Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Америка настоява за сурови санкции срещу Москва, но скандалът с подслушванията на висши европейски политици от САЩ и руският природен газ разединяват Европа. 77 години след края на Втората световна война в Европа отново оглушително дрънчи оръжие и по всичко личи, че зад тази история стоят недалновидните договорки на Михаил Горбачов със Запада в края на 80-те и началото на 90-те.

В момента Русия показва мускули и се готви за впечатляващо "мащабно учение" в Беларус през февруари. Целта е да държи Украйна под контрол. Великобритания изпраща оръжия на Киев и малки бойни единици, за да отбранява границите си.

Пред депутатите британският министър на отбраната обяви, че Украйна има право да се защитава. Той бе лаконичен, че оръжията са с малък обсег и не могат да бъдат заплаха за Русия, тъй като са за защита.

Според Уолъс

всяко нашествие

ще се разглежда

като окупация,

която може да доведе до огромна загуба на живот във всички страни. Той допълни, че Великобритания иска да е приятел с руския народ и искрено се надява дипломацията да надделее.

В същото време Швеция измества военни части на стратегическия си остров в Балтийско море – Готланд. Дания също усилва военното си присъствие в района.

Заедно с това в Швеция и Финландия политици отново подпалиха дебата дали тези страни трябва да са членове на НАТО. Нещо напълно неприемливо за Русия, която никога няма да допусне да бъде обградена от Алианса.

Благодарение на желанието на Украйна да се присъедини към военния съюз и към ЕС тя вече 5 години воюва с руски сепаратисти. Киев иска да е член на Алианса, защото срещу страната се надига най-мощната армия в Европа, но желанието му се сблъсква със сложните реалности - залогът е нова световна война.

Каква е фаталната грешка на Горбачов и защо Петро Порошенко стана "активно мероприятие", четете тук и тук.