Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инж. Васил Владиков пред блока и терасата си със соларни панели 
Снимки: "24 часа"
Инж. Васил Владиков пред блока и терасата си със соларни панели Снимки: "24 часа"

Работи върху създаване на генератор за безплатна енергия

Цялата му тераса е окичена със слънчеви панели, а пари за ток не е давал от 12 години, защото сам си го произвежда.

Това е пенсионерът инж. Васил Владиков от Пловдив. Завършил е електроавтоматика в Германия и казва, че няма нещо, което да си е наумил и да не е станало. За съседите си е истински чудак.

Отдавна се отказал да ползва услугите на Енергото  и започнал да произвежда сам необходимата му електроенергия от слънцето, разказва той пред "Панорама". Започнал производството с един панел от 10 вата и постепенно ги увеличавал, за да достигнат днес 40. Те са на балкона му в жилищния блок в район "Тракия" и произвеждат 1000 вата.

Соларните панели на терасата на бай Васил
Снимка: 24 часа
Соларните панели на терасата на бай Васил Снимка: 24 часа

"Достатъчни ми са за готвене, къпане, за телевизия и всичко останало в домакинството", казва инж. Владиков, за когото "24 часа" разказа още през 2013 г.

За да направи панелите, спестявал пари от пенсията си в продължение на три години. Така успял да купи цялото оборудване. Ползвал ток само през деня, а вечер е на режим. Пресметнал е колко енергия му трябва и не си позволява да влиза в преразход. 

„Включвам си тока за готвене. И се топля около тендежерата", разказва инж. Владиков.  Помни сметките си отпреди години. „Днес никой не знае, че някога токът е бил 1 стотинка“, връща лентата той. И допълва, че не помни някога електричеството да е било толкова скъп, колкото в момента.

Твърди, че пенсията му стига и животът го е научил на най-важното. Не му липсва нищо друго, освен починалата му съпруга.

Инж. Владиков днес има нова цел. Отново купува части за нов проект. Иска да създаде генератор за безплатна енергия. 

"Огромно уважение към този иноватор, който създава. И в същото време огромна тъга за нашите пенсионери, които живеят по този начин", коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.