Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наум Кайчев и Георги Милков
СНИМКА: БТВ
Наум Кайчев и Георги Милков СНИМКА: БТВ

„Хубавото, което се случи от визитата на премиера Кирил Петков в Скопие е, че бе дадена заявка да се тръгне в бизнес посока, защото Скопие има връзка с всички останали столици, но не и със София. Ако се построи магистрала, жп линия или тази въздушна връзка тръгне, това е една добра база да се върви напред, защото ако се хванем за историята няма да стигнем до никъде." Това заяви журналистът Гeорги Милков пред bTV.

„Много пъти до сега сме виждали заявки от страна на Скопие, след което са били забравени, не са се случвали или се е случвало точно обратното“, припомни Милков. Според него обаче, не е ясен ангажиментът и дали въобще ще се случи да се изчистят учебниците в Македония от обидните квалификации към българите.

Това беше желание за обновление между нашите две страни, след като има две нови правителства и двама нови премиери, коментира доц. Наум Кайчев за визитата. Според него е отпаднал един от въпросите, които стоят между България и Северна Македония – именно въпросът за наименованието на нашата съседка.

„Това е съгласие от страна на нашите съседи, че Македония не е само Северна Македония. След като с Гърция се съгласиха, че има друга Македония – Южна, сега с това фактически се констатира, че има и друга – българска Македония в Благоевградска област. С други думи реално има три Македонии – Пиринска, Южна Македония в Гърция и една трета – държавата Северна Македония“, каза още историкът Наум Кайчев.