Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Повече от два часа той отговаря на въпроси на народните представители от ресорната комисия

Един от тях го обвини, че заради него населението намаляло с 1 милион. “Чак такъв грях не мога да поема”, отговори му бившият главен прокурор

КПКОНПИ проверява вътрешния министър

В един момент безкрайните упражнения с името ми за това кой е виновен за всички неудачи в държавата ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство. В продължение на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, свързани с отговорността на трима-четирима души. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за Шенген, за трите мониторинга, за какво ли не. Христо Иванов, от когото, докато беше министър, не съм чул друго освен “Да, г-н премиер, и разбира се, г-н премиер”, обвини мен и още няколко длъжностни лица за всички неудачи в държавата. След това двете червени линии. Не ковидът, не енергетиката, не цените. Ако аз съм една от причините нещата да не вървят, корупцията да цъфти, окей, подавам оставка, оттук нататък мен ме няма. Човек

има предел на

достойнството Професия председател на КПКОНПИ няма. Да му мислят тези, които не могат да работят друго освен политици.

Така шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров обясни пред депутатите от ресорната парламентарна комисия мотивите да подаде оставка.

Той обяви решението си на 13 януари първо пред “24 часа”, а самата оставка депозира в парламента на 17 януари.

Изслушването му беше по искане на депутатите, но не във връзка с оставката, а за това какво е свършила комисията. Повече от 2 часа Цацаров отговаря на въпроси - от всяка парламентарна група задаваха по три. За оставката го пита Тома Биков от ГЕРБ.

Цацаров обясни и ситуацията около отнетия му допуск до класифицирана информация.

“Оставката няма

нищо общо с

допуска”,

каза той. Подобно съмнение изрази премиерът Кирил Петков.

Цацаров съобщи, че 15 дни преди официално да обяви намерението си да се оттегли от поста, е уведомил лидерите на политическите сили без тези на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. 10 дни преди оставката

съобщил

решението

си на президента,

защото смятал, че “така е редно”. После последвала една беседа с двама агенти от ДАНС, които му казали, че са в процедура по отнемане на допуск. Въпросите, които му задавали, били свързани с т.нар. ЦУМ гейт. През август той също давал обяснения. 

Депутатите от комисията
Депутатите от комисията

На 14 януари допускът му бил отнет.

Отнет е по пряко настояване на премиера Кирил Петков и на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Не смятам, че след като 20 г. съм работил като съдия, в 13 от които съм подписвал разрешения за специални разузнавателни средства и 7 г. като главен прокурор съм чел материали, включително и на партньорски служби, с най-висок гриф, някой може да ми каже, че съм изнесъл класифицирана информация.

Ако трябва да цитирам премиера – случайна случайност! В 9 ч сутринта от пресцентъра на премиера беше услужливо подадена към една национална телевизия информацията за отнемането на допуска ми до класифицирана информация. В 12 ч беше обявено от премиера.

В 13,20 ч ми връчиха акта за отнемане. Идеята, че някой ме е уведомил и затова съм дал оставка, е евтин политически пиар. Имам основателно предположение, че

сигналът е от

вътрешния

министър, ако не

е, ще му се

извиня,

каза шефът на антикорупционната комисия.

Цацаров водил дело за възстановяване на допуска, макар че като прокурор във ВКП той ще го получи по закон. ВСС вече го възстанови като прокурор от датата, когато бъде гласувана оставката му.

Във ВАС щял да прочете цялата преписка и да разбере от кого е сигналът. Ако бил от Бойко Рашков, “щели да се срещнат на друго място”. В отговор на въпрос на Анна Александрова от ГЕРБ дали има проверка на Бойко Рашков за неговите “19 имота”, стана ясно, че такава се извършва в КПКОНПИ. Тя била, защото в декларацията му не били посочени влогове, във финалната му декларация като председател на Бюрото за контрол на СРС не били обявени имоти, а после закъснял с другата декларация.

Депутатите му задаваха най-различни въпроси. Георги Георгиев от “Има такъв народ” го попита какво мисли за гражданската конфискация и защо има запори за над 3 млрд. лева, а отнетото имущество е значително по-малко.

Цацаров му обясни, че делата за отнемане на имущество са спирани няколко пъти заради тълкувателни във ВКС и две преюдициални запитвания до Съда на ЕС в Люксембург.

Проблемът при наказателната конфискация е, че накрая остава 0 имущество. Не мисля, че трябва да бъде отречена гражданската конфискация, каза той.

После се спря и на това комисията дали е бухалка или изтривалка: Бухалка влезе в речника на Христо Иванов, а после и на Надежда Йорданова, но не сме се събрали да коментираме тротоарни изрази.

Като реплика Георги Георгиев коментира, че докато бил главен прокурор и после шеф на комисията, населението на България намаляло с 1 млн. души.

Вие чувате ли се? Току-що казахте, че съм виновен и за раждаемостта. Чак такъв грях не мога да поема. Покажате какво можете, отвърна му Цацаров.

В понеделник праща на

депутатите законопроект за

комисията, те го поискаха

Сотир Цацаров ще изпрати на депутатите законопрект за КПКОНПИ, който той и членовете на комисията написали, след като прочели първия проект на Христо Иванов от ДБ.

Законопроектът го поиска Георги Георгиев от “Има такъв народ”. Пред депутатите Цацаров обясни какви са вижданията му за комисията.

Според него е грешка звеното за борба с корупцията да се обособява като самостоятелна агенция. Мястото на тази структура било в ДАНС, където беше, преди да се влее в КПКОНПИ.

Такова мнение изразил и преди години, но тогава му казали, че това е политическо решение.

Смятам, че подобно решение е вредно, защото ще бъде създаден поредният орган, който някой ще нарече бухалка, заяви той.

Цацаров е на мнение, че комисията може да иска СРС, но не и да прилага собствени. Според него периодът на проверка за незаконно придобито имущество трябва да се намали от 10 на 5 години, а прагът за несъответствие - от 150 на 300 хил. лева.