Информаторите винаги са били наясно кой какви суми тегли и кой ще разполага с два милиона рубли.

Благодарение на тези източници бандитите, водени от Саторов, успяват да стигнат до известен бизнесмен от Урал - Гагик Мартиросян, който се занимава с регионални превози на товари. На 5 септември 2018 г. Мартиросян носи пари на пътническата седалка на скъпото му ауди, шофирано от брат му.

Търговецът превозва значителна сума и затова той и брат му са нащрек. Те веднага забелязват подозрителен ВАЗ-2112, който ги следва: шофира Рагиб Хусейнов. В един момент бандитите настигат аудито и се опитват да го избутат встрани от пътя, но братя Мартиросян продължават напред. Все пак колата трябва да спре на кръстовище.

Тогава бандит с автомат калашников скача от ладата и открива огън,

като буквално надупчва колата на Мартиросян. Но шофьорът на аудито не се уплашва, натиска педала на газта и с пробити колела успява да избяга.

Разочаровани от провала, бандитите с ладата изчезват още преди пристигането на полицията. Планът "Прихващане", въведен от полицията в града, не помага. Братя Мартиросян се отървават само с уплаха и леко одраскване от куршум, уцелил шофьора. На кръстовището, където е открит огън, следователите намират повече от 12 гилзи, калибър 7,62 мм, от калашников.

МВР внимателно проучва всички детайли. Оперативните служители разбират, че едни и същи хора стоят зад атаките срещу китайския бизнесмен и братя Мартиросян. Бандитите използват евтини руски коли, които сменят след всяко престъпление, и извършват нападения с медицински маски.

Международна банда

Орифжон Саторов, заедно със своите поддръжници, цял месец се готви за нови операции. Бандата е с разнообразен национален състав. Включва четирима азербайджанци, двама дагестанци, Орифжон Саторов от Таджикистан, Адил Салаев от Германия и 26-годишния Георги Прохор от Урал.

Някои новобранци не знаят, че бандата първоначално е била терористична клетка. Междувременно групата решава, че вече може да се справи без своите "наблюдатели" от ИДИЛ и да се разпорежда с плячката по своя преценка.

Внимателно обмислят новите си операции, за да избегнат грешки. На 3 октомври 2018 г. те нападат следващата си мишена - бизнесмен от Киргизстан, когато той се качва в колата си на паркинга до търговския център "Таганский ряд". Търговецът оказва съпротива и нападателите го прострелват във врата. Жертвата оцелява по чудо, но губи 7,5 милиона рубли (168 243 лв.).

Ден по-късно привържениците на Саторов нападат мъж в банков клон в Екатеринбург. Бандитите знаят точно къде и колко пари ще вземе жертвата им - бизнесмен, решил да внесе приходите от търговия. Инцидентът става в офис на банка. Съобщението за кражбата е получено около 17,30 ч. и полицията пристига веднага.

Бизнесменът се е опитал да окаже съпротива на нападателите и викал за помощ. Бандитите го прострелват в главата и крака, след което вземат пачка с пет милиона рубли в брой и изчезват. Жертвата оцелява само благодарение на навременната медицинска помощ.

След тази атака бандитите на Орифжон Саторов решават да прекарат зимата спокойно, а някои от членовете на групата дори се прибират у дома за новогодишните празници. Престъпниците, които донасят със себе си много пари, обясняват на близките си за някакъв

успешен бизнес, който “ще

се разшири”

Нападателите решават да преразгледат стратегията си и да се целят само в "големи риби". В началото на 2019 г. се целят в група бизнесмени от Китай, които се очаква да носят пари в брой за сделка. Бандитите ги нападат през февруари в Екатеринбург. Но за разочарование на нападателите китайците носят само един милион рубли със себе си. Останалото е у техния колега, който е попаднал в задръстване. След този случай бандитите сменят стария си любим ВАЗ с друга кола, пише www.e1.ru.

На 2 април 2019 г. автомобил KIA Sorento влиза на паркинга на летище "Колцово" в Екатеринбург. В него освен шофьора има и куриер-охранител, който пренася 20 милиона рубли. Когато превозвачите слизат от колата, до тях спира ВАЗ-2111. Както обикновено, колата кара Рагиб Хусейнов. Неговите спътници изваждат пистолети и стрелят шест пъти над главите на служителите, пренасящи парите. Докато един от бандитите ги държи на прицел, вторият изважда раница с пари от задната седалка на KIA Sorento, след което нападателите изчезват.

Хусейнов е служил главно като шофьор

и е търсил превозни средства за извършване на атаките, а също така е участвал в разработването на планове за нападения и в самите атаки, се казва в присъдата на Свердловския окръжен съд. Малко след атентата в Колцово оперативни служители на МВР идентифицират и задържат лидера на бандата Орифжон Саторов и трима негови поддръжници. По време на полицейската спецоперация шофьорът на групата Рагиб Хусейнов успява да избегне залавянето, а след това се свързва със съучастници. Бандитите разговарят и стигат до заключението, че полицията не знае за тях. И решават

да ударят наистина голям джакпот,

след което да избягат и никога повече да не се срещат.

На 21 ноември 2019 г. бандитите научават чрез своите информатори, че известен киргизки бизнесмен, който продава дрехи, ще изпрати голяма сума в брой в Бишкек. Нападателите атакуват куриерите на паркинга пред летище "Колцово", атаката е записана от камери за видеонаблюдение. Вижда се как куриерите небрежно теглят куфар на колела с 37 милиона рубли. Недалеч от входа на сградата на летището двама бандити изтичват към тях, откриват огън с пистолети, а след това открадват куфара и изчезват. Цялата атака е за по-малко от минута.

Най-вероятно информацията за предстоящото транспортиране е изтекла от кръга на собственика на откраднатите пари, казва Валерий Горелих от регионалния отдел на МВР.

Този път в ролята на един от похитителите се изявява "топгангстерът" Рагиб Хусейнов, който стреля поне седем пъти с пистолет по куриерите. Веднага след дръзкото нападение стига до безопасно бясто заедно със съучастниците си, където разделя плячката с тях. Бандитите изгарят колата си встрани от пътя и избягват.

С разследването

са ангажирани най-добрите служители

на отдела за криминално разследване на Екатеринбург. До есента на 2020 г. те успяват да разкрият Рагиб Хусейнов и съучастниците му. Малко след това са задържани. Открити са и автомат калашников и два пистолета, единият - 45 Rubber.

По време на разпитите Рагиб Хусейнов не отрича участието си в нападенията срещу бизнесмени: той активно сътрудничи на разследването и сключва досъдебно споразумение, така че делото му е разгледано по специален ред. Той казва пред разследващите, че бандата внимателно е планирала всички атаки и е действала на сигурно.

Нападателите са били подпомагани от информатори, които получават прилични суми. Въпреки големия брой участия на Хусейнов в нападенията присъдата му се оказва изненадващо лека: само осем години затвор.

Както отбелязва порталът E1.ru, присъдата му е сравнително мека присъда включително защото изпраща пари на сиропиталища. Подсъдимият е получил благодарствени писма от домове за сираци за оказаната им финансова помощ. Освен това съдът взема предвид "изключително положителните му характеристики” и факта, че има три непълнолетни деца.

Според коментар пред Lentа.ru на Алберт Сарбалаев, председател на НПО "Общност на възпитаниците на сиропиталища "Децата на цялата страна", Хусейнов не изпраща пари директно на сиропиталищата. Той купува, а по-късно изпраща различни подаръци и домакински уреди на сираците.

"Струва ми се кошунствено хора като Рагиб Хюсейнов, които умишлено извършват престъпления, да се прикриват с благотворителност в съда. Не трябва да се създава прецедент, когато благодарствените писма от домове за сираци допринасят за смекчаване на наказанието за тежки престъпления", смята Алберт Сарбалаев.

Други членове на бандата все още са подсъдими.