Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Днес по щастлива случайност възрастна жена от гр. Берковица не предаде 3 600 лв и 10 сребърни пръстена на телефонни измамници

ОД МВР Монтана предупреждава жителите на областта, че отново зачестяват опитите за измами по телефона. За три дена тази седмица в Монтана и Берковица са регистрирани 5 опита за измами. Обажданията са получени на телефоните на възрастни жители на областта.

Актуалната схема за седмицата, приложена при 4 от обажданията, е искане на пари под предлог за провеждане на полицейска операция за задържане на престъпници. На три възрастни жени – две от Берковица и една от Монтана, били поискани суми в размер на 60 000 лв. За щастие те се усъмнили и подали сигнали за измамите на тел. 112.

Друга жена обаче, на 75-годишна жителка на гр. Берковица, днес получила същото обаждане и веднага се съгласила да помогне. Тя приготвила 3 500 лв. и 10 сребърни пръстена, излязла от дома си и ги поставила под кошче - място, което уговорила по телефона с мнимия полицейски служител. По щастлива случайност в близост се намирал работник от гр. Монтана, който видял как жената с мобилен телефон в ръка оставя парите. Мъжът се досетил, че пред очите му ще бъде реализирана поредната телефонна измама, взел телефона от ръцете на жената и й върнал парите.

През седмицата измамници са поискали пари от порядъка на 20 000 лв по схемата за извършване на операция на пострадал близък.

Сценариите за измами по телефона са различни.

Най-разпространени са –искане на пари за спешна операция на близък; освобождаване от арест на водач, предизвикал пътен инцидент със загинал човек; заразени близки и роднини с болест и искане на пари за скъпоструващи ваксини; нужда от пари за освобождаване на колетна пратка; закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин; нужда от преводач - извършителите се представят за началници на районни управления.

Гражданите трябва да знаят, че измамниците са добри актьори, които разполагат с богат набор от техники за заблуда. В повечето случаи те са изключително ловки и изобретателни и обикновено хората, станали техни жертви, им помагат с наивността си. Най-често потърпевши на такива престъпни схеми са хора над 65-годишна възраст, които по-трудно реагират на емоционалния стрес. Важно при такъв тип измами е да се отклони вниманието от силната в момента емоция.

Напомня се на гражданите в никакъв случай при подобни телефонни обаждания от непознати, представили се за лекари, адвокати, полицаи или роднини, да не предприемат разплащания чрез трети лица, понякога и чрез услужливо изпратени шофьори на таксиметрови автомобили. Такова настояване за даване на пари по този начин е сигурен белег за измама!

И още един съвет - при всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да е било по изпълнение на исканията, се съветвайте с близки хора или съседи, на които със сигурност знаете телефонните номера. Позвънете и на Вашия полицейски инспектор по местоживеене или на тел. 112.