Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вариантите на коронавируса са кръстени на буквите на гръцката азбука, а както знаете последният вариант се нарича Омикрон - името с 15-ата буква от гръцката азбука.

Малцина знаят, че преди 95 години Lancia започва производството на автобуси с името Omicron. За италианската компания това не е изненада, защото често използва гръцките букви в кръщаването на моделите си.

С Omicron Lancia загатва за нова ера, както в европейското така и в световното автобусостроене. Рейсовете се проектират в продължение на две години, а първата машина е произведена през 1927.

Автобусът и измислен върху шаси на предходните машини от серията "Джота". С новия си проект Винченцо Ланча и екипът му навлизат много успешно в тази ниша на автомобилостроенето. Първите серии от едноетажни автобуси обслужват градските линии на италианската столица Рим.

Машините са около 200 на брой. Двигателите им са с мощност от 92 и 96 конски сили. По-късно няколко такива автобуса обслужват линията Рим-Тиволи. През 1928 г. е произведен двуетажен Omicron, а по-късно същата година е произведен и двуетажен автобус, с допълнителна надстройка в задната част.

Автобусите са имали две или три оси. Първият дизелов двигател е монтиран на Omicron през 1934 г., две години преди края на производството.