Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Анастасов бягал от болница, за да си изиграе ролята в театъра Поклонението пред Никола Анастасов продължи 3 часа във фоайето на Сатиричния театър. Венци и съболезнования изпратиха министерства, ведомства, приятели, почитатели, институции.

Изпратиха с усмивки Кольо Усмивката - това би го зарадвало

Повече от 3 часа продължи сбогуването с Никола Анастасов в Сатиричния театър. Въпреки отпускарския месец август десетки колеги и приятели на актьора, както и много софиянци се поклониха пред своя любим актьор. (Мнозина бързаха и за друго поклонение - на кинокритичката Искра Божинова - б.а.)

Затвореният ковчег с тленните останки на Анастасов беше положен във фоайето на на Сатирата. Театърът, на който той беше един от първооснователите преди 59 години

и на който не

изневери никога

Никола Анастасов почина късно в понеделник, 8 август, тихо в съня си. Той претърпя 8 операции, но краят дойде. “Забърза си живота”, както каза Вели Чаушев, на когото му се наложи да замества Анастасов на сцената в пиесата “Лека форма на тежка депресия”, когато колегата му е в клиника.

Съболезнования на близките му поднесоха Татяна Лолова, Славчо Пеев, Гинка Станчева, Емилия Радева, Васил Банов, Вели Чаушев, Ивайло Калоянчев, Вълчо Камарашев, Мария Статулова, Пламен Марков, Теди Москов, Елена Петрова, Юлиан Вергов, Йоана Буковска, Калин Сърменов, Красимир Куцупаров, Ани Вълчанова, Латинка Петрова, Кирил Ефремов, Дидо Манчев и др.

“То няма актьор, който да не обича театъра, но Кольовото беше обсебване - разказа Татяна Лолова. - Приемат го в Правителствена болница. Той си хваща дрехите под мишница и бяга през прозореца. Долу го чака такси. Отива в театъра, играе, връща се. Минава визитация - наш Кольо е най-примерният пациент.”

 Пред своя приятел и колега се поклони и Любомир Нейков, който като актьор има възможност да играе на една сцена с Никола Анастасов и да обиколят заедно България. А като продуцент му дава последната роля в киното - в сериала “Столичани в повече”. Там, вече сериозно болен, изиграва мастит професор.

“Познавах чичо Кольо от дете - разказа режисьорката Милена Андонова, дъщеря на Методи Андонов, автора на някои от най-знаковите постановки в Сатирата. - Израснах в този театър, тук по гримьорните му, зад сцената и в салона. Ще запомня чичо Кольо с това, за което всички говорят - неговата доброта и изключителен талант. Не само на сцената, но и като човешко общуване.

Винаги беше зареден

с положителното,

винаги разведряваше и винаги намираше доброто и ценното във всяка ситуация...”

За “24 часа” Теди Москов каза: “В погледа на Кольо дори в най-смешната му роля се виждаше доброта. В него имаше много човечност, откъдето идва талантът му и способността да разсмива хората...”

Директорът на Сатирата проф. Здравко Митков посрещна дългогодишната прима на театъра Стоянка Мутафова. Тя трудно изкачи стъпалата до втория етаж, подкрепяна от дъщеря си Мария и певицата Кичка Бодурова.

Актрисата дълго се задържа пред ковчега, галейки цветята, положени на него. Поднесе своя букет от бели рози. Прегърна съпругата Мария Косева и двете избухнаха в ридания. “Кольо, обичам те”, написа Мутафова в книгата за съболезнования.

“Много му се

играеше, като

на моя мъж”,

добави Валя Калоянчева.

Пред ковчега на актьора се поклониха и Боил Банов, зам.-министър на културата, проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, директорът на НДК Мирослав Боршош, председателят на СБФД Иван Павлов, Георги Йорданов, министър на културата преди 1989 г., композиторът Стефан Димитров, писателите Христо Бойчев, Васил Сотиров, Димитър Бежански и Йордан Ганчовски, певците Етиен Леви и Йордан Марчинков, поетите Лъчезар Еленков и Йордан Милев, изпълнителният директор на “Левски” Константин Баждеков и др.

“Отиде си последният от поколението на големите. Работил съм с него и... мъка ми е... много”, сподели видимо натъженият Марчинков.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също положи букет върху ковчега на покойния. От политиците бяха забелязани само Румен Петков от АБВ и д-р Атанас Щерев, бивш депутат от НДСВ. Премиерът Бойко Борисов изказа своите съболезнования при сутрешното си участие по Нова телевизия.

“Кольо щеше да се радва. Започнахме подготовката на 60-ия юбилеен сезон на Сатиричния театър - неговия дом. За първи път такъв юбилей ще е без него, но ще е в негова памет и в памет на хората, дали таланта си на театъра”, съобщи проф. Митков. Девизът на празника е “Ела в Сатирата, разсмей сърцето си!”

“Да се усмихнем, защото това щеше да му хареса”, каза на сбогуване с Анастасов актрисата Елена Петрова, която също е играла с него на сцената.