Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Централата на БСП на "Позитано" 20
Централата на БСП на "Позитано" 20

 

Корнелия Нинова е първата жена начело на столетницата и неин шести лидер, откакто партията носи името социалистическа.

Всъщност най-високата длъжност в йерархията на БСП официално е председател на Националния съвет.

Тя е била заемана последователно през годините от 90-та насам от Александър Лилов (1990/1991), Жан Виденов (1991/1996), Георги Първанов (1996/2001), Сергей Станишев ( 2001/2014), Михаил Миков (2014//2016) и сега - Корнелия Нинова.

Александър Лилов бе наричан Стратега. Освен че е идеологът на партията от зората на прехода и една от двете силни фигури, до голяма степен антиподи - той и Андрей Луканов, Лилов е и сред хората, които до смъртта си през 2013 година остават на висока почит сред другарите. Той е лидерът, който преименува партията от БКП на БСП.

Александър Лилов
Александър Лилов

Преди да я оглави, Лилов е депутат цели 40 години.

През декември 1991-а Александър Лилов сдава властта в ръцете на Жан Виденов, определян като любимото му партийно протеже. Три години по-късно БСП печели парламентарните избори и Виденов става премиер. Хиперинфлация, безкрайни опашки и фалити на банки...

Жан Виденов 

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Жан Виденов СНИМКА: “24 ЧАСА”

"Виденовата зима" и до днес е нарицателно за катастрофа в управлението, макар години по-късно наблюдатели да признават, че самият соцлидер и премиер е бил добронамерен, но наивен и подведен.

 На извънреден конгрес в края на 1996-та Жан Виденов обявява, че подава оставката си като премиер като председател на БСП.

Избран е Георги Първанов, който заедно с Николай Добрев взема решение за отказ от властта и предсрочни избори, за да се успокои напрежението в страната.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

Някои другари никога не прощават на Първанов и Добрев "предателството" да върнат мандата на президента Петър Стоянов. Близките до Николай Добрев знаят, че начинът, по който бившият вътрешен министър, който не позволил да се пролее кръв при щурма на парламента, преживява обвиненията, отключват неговото фатално заболяване. Той почина през 1999 г.

Но хората не забравят какво направи Първанов въпреки натиска на собствената си партия и председателят не само изненадващо печели президентските избори, а и става първият държавен глава в България с два мандата. До днес, когато Румен Радев също встъпва във втория си.

След като влиза на "Дондуков" 2 през 2001 г., Първанов посочва за свой наследник Сергей Станишев.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев.

От негово протеже бившият зам.-председател Станишев бързо се еманципира до степен след края на втория си мандат Георги Първанов да бъде изключен от собствената си партия. С което президентът става и единственият лидер на социалистите, създал нова формация - АБВ. След като вече не беше част от БСП, Първанов каза. "Грешка бе, че посочих Сергей Станишев за лидер на БСП през 2001 година. След това го подкрепих и през 2009-а."

Когато през 2001 г. младият Станишев става лидер на социалистите, никой не може да си представи, че той пък ще остане в историята на БСП като задържалия се най-дълго на лидерския пост - 13 години.

Станишев успява да сформира тройната коалиция с царя и Ахмед Доган - първата подобна формула за управлението на страната, като става премиер на този кабинет. Изкара пълния си мандат, но БСП понася тежка изборна загуба през 2009-та - и на евровота, и на парламентарния. Въпреки загубата и последвалите партийни скандали Станишев остава на лидерския пост.

Нещо повече, той става първият българин, избран на един от най-високите партийни постове на ниво Европейски съюз - и до ден днешен оглавява Партията на европейските социалисти, като в момента е и евродепутат.

След краха на кабинета "Орешарски" Сергей все пак подава оставка и петият председател на БСП през 2014 г. става Михаил Миков. 

Михаил Миков
Михаил Миков

Юристът е диалогичен, добронамерен, смята се, че се избави партията от скандалите. Харесван от свои и чужди, високо ценен като председател на парламента. Но много скоро се оказва, че най-високият партиен пост не му е по мярка. Забърква в нови скандали и се задържа на поста по-малко от 2 години. През тях заявка за доверието, което има в партията дава Корнелия Нинова. Тя е конкурент на Миков за поста, надежда за обединение на вътрешнопартийната опозиция. Насърчава от Стефан Данаилов, който и на нея, както на Първанов и Станишев, бе опора в партията. Ламбо предупреждаваше Нинова само да удържа емоциите. 

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
 

На 8 май 2016 г. тя става първата жена начело на БСП. А 5 години по-късно - и първият пряко избран лидер на партията. Подобна процедура - гласуване на вътрешопартийни избори за определяне на председателя, няма в нито една друга политическа формация у нас. 

Нинова днес се изправя пред конгреса, за да поиска отново доверието му. И вече може да сдържа нерви и емоции, както емблемата Ламбо йй завеща.