Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваксина срещу коронавирус
Ваксина срещу коронавирус

Поставянето на ваксина срещу коронавирус е толкова добре платено, че се превръща в доходен бизнес за множество лекари в Германия. Нима лекарите могат да вършат добре своите задължения, само ако получават много пари? Отговорите търси "Дойче веле".

Пандемията поглъща от държавата пари, а това означава и от всички нас, гражданите. И то много пари. Ако това е необходимо от медицинска, икономическа или социална гледна точка, нека се дават. Но когато на отделни професионални групи се правят „подаръци“ за сметка на всички останали, разбирането се стопява.

В късното лято на 2021 имунизационните центрове бяха затворени, макар че само половин година по-рано те бяха изградени с големи усилия и с много пари. Само няколко седмици след закриването им обаче изведнъж бяха препоръчани подсилващите имунизации с бустерни дози. И трескаво започна да се обмисля как може за най-кратко време да се поставят максимален брой ваксини.

Свръхвисоко заплащане за имунизации

В края на мандата си бившият здравен министър Йенс Шпан избра най-лесния път: увеличи заплащането за общопрактикуващите лекари, които имунизират, от 20 на 28 евро - или точно с 40%. Това е изключително много, като се има предвид колко получава персоналът в Ковид-отделенията и в интензивните отделения, където от две години насам натоварванията са огромни. При това общопрактикуващите лекари в Германия и така са добре платени - след приспадане на всички разходи за кабинета, им остава брутен годишен доход между 200 000 и 250 000 евро годишно. А могат да стигнат и до 400 000 евро в зависимост от специалността си.

И това не е всичко: новият здравен министър Карл Лаутербах на свой ред почти потайно увеличи заплащането за имунизациите от 28 на 36 евро за определен период в края на миналата и началото на тази година. Преди се плащаше толкова само за имунизации, направени през почивните дни или празниците. С цел да се стимулира бустерната кампания, на лекарите в Германия междувременно се плаща по 80 процента повече, отколкото през ноември.

Критика от страна на здравните каси

Сумите изглеждат особено високи, ако бъдат сравнени с тези, които се дават за другите имунизации: за грипна ваксина лекарите получават само по осем евро. Принципно погледнато, заплащането за имунизации, които се правят „серийно“ - като например тези срещу коронавируса - би трябвало да е по-ниско. Но за ваксините срещу Ковид се плаща по 3,5 до 4,5 пъти повече, отколкото за друго обичайно ваксиниране. На лекарите естествено не им липсват аргументи: трябва да се попълват множество документи, всичко е твърде бюрократично, планирането на часовете за прием на пациентите е затруднено, с тях се налага да се водят дискусии, отговорността е висока.

Защо обаче здравните каси са се съгласили с това високо заплащане? Там е работата, че не са! Имунизациите срещу коронавируса са извънреден случай и не се заплащат от здравните каси, а от държавата, т.е. от данъкоплатците. От Съюза на здравните каси в Германия обявиха, че намират за справедливо заплащане до десет евро - т.е. точно една трета от онова, което се плаща сега. Но тяхното становище за съжаление убегна от вниманието на обществеността.

Нима лекарите могат да вършат своите задължения, само ако им се обещават много пари? Нали все пак са положили клетва да помагат на хората. А да използваш пандемията, за да трупаш лични изгоди, не съвпада с тези принципи.

Ваксинациите като бизнес

Но нека не осъждаме глобално всички: има множество лекари, които казват, че биха имунизирали и срещу по-малко пари. Има и лекари, ангажирали се за работа в имунизационните центрове с мисълта, че ще го правят на доброволен принцип. Чак по-късно те са установили, че в зависимост от съответната провинция ще им се плаща до 175 евро на час. Това е истински политически провал – плащат се огромни суми на хора, които нито се нуждаят от тях, нито пък са ги искали.

С подобно високи цени на имунизациите се стимулират само онези лекари, за които ваксинациите са нещо като бизнес. И то нечестен бизнес, тъй като доходите на много хора спаднаха радикално по време на пандемията. Но същите тези обеднели хора с данъците си финансират високото заплащане на лекарите, които правят имунизации. Това не е нито справедливо, нито солидарно.

Всеки, който се запита защо социалната несправедливост и разцеплението на обществото се задълбочават все повече, тук би могъл да открие подходящ пример. Дали имунизационната кампания наистина ще рухне, ако лекарите започнат да получават за ваксините срещу коронавируса толкова, колкото и за всички други? Вероятно не. Но дори и така да се окаже - би било добре поне да го знаем.