Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов
Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов

Министерството на правосъдието заедно с други ведомства предлага промени в Закона за обществените поръчки, които засягат процедурите по вътрешно възлагане или т. нар. ин хаус процедури. Това съобщи правосъдният министър проф. Янаки Стоилов.

Целта е да бъде ограничена практиката държавни дружества да се използват като посредник за превъзлагане на дейности за милиони без изпълнение на конкурентни условия и без публичност.

През последните месеци станаха известни няколко проблемни ин хаус процедури като, тази при която Държавната консолидационна компания възлага на дружеството "Монтажи" ремонт на язовири. Както и тези на "Автомагистрали", които са наемали строителна техника заедно с персонала.
"Инхаус процедурите може да се полезни, стига да не се злоупотребява", обясни правосъдният министър.

„Нашето предложение е ин хаусът да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на сто от дейностите, предмет на договора. И само по изключение, за някои специализирани дейности, да могат се привличат външни изпълнители“, съобщи проф. Стоилов.

По предложенията работят три ведомства - правосъдното, финансовото и икономическото.