Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Илияна Йотова
Снимки: Велислав Николов
Румен Радев и Илияна Йотова Снимки: Велислав Николов

Без дронове в района на “Св. Александър Невски”, гражданите минават през три пункта за проверка

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в длъжност днес за втория си мандат, официалната церемония е от 11:00 часа на площад “Свети Александър Невски” в София.

Гражданите, които искат да присъстват на ритуала, ще преминават през три пункта за проверка - при улиците „Шипка“ и „Париж“; при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Те ще бъдат отворени след 9,45 часа, съобщи НСО.

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до церемонията. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, уточняват от Националната служба за охрана. От 8 до 13 часа е забранено използването на дронове в района.

Президентът Румен Радев ще пристигне на площада в 10,57 часа, две минути преди него ще дойде вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред паметника на Незнайния воин вече ще бъдат построени представителните части на Българската армия.

В 11.00 часа президентът ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони пред Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя, Румен Радев, ще се качи на трибуната и ще произнесе слово.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, предвижда програмата на церемонията.

Държавният глава ще положи венец и ще отдаде почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин. После Радев ще приеме тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш ще звучи камбанен звън.

В 11.45 часа пред парадния вход на "Дондуков" 2 шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Организация на движението

До приключване на събитието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите ангажирани с мероприятието, на паркингите на пл. „Св. Ал. Невски” и пл. „Николай Гяуров”.

От 07.00 до 12.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Васил Левски”; по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; по ул. „11-ти август” между ул. „Врабча” и ул. „Оборище”; по ул. „Дунав” между ул. „Оборище” и ул. „Врабча”; по ул. „Париж” между ул. „Московска” и ул. „Врабча”.

От 09.00 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и бул. „Цар Освободител”; по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Кн. Александър Дондуков“ и ул. „Г.С.Раковски“, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.