Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Косева и Никола Анастасов са женени 56 години.
Мария Косева и Никола Анастасов са женени 56 години.

Отказва се от световната сцена, за да създаде семейство с него

Съпругата на актьора го сънувала често след смъртта му, не можела да преживее загубата му

Първа забелязва таланта на Емил Димитров и Лили Иванова. Предрича, че ще станат големи певци

"Заедно изстрадахме болестите му. Той винаги казваше, че съм се жертвала за него, защото оставих кариерата си, но не е така. Сама избрах този път, защото го обичах. И днес сякаш част от сърцето ми си отива с него."

Това сподели певицата Мария Косева на погребението на съпруга си Никола Анастасов, който почина на 8 август 2016 г.

След повече от 5 години, на 23 януари около обяд,

тя го последва на небесната сцена,

където двамата ще са заедно завинаги. Според роднините й е починала от естествена смърт на 90-годишна възраст и не е била заразена с COVID-19, каквато бе една от версиите за кончината й.

"Мистериозно, но много повече тъжно – споделя нейният приятел Иван Георгиев. – В същия ден, в който, без да подозирам какво предстои, аранжирах рамка с нейни снимки и плочи. Дълго ще ми тежи и това, че

пропуснах да ѝ върна неприето обаждане

по празниците, оставих го за следващи дни, уви... Поуката е, че не трябва да отлагаме малките жестове на внимание."

Според близките й Мария Косева трудно преживявала смъртта на съпруга си и споделяла, че го сънува почти всяка нощ.

Тя е една от първите естрадни певици и е сред основоположниците на жанра. Стартира кариерата си в началото на 60-те години заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова. Едни от най-известните в репертоара й са бразилската народна песен "Аве Мария", италианската "Часовникът" от Д. Модуньо, българската "Любовта на юнгата" от Й. Цанков, "Сняг вали", "Тримата ергени" и др. В тотален хит се превръща и италианската "Сините канарчета".

Славата идва бързо. Мария става толкова популярна, че в Съветския съюз предизвиква истински фурор с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Едно от доказателствата за славата й е грамофонна плоча, в която са събрани песни на световни изпълнители като Том Джоунс, Далида, Ив Монтан, а редом с тях е и Мария Косева.

През 1960 г. тя печели награда на младежкия фестивал в Букурещ, което й отваря вратите към нови сцени. Започват да я канят на концерти с оркестър "Балкантон" и с "Мелоди" в Полша, Чехословакия, Германия, Финландия и др., като междувременно се изявява и в бенда на Вили Казасян. Това й позволява

да бъде една от първите певици у нас с издадени плочи,

като повечето й песни са нашумели световни шлагери.

Мария Косева е една от първите естрадни певици у нас, която издава грамофонна плоча с песните си.
Мария Косева е една от първите естрадни певици у нас, която издава грамофонна плоча с песните си.

По това време тя забелязва таланта на Емил Димитров и Лили Иванова и ги взема под крилото си. Започва да ги води на своите концерти и ги използва за подгряващи изпълнители. И двамата пишат в своите биографии за нейното прекрасно отношение към тях и какво са научили от нея. Някои твърдят, че Косева се явява като пророк за двамата, защото предрича, че ще станат много известни и обичани изпълнители.

Емил Димитров посвещава първата си песен на Мария Косева.
Емил Димитров посвещава първата си песен на Мария Косева.
Мария Косева научава Лили Иванова на дикция.
Мария Косева научава Лили Иванова на дикция.

Зад кулисите преди пореден концерт тя изрича: "Лили, от теб ще стане голяма певица", а Иванова неведнъж е споделяла, че естрадната звезда я е научила на дикция.

Всъщност Мария Косева и Емил Димитров се запознават в столичен клуб. Тя веднага е

пленена от гласа на младия певец,

а по-късно той й посвещава първата си песен "Влюбените и луната", която пише, докато е войник в казармата в Пловдив. Легендарната естрадна певица включва песента в своя репертоар, а публиката е възхитена. По-късно Димитров решава да я запише и в свое изпълнение.

"Много дължа на Мария Косева – споделя приживе Емил Димитров. – За певеца е много важно някой да го вземе под крилото си. Тя беше голямо име, прима."

Междувременно обаче пламва любовта й с Никола Анастасов, който по това време е начинаещ актьор, изявяващ се на провинциални сцени. Въпреки това тя отново проявява пророчески способности, защото вижда потенциала му и твърди, че той ще стане един от най-добрите комици в България.

В продължение на две години двамата са гаджета, а след това решават да вдигнат сватба. Косева обаче има по 250 концерта в цялата страна, както и в другите соцдържави.

В средата на 60-те естрадната прима е поканена на конкурс в Сопот, Полша, и там осъзнава, че е на важен кръстопът в живота си. Тогава

тя е бременна с първия си син

и й се налага да избере дали да продължи с кариерата си, или да бъде съпруга и майка. Никола Анастасов й предлага той да гледа детето, тъй като родителите му са починали. След първия тур на конкурса Косева избира да се оттегли и да се отдаде изцяло на семейството си.

Мария и Никола Анастасов на екскурзия след сватбата си.
Мария и Никола Анастасов на екскурзия след сватбата си.

Мария слага край на световната си музикална кариера и се посвещава изцяло на актьора и двете им момчета – Ивайло и Чавдар. Те смятали, че второто им дете ще бъде момиче, и дори в родилното казали, че ще се казва Милена. Анастасов чакал новината за раждането в театъра, а благата вест му съобщила Татяна Лолова: "Коле, имаш син". Той истински се учудил, а една случайна жена му дала идеята да кръстят момчето Чавдар.

Тогава Татяна Лолова си спомнила и историята, когато Анастасов я изпратил заедно с Мария в Бургас на концерт на Жозефин Бекер. От всички присъстващи единствено Косева успяла да получи

автограф от Бронзовата Венера

След като се оттегля от сцената, Мария Косева прекъсва и публичните си изяви и категорично отказва да е под светлината на прожекторите. Именно затова по-късно през годините се появяват спекулации, че Никола Анастасов й е забранил да пее, а нейният избор е най-голямата грешка в живота й. Тя самата опровергава тези слухове пред близки, като заявява, че може би съдбата й е била да бъде майка и съпруга, тъй като е водена от силната си любов към българския комик.

Клюките са отречени и от тяхната семейна приятелка

г-жа Стихийно бедствие -­ Стоянка Мутафова,

която приживе бе повече от категорична: "Кольо Анастасов да е забранявал на Мария да пее? Не е вярно. Тя се оттегли да изгледа децата си, а междувременно вече изгряха други звезди, идваше ново поколение, с което Мария отказа да се състезава. Това беше неин избор и аз го уважавам".

Разбира се, неведнъж Мария тайно се връща към спомените си за великите концерти в СССР и се е питала какво ли щеше да стане с нея, ако бе избрала сцената.

Повечето близки на семейството обаче смятат, че успехът на Никола Анастасов се дължи не само на безспорния му талант, но и на подкрепата на съпругата му. Той неведнъж в живота си споделя, че й е

безкрайно задължен за избора,

който е направила. Вероятно по тази причина в книгата му, която излезе дни след смъртта му, главната роля е отредена на Мария Косева.

Двамата са заедно близо 56 години, затова тя дълго време не може да превъзмогне смъртта на актьора. А сега тя последва Никола Анастасов на небесната сцена, където никой няма да може да ги раздели.

Мария Косева пеела предимно нашумели световни шлагери.
Мария Косева пеела предимно нашумели световни шлагери.