Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТЕФАН ЯНЕВ
СТЕФАН ЯНЕВ

Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ не може да надвишава 2500 души или 5000 души в рамките на 90 дни. От 2006 г. не е имало случай присъствието да доближава 2500 души, дори и с ротацията, когато едно учение е по-продължително.

Това каза военният министър Стефан Янев в отговор на въпрос на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева - колко са американските войници у нас.

Всички действия, които се извършват в съвместните бази, са с разрешение на министъра на отбраната. Тези съоръжения са под български контрол и внушението, че са американски бази е по-скоро неправилно и не знам по какъв повод и как го използвате, но мисля, че не е коректно, коментира Янев.

За какви услуги е заплащано и как се определя разумната цена?, попита още Гунчева.

Говорим за съвместни бази по международен договор. В него е предвиден механизмът, по който да се уреждат финансовите отношения, отвърна й Янев. Той обясни, че например в Ново село американците са вложили за инфраструктура - пътища, мишенни полета, полигони и т.н.

 По отношение на тези сгради, които са водоснабдени с електричество и канализация, сметките се плащат от САЩ там, където използват съоръженията. Не е адекватно да говорим на принцип за даване и вземане, каза Янев.

Смятате ли, че това споразумение е изгодно за българските национални интереси? Ще подкрепите ли прекратяването на това споразумение?, продължи с въпросите Гунчева.

Да, то е полезно за българската армия и тренираността й, и от тази гледна точка не бих подкрепил прекратяване на това споразумение, защото то е полезно, категоричен бе военният  министър.

Не е в ничий интерес да допуснем забавяне на развитието на този тип почти нова инфраструктура, коментира още Янев относно ремонта на авиобаза "Граф Игнатиево", която трябва да приеме новите осем изтребителя Ф-16. Той припомни, че част от договорите за самолетите са проверени, а за други два тече проверка в момента.

Такъв сложен проект става по задание на ВВС, но те нямат достатъчно знание и експертиза какво точно предстои, върви и фино донастройване на параметрите. За 2020 - 2021 г. са сключени над 45 договора, а фирмите са поне 25. Нямаме системен администратор на процеса. Такъв тип строителство не е правено от наши подготвени хора. Най-важната и видимата част на пистата е предвиден да започне в средата на тази година. Там нещата вървят нормално, каза Янев.