Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Делта и Омикрон се задържат, може да се наложат различни ваксини

Експерти прогнозират приближаващ се край на пандемията, но нещо все се обърква. Появяват се нови варианти на вируса, а ваксините губят своята ефективност.

Биологът проф. Анча Баранова от университета "Джордж Мейсън" във Вирджиния обобщава пред Lentа.ru данните от изминалата година, споделя наблюдения и прогнозира какво предстои.

Сега често се обсъждат реваксинациите и хората питат какво е оптималното време за тях. Наложително ли е да се ваксинираме на всеки два-три месеца? Според проф. Баранова

няма оптимален период за ваксинация,

който да важи за всички. Той е за ваксинация на конкретно лице. Натоварената здравна система не е в състояние да определя индивидуална схема за ваксиниране на всеки пациент.

"Аз например си избирам индивидуална схема за ваксинация, обяснява проф. Баранова. - Ако не преценявах сама, просто щях да отида да си сложа бустер сега, както препоръчва системата. Но в момента имунната ми система е в лошо състояние, имам обостряне на автоимунно заболяване. В същото време разбирам, че нивото на антителата ми все още е доста високо - 700 BAU. Срещу Омикрон това не е достатъчно, но поне е нещо. Ето защо мога да изчакам обострянето да премине и да си сложа бустер. За някого ще бъде оптимално да си направи реваксинация след два месеца, за друг - след година. Средно този период е 6 месеца."

Известно е, че при някои от ваксинираните, макар и малко на брой, няма ефект от бустерната доза

Проф. Баранова обяснява, че данните са различни за отделните възрастови групи. Например при младите почти всички реакции са нормални. В групата на мъжете над 50 и жените над 60 години около 10% от хората имат недостатъчен отговор на реваксинацията. За тях е добре да си направят бустерна доза от различна ваксина спрямо първата.

Някои смятат, че с редовна реваксинация тренираме имунната система за една инфекция - за сметка на други, докато в тялото ни се развиват различни бактерии и вируси. Но това не е така. Нашият имунитет може да реагира на всичко, казва биологът. Съществува погрешно схващане, че той не е достатъчно гъвкав. Около нас непрекъснато циркулират хиляди вируси, които служат като невидим стимул на тялото да развива имунен отговор. Имунният отговор към ваксина е само един от многото антигенни отговори, възникващи по едно и също време и образуващи нещо като "пачуърк" от имунитет, при който нито една част от него не е доминираща.

Кръвната група влияе ли на това как тялото възприема ваксинациите?

За ваксинациите не може да се каже, но е факт, че кръвната група влияе на вероятността за заразяване с вируса. По отношение на ваксинацията може би действа същият принцип, но никой не е правил такива проучвания.

Колкото до самия коронавирус, статистически е доказано, че хората с кръвни групи 0 и В са по-малко податливи на инфекция и понасят болестта малко по-леко, ако все пак се заразят. Кръвта на хора с различни групи не е с еднакъв молекулен състав. Както първата - 0, така и третата група – В, имат антитела срещу А антиген, който има слаба прилика с антигена на коронавируса. Следователно, когато такъв човек се срещне с коронавирус, неговите антитела дори без да е ваксиниран, могат леко да "натиснат" вируса, което ще заглуши симптомите. И ако вирусните частици по време на инфекцията са били малко, тогава пациентът може да не се разболее.

Вероятността при хората с кръвна група 0 и кръвна група В да прекарат инфекцията по-леко е само с 10% по-висока, отколкото при останалите, което не е чак толкова много. Известно е, че вариантът Омикрон в самолетите се разпространява 2 пъти по-бързо от Делта. Така че тези с кръвни групи 0 и В, при които вероятността да се заразят е с 10% по-ниска, да не се успокояват, а да носят маски, препоръчва специалистът.

Пушачите малко по-трудно се заразяват от непушачите

В самото начало на епидемията се появи хипотеза, че пушачите по-трудно се заразяват и понасят инфекцията по-леко.

"Според натрупаните данни от изследвания от различни екипи от учени (в един от тях участвах и аз) се оказа, че пушачите се заразяват малко по-малко - казва проф. Баранова. - Тук не става дума за разлика в пъти, а за малки проценти. В същото време тежестта на заболяването при пушачите е по-висока, така че не започвайте да пушите, за да се предпазите от коронавируса."

Често се смята, че това твърдение се дължи на факта, че тютюнът има някои уникални полезни свойства. Във Франция дори е направено проучване за лечебната сила на никотиновите пластири при коронавирус, но то не е дало положителен резултат.

Лошата новина е, че Омикрон се адаптира към миши рецептори и човек може да зарази мишки и обратното

При Омикрон най-лошото е, че се адаптира към миши рецептори. Тоест сега човек може да зарази мишки. И обратно. Това всъщност е лошата новина. При наличието на естествени резервоари за репликация не може да се каже, че когато всички са ваксинирани, вирусът ще изчезне, твърди проф. Баранова. Не можем да унищожим всички бозайници. Така че утре може да научим за нов щам и учените ще ни предложат три ваксинации срещу различни варианти.

Може ли този цикъл да бъде спрян?

"Трябва да се наблюдават мутациите, които възникват при бозайниците, дали вирусът губи способността си да се свързва с човешки рецептори - разяснява проф. Баранова. - Лесно е да се предвидят мутации с експерименти. Но преди време имаше твърдение, че при подобни манипулации SARS-CoV-2 е "избягал" от епруветката. Ето защо сега всички се страхуват да провеждат такива експерименти. Въпреки че това е единственият начин да се върви напред."

Изглежда, че е време да забравим за понятието “колективен имунитет”

Според Алексей Кондрашев (еволюционен биолог, биоинформатик, един от най-добрите еволюционисти в света), когато има два различни варианта на вируса като Омикрон и Делта, вече не се говори за замяна на единия вариант с друг. Вместо това двата подвида се научават да съжителстват в един и същи гостоприемник. Веднага щом Омикрон започне да намалява в популацията, Делта веднага ще започне да заема неговото място. Тоест вълните могат да се образуват в антифаза: Делта, след това Омикрон, после пак Делта и т.н.

Да предположим, че ще се случват веднъж годишно, така че имунната система да има време да отслабне малко. И може да стигнем до ситуацията, че са необходими две ваксинации - едната срещу Омикрон, другата срещу Делта.

А дали хората, които са били болни както от Делта, така и от Омикрон, ще бъдат в по-добра позиция от другите, не е ясно.

Вече имаме такива, които са били болни от Делта, след това Омикрон и са се възстановили. Има разбиране, че антителата на пациенти, които са преболедували Делта, все още са в състояние да устоят на Омикрон, макар и слабо. Ефективността на съществуващите ваксини е значително намалена, но те все пак работят.

Какво се случва с организъм, който се среща с Омикрон, дали след това е устойчив на Делта, какви видове антитела възникват при такива хора - това все още не е известно.