Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

Председателят на парламента Никола Минчев да си подаде оставката, ако не може да си върши работата. За това настоя лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на днешното пленарно заседание.

Причината лидерът на движението да поиска оставката на Минчев е негов въпрос до вътрешният министър Бойко Рашков. От трибуната Карадайъ подчерта, че още на 15 декември е поискал Рашков да му даде документите за проверяваните по време на кампанията граждани за купуване на гласове. Още през ноември ДПС настоя, че тези проверки са претекст да се репресират членове на движението. Затова и от партията настояват МВР да им представи документите и доказателства защо тези хора са били проверявани.

Според Карадайъ обаче Рашков не е дал конкретен отговор на въпроса му, нито е представил документите, които му е поискал. Затова и още миналата седмица лидерът на ДПС подчерта, че според правилника на парламента и конституцията министрите са длъжни да отговарят на депутатите и да им представят документи и поиска Минчев да настоява пред Рашков той да отговори. Днес обаче Карадайъ обясни, че отговор все още няма и настоя Минчев да подаде оставка, ако не може да си свърши работата.

Влезте в ролята на председател на Народното събрание и министрите да ми предоставят поисканите документи, както повелява конституцията. Ако не можете да свършите тази работа, освободете това място, за да се заеме от човек, който може да изпълнява функциите и задълженията на председател на парламента, настоя Карадайъ.

На интернет страницата на Народното събрание е публикуван отговорът на г-н Бойко Рашков, вашето възражение също е изпратено, отвърна му Минчев.

Отговор няма, настоя Карадайъ.

Щом това писание е отговор според вас, значи от тук нататък трябва да влезем в процедурата за оставка на председателя на Народното събрание, каза още лидерът на ДПС.

Видяхме онзи ден как злоупотребявате тук и се опитвате да използвате и хората, които работят в парламента за инструменти за това вие да ни поставяте в неудобна позиция. Моля ви да не давате на такива хора да се изразяват по този начин и да ви хулят от тази трибуна, настоя към Минчев колегата му от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

Бившата министърка на туризма Николина Ангелкова също направи забележка на Минчев, че нейни въпроси не стигат до премиера Кирил Петков.

На два пъти връщате мои въпроси за мерките в туризма. Настоявам той да отговори какви мерки са предприети и колко от тях са достигнали до българския бизнес. Защо криете премиера, настоя тя.

Задали сте нови въпроси, които сега ще прегледаме. Относно криенето на министър-председателя - да, вчера не можа да дойде, днес е тук, така че ще го изслушаме, каза Минчев.

Че въпросите му не са стигнали до вицепремиерът Асен Василев, се оплака и бившият кмет на Пловдив и депутат от ГЕРБ Иван Тотев.

Ако г-н Карадайъ инициира такова искане за оставка, аз ще гласувам "за", каза Тотев.