Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЕВИНЧ НИЯЗИ
СЕВИНЧ НИЯЗИ

Братята Гюрджан и Тезджан са най-младите,

издирвани с червена бюлетина от Интерпол

33-годишната Севинч Ниязи помагала в схемата,

хванали ги по IP адресите на компютрите

Общо 9 са нашенците, търсени от други

държави за престъпления зад граница

Трима българи от дуловското село Правда, изнудвали азербайджанци с голи снимки, са последните обявени за издирване в Интерпол с червена бюлетина, показа проверка на “24 часа”.

Това са братята Гюрджан и Тезджан Ангелови, както и 33-годишната Севинч Ниязи. Гюрджан и Тезджан са и най-младите нашенци, които международната полицейска организация търси по цял свят. Те са на 21 и на 23 г.

Братя Ангелови и Севинч са разследвани от Държавната служба по сигурност в Азербайджан по сигнали за изнудване на техни граждани с голи клипове. Повечето от жертвите са заможни хора или близки до политическия елит, научи “24 часа”. 

ГЮРДЖАН АНГЕЛОВ
ГЮРДЖАН АНГЕЛОВ

Тримата си регистрирали във фейсбук фалшиви профили. Свързвали се чрез видеочат с различни хора от Азербайджан и започвали свалки. Провокирали ги да се събличат и снимали голите сцени. След това се свързвали с тях или с техни близки по месинджър и уотсап. Показвали позорните кадри и искали огромни суми, за да не ги разпространяват. Посочвали и сметки в трети страни, които после получавали чрез международна система за разплащания.

Общо 32-ма души са замесени в престъпната схема според разследването на службите в Азербайджан. Над 200 са пострадалите от изнудването. Голяма част от паричния поток е проследен. Установени са и IP адресите на компютрите, от които е ставала комуникацията.

Разследването стига първо до двамата братя Гюрджан и Тезджан, а след това и до останалите. След молба до България са

претърсени

домовете

на кибер-

престъпниците, където са намерени много следи от действията им по изнудването на азербайджанци, включително и файлове с клипчета в устройствата.

Гюрджан, Тезджан и Севинч са трима от деветимата български граждани, издирвани за престъпления от други държави и обявени в публичния списък на червените бюлетини на Интерпол. 

ТЕЗДЖАН АНГЕЛОВ
ТЕЗДЖАН АНГЕЛОВ

За тях се знае малко. Повечето са живели дълго в чужбина. Някои липсват и до днес, други са у нас заради липса на споразумения по екстрадиране с държавите, които ги търсят.

39-годишният Зенур Билял е един от тях. Аржентина го търси от 10 г. заради контрабанда на наркотици. Мъжът е бил работник в завод до Буенос Айрес през 2012 г., където е намерено голямо количество дрога. Властите в Аржентина стигат до него и съучастниците му, които са руснакът Сергей и гъркът Елефтрериос Зигирадиадис. Последният е живял в България и е имал бизнес у нас до 2011 г. Единственото сигурно е, че Зенур Билял е бил в България две години след разкриването на дрогата в Буенос Айрес. През 2014 г. е бил застъпник за една от политическите партии на парламентарните избори, показва регистърът на Централната избирателна комисия по личните му данни, публикувани в Интерпол.

У нас са и други двама българи, издирвани от Индия заради източване на банкови сметки със скимиращи устройства. Това са известният столичен автокрадец Юлиян Ценев-Байката и приятелят му Калин Иванов. 

ЗЕНУР БИЛЯЛ
ЗЕНУР БИЛЯЛ

Двамата са издирвани от 2013 г., а Ценев е арестуван и съден за същото и в България преди това.

Полицията в индийския туристически център Колаба започва разследване по сигнали за 37 източени банкови сметки. 10 от жертвите са служители на реда. Парите са източени чрез дубликати на картите на индийците, направени чрез скимиращи устройства.

Полицията стига до двамата българи благодарение на

записи от

камерите на

банкомати на

индийската банка

“Аксис”. Лицата на Юлиан Ценев и Калин Иванов са разпознати от служители на нискобюджетен хотел, в който са отседнали.

След разпознаването им по записите от камерите полицията в Колаба проверява регистрациите им в хотела. Ценев е с истинското си име, а приятелят му се е записал като Елин Пелин. Всъщност Юлиян Ценев е от гара Елин Пелин до София. Едва по-късно ще стане ясно, че Елин Пелин от записите е 27-годишният Калин Иванов.

Когато са обявени за местно издирване, се оказва, че Ценев и Иванов са се прибрали в България.

Между България и Индия има договор за правна помощ по наказателни дела, но той не включва екстрадиция и трансфер в досъдебни производства, какъвто е случаят с Юлиян Ценев и Калин Иванов. След прибирането му в България Байката е арестуван няколко пъти, включително и за взривен банкомат. Лежал е и в затвора.

Останалите българи, издирвани от други държави по света, са извършили престъпления преди много години, но и до днес не са задържани. Такъв е случаят с 58-годишния Ивайло Кирилов от Перник, обвинен за заплахи и подкуп в Русия.

Станислав Стаменов от Русе е издирван от десетина години заради дрога в Румъния.

България търси 14 чужденци

14чужденци издирва България за извършени у нас престъпления. Сред тях са тримата украинци, обвиняеми за стрелбата по Алексей Петров. Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков успяха да напуснат страната след атентата срещу бившата барета през 2015 г. Организаторът Роман Логвиненко е в затвора с присъда от 10 г.

Двамата терористи от летището в Сарафово също са в червения списък на България. Това са австралиецът Мелиад Фарах и канадецът Хасан ел Хадж Хасан. Те бяха осъдени на доживотен затвор през 2020 г. от Специализирания наказателен съд. Няколко турци също са издирвани за причинени от тях тежки катастрофи с жертви или за наркотрафик. Двама сирийци също се търсят заради дрога.

Украинецът Юри Кубитович и руснакът Вартан Аваков се издирват заради убийства, извършени преди повече от 15 г.

 

Евелин Банев
Евелин Банев

Само “украинецът” Брендо

е на тройно издирване

Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо е единственият българин, който се издирва от три държави. Едната е родината му България, която го пусна последна с червена бюлетина в Интерпол. Първа беше Румъния, където е разследван за трафик на 51 кг кокаин още през 2012 г. Не успяха да го арестуват, защото тогава го задържаха в международна операция по искане на Италия. Банев беше осъден задочно в Румъния, а след това и в Италия. Той обаче беше у нас, защото срещу него от 2007 г. се точеше делото за пране на пари от наркотрафик. Брендо беше на свобода с подписка. Когато процесът приключи, кокаиновият крал не беше намерен и България го пусна за издирване последна.

През септември м.г. Брендо беше арестуван в Киев. Съдът го освободи, защото имал украински паспорт, който си извадил, докато Румъния го търси, за да го вкара в затвора. Съдбата му сега не е ясна.