Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вълната стихва, но това не значи бърз край на пандемията Акад. Богдан Петрунов

Имаме постепенно стихване на тази вълна по света, но това не означава, че ще излезем толкова бързо и толкова лесно от тази пандемия. Това заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

Според него както по отношение на грипа всяка година слагаме ваксина, имунизацията е "единственото спасение" за бъдещото затихване на пандемията от коронавирус.

"Ваксините, лекарствата, които се разработват и спазването на мерките, е единственото, което може да ни спаси до превръщането на коронавируса в обикновено респираторно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса", подчерта акад. Петрунов.

Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да се постигне колективен имунитет - не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-мия от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", каза още акад. Петрунов.

15% от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100% ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", добави акад. Петрунов.