Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Николай Денков Кадър: БНТ
Министър Николай Денков Кадър: БНТ

Присъствието на доц. Мангъров до проф. Радка Аргирова в работната група за ковид мерките ме смущава, той трябва да бъде изключен от БЛС. Отдавна изсказва мнения извън медицинските норми

Решенията кога да са ваканциите трябва да се взимат въз основа на това какво е смислено за учениците и учителите - основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че имат нужда от почивка.

Става дума за ваканция от 29 януари до 6 февруари. Все пак здравните мерки се взимат от здравното министерство - според прогнозите след 2 седмици ще е пикът на вълната, а това съвпада с края на учебния срок. Ние ще се съобразим с решението на здравните власти.

Това обясни по Нова телевизия министърът на образованието акад. Николай Денков.

Според него ситуацията със заболели и карантинирани е пъстра и затова трябва да се реагира локално. Той даде пример с високия процент на карантинирани учители в Благоевград - 8,5%, и в Търговище - 1,08%.

Затова няма да затваряме всички, каза министър Денков.

Сега почти в края на учебния срок оценките на учениците могат да се оформят и в електронна среда, тъй като 15% от децата учат онлайн. Има обаче препоръка да се оформят присъствен

Акад. Денков заяви, че това колко пъти да се тестват децата, решава Министерството на здравеопазването. В момента няма тестове те да се тестват 2 пъти, а тестването е от мерките, които трябва да се използват.

По-дългата ваканция ще се компенсира края на тази година и през лятото като се дадат допълнителни форми на обучение. После на всяко дете да се направи анализ и план какво му липсва и от какво има нужда и то да остане допълнително на занимания, каквито бяха "Отново заедно". Ще обърнем внимание на извънкласните форми - спорт, културни занимания и др. заради тежкия дефицит, натрупан вече трета година заради пандемията.

Учебната година трябва да завърши, както е планирана, защото всяка промяна влияе тежко на целия калентар - матури, прием във вуз и др.

Трябва обаче да издърпаме началото на учебната година с около 10-ина дни - от 5 или 6 септември.

Присъствието на доц. Мангъров до проф. Радка Аргирова в работната група за ковид мерките ме смущава, той трябва да бъде изключен от БЛС. Отдавна изсказва мнения извън медицинските норми.