Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е бариерата на строителния обект в курорта.

СНИМКА: НАДЕЖДА АЛЕКСИЕВА
Това е бариерата на строителния обект в курорта. СНИМКА: НАДЕЖДА АЛЕКСИЕВА

МВР пратило проверката от Варна на специализираната прокуратура, която да реши дали да образува дело за престъпление по служба - през февруари правителството е отпуснало 5,7 млн. лв. за укрепване на брега на общината, а не на областната управа, която била собственик на буната

Данни за престъпление по служба са открити при проверка на МВР в община Варна и областната управа, а материалите са изпратени на Специализираната прокуратура с мнение за образуване на наказателно дело срещу длъжностни лица от двете институции за престъпление по служба.

Това става ясно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос на депутата Ивайло Мирчев за парите, отпуснати за изкуствен остров в курорта “Св. Константин и Елена”.

Идеята е да се

укрепи брегът

пред малкия

плаж в курорта

Точно пред острова се строи 5-звезден хотел.

На 18 февруари 2021 г. правителството отпуска на община Варна 5,7 млн. лв. за изграждане на обекта като продължение на една от буните. Постановлението е издадено след предложение на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане с пари от държавния резерв. 

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Според отговора на Рашков до Мирчев липсва мотивирано становище на областната управа и на общината за отпускане на парите. Не било ясно и защо Министерският съвет е наредил трансфера на милионите към община Варна, а не към областната управа, която отговаря за плажовете и буните, които са публична държавна собственост.

“Не съм

разпитван,

нищо не знам

за развитието

на случая

- коментира пред “24 часа” бившият областен управител на Варна Стоян Пасев, който е бил на поста, когато са се развивали тези събития - Община Варна е водеща, всички документи са там. Областната управа няма капацитет да изпълнява такива големи проекти, нито да възлага обществени поръчки. Общината е по-гъвкава и опитна.”

42 дни след отпускането на парите общината и областната управа сключват споразумение за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Това се случва на 30 март. На 14 април е избран изпълнител на договора за 4,7 млн. лв., а строителните дейности трябва да приключат до 31 януари 2023 г. От МВР са поискали данни за отпуснатите по него пари от варненската община.

От справката на дирекция “Финанси и бюджет” става ясно, че досега са изразходвани 1,7 млн. лв. като 30% авансово плащане от целия договор.

Към 17

септември 2021

е установено,

че на обекта

няма извършена

строителна

дейност”,

пише в отговора на Рашков до депутата Мирчев. 

Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

След като отговорът на Бойко Рашков стана публичен в сряда, екип на “24 часа” видя на място информационната табела, на която пише, че строителната площадка е открита на 17 септември м.г.

На мястото сега

е спусната

бариера и

табела, която

забранява

влизането,

извършват се

и строителни

дейности

До плажа има багер, фадрома и камион.

Полицията е започнала проверка по нареждане на служебния регионален министър Виолета Комитова, която е била сезирана от депутатско питане в 46-ото Народно събрание.

Идеята за изкуствен остров, който да укрепи брега, е от 2017 г. Тогава е приет подробният устройствен план на курорта “Св. св. Константин и Елена”. Заложено е изграждането на 4 подобни съоръжения. Една от целите е да се направят понтони за лодки и да има яхтено пристанище. Дотогава в курорта няма такова.

Реално

действията по

изграждане на

остров започват

4 г. по-късно

с постановлението на правителството за отпускане на пари от резерва.

Проверката на МВР цитира и становище на държавното предприятие “Геозащита” от 2018 г. Според него буната, която сега се доизгражда, за да стане остров, е наскоро ремонтирана, в добро състояние е и изпълнява функциите си по опазване на брега. През същата година областната управа е поискала от РИОСВ във Варна дострояването ѝ, както и одобрение от МОСВ. РИОСВ решава, че няма нужда да се извършва оценка на влиянието върху околната среда (ОВОС).

Според отговора на Рашков, базиран на проверката в МВР, има данни още от 2020 г., че е издадено разрешение за строеж на буната. Цитира се и подробният устройствен план на курорта, в който са предвидени подводен ресторант, аквапарк, яхтено пристанище и други морски съоръжения. За тях обаче нямало инвестиционни намерения и нямали връзка с изграждането на защитното съоръжение.

Община Варна:

До 1 октомври има забрана за строителство по морето, проектът се реализира по график

Изграждане на „Буна Минерален басейн-крило Юг Малък плаж в акваторията на Черно море при к.к. „Св. св. Константин и Елена“ е съгласно договор от 15 юли 2021 г. на обща стойност 5 683 528 лева с ДДС.
Съгласно изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в националните курорти, какъвто е и "Св. Св.Константин и Елена", там действа строителна забрана за периода от 15 май до 1 октомври. Започването на същинската строителна дейност по реализацията на проекта е съобразена с необходимостта да се създаде комфорт на гостите и жителите на града, избрали "Св. Св.Константин и Елена" за място за отдих. През периода август-септември нощувките в курорта са били над 180 000.
В периода от подписване на договора до отпадане на забраната съгласно Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) са извършени подготвителни дейности съгласно, а именно: добив и подготовка на скална маса, производство на тетраподи, закупуване на материали, мобилизация за организиране на временно селище по проект ПБЗ и доставка на строителна техника, които дейности са извършени в посочените по-долу времеви периоди.
От 27 септември 2021 г. до 30 септември 2021 г. са доставени и монтирани фургони, булдозер и верижен багер с щипка, поставени са необходимите обозначителни знаци и табели и е подготвено временното селище за обекта.
От 1 октомври 2021 г. започват първите доставки на едрогабаритен камък-скални блокове 1000-3000 кг и започва поетапното изграждане на обекта в частност южната дъга.
Към настоящия момент изцяло е изградена южната дъга и се изгражда централната част на съоръжението, като за целта са доставени и положени над 6000 м3 скални блокове 1000-3000 кг. Изработени са 500 броя тетраподи.
Към 31.12.2021г. е изплатена сума в размер на 2 685 929,38 лева с ДДС, в това число аванс 30% от стойността на договора. Проектът се реализира съгласно одобрения строителен график.