Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сърцата на Мария и на Никола Анастасов се събраха Мария Косева и Никола Анастасов са женени 56 години.

Отказва се от световната сцена, за да създаде семейство с него

Съпругата на актьора го сънувала често след смъртта му, не можела да преживее загубата му

Първа забелязва таланта на Емил Димитров и Лили Иванова. Предрича, че ще станат големи певци

"Заедно изстрадахме болестите му. Той винаги казваше, че съм се жертвала за него, защото оставих кариерата си, но не е така. Сама избрах този път, защото го обичах. И днес сякаш част от сърцето ми си отива с него."

Това сподели певицата Мария Косева на погребението на съпруга си Никола Анастасов, който почина на 8 август 2016 г.

След повече от 5 години, на 23 януари около обяд,

тя го последва на небесната сцена,

където двамата ще са заедно завинаги. Според роднините й е починала от естествена смърт на 90-годишна възраст и не е била заразена с COVID-19, каквато бе една от версиите за кончината й.

"Мистериозно, но много повече тъжно – споделя нейният приятел Иван Георгиев. – В същия ден, в който, без да подозирам какво предстои, аранжирах рамка с нейни снимки и плочи. Дълго ще ми тежи и това, че

пропуснах да ѝ върна неприето обаждане

по празниците, оставих го за следващи дни, уви... Поуката е, че не трябва да отлагаме малките жестове на внимание."

Според близките й Мария Косева трудно преживявала смъртта на съпруга си и споделяла, че го сънува почти всяка нощ.

Тя е една от първите естрадни певици и е сред основоположниците на жанра. Стартира кариерата си в началото на 60-те години заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова. Едни от най-известните в репертоара й са бразилската народна песен "Аве Мария", италианската "Часовникът" от Д. Модуньо, българската "Любовта на юнгата" от Й. Цанков, "Сняг вали", "Тримата ергени" и др. В тотален хит се превръща и италианската "Сините канарчета".

Славата идва бързо. Мария става толкова популярна, че в Съветския съюз предизвиква истински фурор с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Едно от доказателствата за славата й е грамофонна плоча, в която са събрани песни на световни изпълнители като Том Джоунс, Далида, Ив Монтан, а редом с тях е и Мария Косева.

През 1960 г. тя печели награда на младежкия фестивал в Букурещ, което й отваря вратите към нови сцени. Започват да я канят на концерти с оркестър "Балкантон" и с "Мелоди" в Полша, Чехословакия, Германия, Финландия и др., като междувременно се изявява и в бенда на Вили Казасян. Това й позволява

да бъде една от първите певици у нас с издадени плочи,

като повечето й песни са нашумели световни шлагери.

По това време тя забелязва таланта на Емил Димитров и Лили Иванова и ги взема под крилото си. Започва да ги води на своите концерти и ги използва за подгряващи изпълнители. И двамата пишат в своите биографии за нейното прекрасно отношение към тях и какво са научили от нея. Някои твърдят, че Косева се явява като пророк за двамата, защото предрича, че ще станат много известни и обичани изпълнители.

Зад кулисите преди пореден концерт тя изрича: "Лили, от теб ще стане голяма певица", а Иванова неведнъж е споделяла, че естрадната звезда я е научила на дикция.

Всъщност Мария Косева и Емил Димитров се запознават в столичен клуб. Тя веднага е

пленена от гласа на младия певец,

а по-късно той й посвещава първата си песен "Влюбените и луната", която пише, докато е войник в казармата в Пловдив. Легендарната естрадна певица включва песента в своя репертоар, а публиката е възхитена. По-късно Димитров решава да я запише и в свое изпълнение.

"Много дължа на Мария Косева – споделя приживе Емил Димитров. – За певеца е много важно някой да го вземе под крилото си. Тя беше голямо име, прима."

Междувременно обаче пламва любовта й с Никола Анастасов, който по това време е начинаещ актьор, изявяващ се на провинциални сцени. Въпреки това тя отново проявява пророчески способности, защото вижда потенциала му и твърди, че той ще стане един от най-добрите комици в България.

В продължение на две години двамата са гаджета, а след това решават да вдигнат сватба. Косева обаче има по 250 концерта в цялата страна, както и в другите соцдържави.

В средата на 60-те естрадната прима е поканена на конкурс в Сопот, Полша, и там осъзнава, че е на важен кръстопът в живота си. Тогава

тя е бременна с първия си син

и й се налага да избере дали да продължи с кариерата си, или да бъде съпруга и майка. Никола Анастасов й предлага той да гледа детето, тъй като родителите му са починали. След първия тур на конкурса Косева избира да се оттегли и да се отдаде изцяло на семейството си.

Мария слага край на световната си музикална кариера и се посвещава изцяло на актьора и двете им момчета – Ивайло и Чавдар. Те смятали, че второто им дете ще бъде момиче, и дори в родилното казали, че ще се казва Милена. Анастасов чакал новината за раждането в театъра, а благата вест му съобщила Татяна Лолова: "Коле, имаш син". Той истински се учудил, а една случайна жена му дала идеята да кръстят момчето Чавдар.

Тогава Татяна Лолова си спомнила и историята, когато Анастасов я изпратил заедно с Мария в Бургас на концерт на Жозефин Бекер. От всички присъстващи единствено Косева успяла да получи

автограф от Бронзовата Венера

След като се оттегля от сцената, Мария Косева прекъсва и публичните си изяви и категорично отказва да е под светлината на прожекторите. Именно затова по-късно през годините се появяват спекулации, че Никола Анастасов й е забранил да пее, а нейният избор е най-голямата грешка в живота й. Тя самата опровергава тези слухове пред близки, като заявява, че може би съдбата й е била да бъде майка и съпруга, тъй като е водена от силната си любов към българския комик.

Клюките са отречени и от тяхната семейна приятелка

г-жа Стихийно бедствие -­ Стоянка Мутафова,

която приживе бе повече от категорична: "Кольо Анастасов да е забранявал на Мария да пее? Не е вярно. Тя се оттегли да изгледа децата си, а междувременно вече изгряха други звезди, идваше ново поколение, с което Мария отказа да се състезава. Това беше неин избор и аз го уважавам".

Разбира се, неведнъж Мария тайно се връща към спомените си за великите концерти в СССР и се е питала какво ли щеше да стане с нея, ако бе избрала сцената.

Повечето близки на семейството обаче смятат, че успехът на Никола Анастасов се дължи не само на безспорния му талант, но и на подкрепата на съпругата му. Той неведнъж в живота си споделя, че й е

безкрайно задължен за избора,

който е направила. Вероятно по тази причина в книгата му, която излезе дни след смъртта му, главната роля е отредена на Мария Косева.

Двамата са заедно близо 56 години, затова тя дълго време не може да превъзмогне смъртта на актьора. А сега тя последва Никола Анастасов на небесната сцена, където никой няма да може да ги раздели.