Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заканват се, че ако бъде освидетелствана като невменяема, няма да позволят да прекрачи прага на къщата си

В плевенското село Лазарово животът на 22-годишната Маринела, която бе задържана за убийството на дъщеричката си Цвети, ще е почти невъзможен заради масовото недоволство на хората тя да остане там. Наскоро момичето направи самопризнания за нападението над детето си, което бе обявено за издирване.

Едва месец по-късно тя беше задържана и разказа, че е отговорна за умъртвяването на малката, чието тяло според властите е намерено заровено само на метри от дома им.

Съдът реши да остави Маринела

зад решетките,

но хората в родното й място се опасяват, че това няма да е задълго. В момента те събират подписка, за да я изселят, в случай че медиците я освидетелстват като невменяема, научи "168 часа". Съседи се заканват, че отношението към девойката няма да е добро, ако магистратите я освободят. Те се заричат, че майката няма да може да престъпи прага на къщата си заради стореното от нея. Дори сравняват случая с този на 32-годишната Кристина Дунчева, която уби малолетните си деца в Сандански. Малко след ужасяващото нападение тогава психическата годност на жената бе поставена под съмнение. Очакванията са с Маринела да се случи същото и тя да попадне в клиника вместо зад решетките.

Според специалисти обаче това едва ли ще се случи. Пред "168 часа" криминални психолози отбелязват, че в двата случая има една съществена разлика - индикациите за бъдещо престъпление. Дунчева дава такива месеци преди то да се случи. Тя сигнализира на близките си, че не се чувства добре и не й се живее. Споделя, че мъжът й я изнудва да подписва документи, за му остави децата и да си тръгне. Семейството й дори организира срещи с медицински лица, за да сподели с тях тревогите си. Средата, в която се намира, също се оказва враждебна, което допринася за нейното състояние. Тя спечели и

делото за

домашно насилие,

което заведе срещу мъжа си Георги Трайков, докато беше в ареста. В жалбата си Кристина твърдеше, че е била подложена на изключителен психически тормоз.

При Маринела нещата стоят по съвсем друг начин. Тя никога не е давала признаци за депресия, нито е споделяла мрачни мисли. От разказите на близки и приятели става ясно, че момичето било социално и предпочитало да прекарва времето си, като се весели с приятели. Изглеждала привързана и към детето си. Средата, в която с дъщеря й живеели, била спокойна. Битовите условия били нормални, а за отглеждането на малката й помагал баща й, който бил винаги насреща.

Поради това нападението от нейна страна над момиченцето шокира всички в обкръжението й. Съвсем малка част от тях си припомниха пред "168 часа" единични случаи, в които тя е казвала, че дъщеря й й е в тежест. Ставало, когато нямало на кого да я остави, за да излезе, или когато били зле финансово.

Според близка на Маринела

причините

за нападението

може да са две

Едната е, че тя все още не била готова да бъде майка и искала да прекарва повече време с приятели навън. Отговорността за малката й дошла в повече и изпуснала нервите си.

Втората е, че семейството не разполагало с пари, за да си позволява всичко, от което има нужда. Точно затова тя искала заеми от различни хора с уговорката, че ще им върне взетото до стотинка. Трудност, която евентуално може да е допринесла за това девойката да изпадне в криза, е и фактът, че бащата на малката не я припознал. Той не полагал никакви грижи за нея, нито пък плащал каквато и да било издръжка. Като настойник на детето се държал дядото, който бил много привързан към внучето си.

Именно

възрастният мъж се обажда на властите, за да съобщи,

че дъщеря му и малката не са се прибирали от известно време. Дали слухът, че той е искал да поеме вината на Маринела за убийството, ще се окаже верен, тепърва ще става ясно. Пред "168 часа" позната на фамилията разказа, че бащата на девойката искал да я защити, за да не лежи зад решетките. Колегите в работата му обаче съобщили в полицията, че той е бил с тях по време на изчезването на малката Цвети и няма как да има общо с него.

"Обичаше детето като своя дъщеря - казва негова съседка. - Виждали сме го на улицата да бута количката. Възпитан човек е. В медиите се изписа много за него - че бил престъпник, защото е лежал в затвор, че е способен да направи убийство, без да му мигне окото, защото вече имал досие. Въпреки че наистина има доза истина в това, този човек не би наранил внучето си. Всеки един човек в Лазарово ще ви го каже. Не би нападнал дори и животинка.

Ако ти трябва помощ за нещо, ще се отзове веднага

На мен ми е помагал за преместване на покъщнина. Без никакви въпроси и чудене, дойде и свърши всичко. Нека после твърдят, че не бил добър, а агресивен и лош."

Според служебния защитник на Маринела в момента тя е в добро психическо състояние и предстои тепърва да се изясняват мотивите за престъплението. Пред разследващи майката все още не е посочила какво я е подтикнало да извърши ужасяващото нападение над малката.