Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той беше не само бъдещето, но и настоящето. Това е трагедия. - Филип Лабро

Наследник на Ален Делон. Той беше рядък
и изключително популярен актьор. - Ален Терзиан, бившият президент на “Сезар”

Гаспар беше благосклонност и доброта. Красота и талант. - Пиер Нини

Цялото ти същество преобрази живота ми. -
режисьорът Ксавие Долан

Френското кино тъгува. Запратено в дълбока скръб от загубата на един от диамантите си, на най-светлите си звезди, на най-красивия си и изтънчен годеник.

Две сини писти се пресичат една друга. Скиор без каска. Жесток сблъсък с друг. Смърт.

Такава е финалната сцена от живота на френския актьор Гаспар Улие, който загина на 37 години след инцидент на ски пистата в алпийската зона на Ла Розиер (Савоя).

Трагичният му край отприщи вълна от емоционални реакции от страна на куп френски и световни звезди, които изразиха мислите и чувствата си по повод на новината, празнувайки таланта и добротата на актьора.

Марион Котияр напомни за това колко много светлина и любов лъхаше от него, Ксавие Долан - за неговите таланти и дискретен смях, Натали Байе - за нежността му.

"Разстроен съм така, както не можете да си го представите."

Това призна Ален Терзиан, продуцент и бивш президент на Академията за киноизкуства и техники "Сезар", който с тези думи изрази общия шок от станалото с Улие.

"Гаспар бе наследник на Ален Делон, младият абсолютен лидер на френското кино днес и на утрешния ден. Той беше рядък и изключително популярен актьор."

Магнетичният французин играе сина на Жан Рено във филма на Лоран Туел "Първият кръг", който е почит към друг филм - "Сицилианският клан", когато Терзиан го среща, напускайки хотела си, и е поразен от

впечатлението, че отново вижда Делон от филма "И котката е хищник" (Les Felins) на Рене Клеман или Делон от “Мелодия от подземието” (Melodie en sous-sol) на Анри Верньой.

"Той беше героят - спомня си още Ален Терзиан. - Този, когото видяхме да пристига на филмовия фестивал в Кан, заобиколен от всички най-красиви актриси във филма на Ксавие Долан "Това е само краят на света" (Juste la fin du monde), който му спечели наградата "Сезар" за най-добър актьор през 2017 г."

Очевидно беше, че е специален. Очевидно беше, че е надарен с външно и вътрешно богатство.

В лентата на Бертран Бонело, където играе главната роля в "Истинският Сен Лоран" (Saint Laurent), той е някой, който притежава нежност, доброта, щедрост, простота.

“Израснахме рамо до рамо. Възхищавах ти се. Беше прекрасен партньор. Много е трудно, Гаспар. За много хора. Трудно е да се осъзнае", написа Луис Гарел, който си е партнирал с Улие пред камерата на Бертран Бонело.

Пиер Нини, който също е влизал под кожата на Ив Сен Лоран, за което печели "Сезар", каза по адрес на своя колега: "Гаспар беше благосклонност и доброта. Красота и талант".

Улие беше и остава абсолютен пример за настоящите и бъдещите поколения, които искат и трябва да искат да приличат на него.

"Той беше актьор, с когото актьорите търсеха как да играят, защото въплъщаваше абсолютния талант. Мислите ни са с жена му. Френското кино днес е в траур. Губим диамант от киното", съжали Ален Терзиан.

Забележителен не само когато е в компанията на красавиците Леа Сейду, Марион Котияр и Адел Екзаркопулос. Той просто бе икона на френската елегантност, което подчерта и президентът Еманюел Макрон.

Дори белегът на лявата му буза засилва неговото очарование и подчертава допълнително трапчинката му. Остава му, след като на 6-годишна възраст Гаспар Улие е одраскан от доберман.

"Това е част от мен - коментирал е артистът. - Не съм го виждал непременно като предимство, нито като недостатък, всъщност е малко по средата."

Споменът от детството, запазил се на неговото лице, не му пречи да стане лице на парфюм Chanel.

Гаспар започва да играе на 12-годишна възраст с некредитирана роля във френския телевизионен филм "Жена в бяло" (Une Femme En Blanc). След няколко телевизионни продукции и късометражни филми той играе малки роли в "Братството на вълка" на Кристоф Ганс, "Белфегор: Лефантом от Лувъра" на Жан-Пол Саломе и Embrasses qui vous comme на Мишел Блан. Първата му главна роля е в "Изгубени" (Les Egares, 2003) на режисьора Андре Тешине, а после впечатление прави и с играта си в "Най-дългият годеж" (A Long Engagement Sunday, 2004) на Жан-Пиер Жоне. Винаги е изключително селективен към ролите си.

Печели симпатии с това, че е чувствителен, фин и дискретен артист Дискретност, която го загръща драматично с привлекателността на мистерията и пред камерата, и извън нея. Актьорът пазеше личния си живот далеч от светлините на прожекторите.

Улие оставя след себе си половинката си - моделката Гаел Пиетри, и техния 6-годишен син Орсо.

Обстоятелствата около ски инцидента на французина не са известни до степен да не е категорично ясно дали партньорката му и тяхното дете са присъствали, когато се е случило. Улие се е сблъскал с друг скиор, чието име не е известно към момента, когато при спускане е трябвало да се отклони вляво.

"От първите свидетелски показания и направените наблюдения на място, изглежда, че двама скиори са паднали на земята. Когато помощта пристигнала, г-н Улие бил неподвижен, в безсъзнание в снега, а другият скиор бил невредим”, уточнява прокурорът от Албервил Ан Гачес.

След това актьорът е транспортиран с хеликоптер в университетската болница в Гренобъл, където почива.

"Няма нищо по-трагично от младостта, която е разбита - заключава журналистът и филмов режисьор Филип Лабро. - Смъртта удря където пожелае."

Знае се със сигурност, че ден-два (буквално часове) преди трагедията семейството е било заедно и празнувало рождения ден на Орсо именно на пистата. Това става ясно от кратко видео, което моделката споделя в своя инстаграм, на момчето, което кара ски.

Пиетри е от Корсика, родена на няколко километра от Порто-Векио. Започва работа за агенция Elite през 2000 г., като оттогава се появява главно в реклами (Garnier, Bourjois, Nivea или дори Carte Noire). За разлика от други модели тя не дефилира по модните подиуми. Супермоделът сега работи за агенция Metropolitan, една от най-реномираните в света, основана през 1986 г. от Мишел Леватон. Красавицата има също така афинитет към музиката. Нейната връзка с Гаспар Улие беше официализирана в края на 2013 г.

Раждането на техния син Орсо през 2016 г. кара актьора да намали темпото в професионално отношение.

“Това е огромен катаклизъм [...]. Това, което беше изключително важно вчера, днес изглежда нелепо. Бащинството те връща към нещо много конкретно, запълва празнота, която не си имал като непременно знание, дава ти причина да живееш", споделя Гаспар пред "Мадам Фигаро" няколко месеца след като става родител.

В интернет има много малко снимки на Улие и семейството му, актьорът винаги се е стремял да ги държи в известна сянка, за да може момчето му да израсне, без да бъде прекалено засегнато от популярността на баща си.

Пиетри запази мълчание по повод загубата на любимия си, преминавайки през съкрушителния момент заедно със сина си.

"Той беше не само бъдещето, но и настоящето на френското кино - каза още Филип Лабро. - Наследник на Жан-Пол Белмондо, Ален Делон, Жерар Депардийо, Патрик Дюер и Жан Габен. Това е звезда, която си тръгна, и това е трагедия за френското и международното кино."

Гаспар Улие СНИМКА: Туитър/Gaspard Ulliel Daily
Гаспар Улие СНИМКА: Туитър/Gaspard Ulliel Daily

Тепърва с участието на Улие от 30 март по Disney + ще тръгне сериалът на Marvel "Лунният рицар". Наскоро той беше приключил и снимките на "Повече от всякога" заедно с Вики Крипс и Лив Улман. Снимаше се и в минисериал на криминален трилър, режисиран от Ксавие Джаноли ("Изгубени илюзии"), за Canal Plus.

"Невероятно е, абсурдно и толкова болезнено е дори да си помисля да напиша тези думи - написа Ксавие Долан. - Твоят дискретен смях, твоят грижовен поглед. Твоят белег. Твоите таланти. Твоето умение за слушане. Твоят шепот, твоята доброта. Всички тези личностни черти, произтичащи от блестяща мекота. Цялото ти същество преобрази живота ми, същество, което обичаше дълбоко и което винаги ще обичам. Не мога да кажа нищо повече. Чувствам се изтощен, разтърсен от твоята (смърт)."