Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Както се полага в края на всеки филм, и на "Порталът" има надпис, че "всяка прилика с действителни лица и събития е случайна". Но едва ли има зрител у нас, който да е гледал сериала и да не е видял явните аналогии в него с живота по време на соца. Освен интересните прилики между живота преди и съвремието ни една от най-преките препратки в сюжета е свързана със смъртта на измислената героиня Жана Янева (в ролята Стефания Кочева).

Трагичната кончина на певицата явно е вдъхновена поне отчасти от мистериозната смърт на телевизионната говорителка Татяна Титянова.

Изключителна, но същевременно типична за времето си драма за цяло семейство, която не е приключила и до днес. Какви са фактите. Художничката и популярна телевизионерка Татяна Титянова е намерена мъртва около 7 часа сутринта на 24 септември 1988 г. на 8 метра от бл. 57 в тогавашния кв. "Червена звезда" (днес "Дианабад").

По това време тече и бракоразводно дело, което тв водещата най-сетне е решила да доведе докрай. Има многобройни сигнали, че Татяна, майка на две момичета (тогава Краси е на шест години и половина, а Глория - едва на три месеца), е била пребивана от бившия си съпруг, който обаче е недосегаем, защото се ползва със закрилата на властта.

На лобното й място всичко е като нагласено - постлан пеньоар, парче от колан на фльонга, другото липсва, следи от гуми до нея... Свидетелите забелязват следите от душене по шията, охлузванията по ръцете и тръгват най-различни слухове.

Затова с право хората имат съмнения, че смъртта й е настъпила след насилие, а трупът е изхвърлен пред блока - точно както е и случаят в сериала с измислената Жана Янева.

Странните обстоятелства, за първоначално свидетелстват 8 души - Янка Савова, Йорданка Фирова, Тома Качаклиев, Христо Фиров, Радослав Пашинов, Ленка Маркова, Кирилка Радулова - медицинска сестра, Румен Фиров, и екипът от Бърза помощ, дошъл на местопроизшествието, говорят за убита и удушена жена, която не прилича на паднала от блока. Изнесена е информация, че е счупена подезичната кост - сигурен знак, че смъртта е настъпила вследствие на удушаване, а на снимка от Съдебна медицина, публикувана за първи път във в. "Нощен Труд" 20 години след инцидента, ясно се виждат синините по шията на Титянова и охлузванията по ръцете й. Категоричен за убийството е и д-р Пламен Миланов от Бърза помощ, пристигнал пръв при трупа. Той

не вижда белези от удари в козирката след падане. "Охлузвания по тилната област, зад ухото, насинени очи, наранена челюст, охлузвания по ръцете. Всичко това говори, че уврежданията са причинени от хващане с ръце с цел удушаване и от защита, както и от удари с твърд, тъп предмет", пише в експертизата си съдебният медик проф. Георги Цеков.

Все пак на 24 септември 1988 г. започва следствено дело №369 за "убийство срещу неизвестен извършител по чл. 15 от НК".

В условията на тоталитарно безправие семейството й има съмнения за евентуалния поръчител на убийството - влиятелен човек от I ГУ на ДС. За него Татяна събирала преди смъртта си доказателства за далавери с паспорти, визи и наркотици.

Заплашила, че ще ги предаде където трябва. Но въпросният човек извадил алиби...

По следственото дело срещу неизвестен извършител за броени дни се сменят 7-8 следователи, които отказват да узаконят версията за самоубийство.

Накрая, както често се случва при кривото огледало на "най-справедливия строй", назначават за следовател съученик на съпруга насилник.

Делото приключва на 24 април следващата година със заключението, че става дума за самоубийство. На 1 септември 1989 г. Главната прокуратура нарежда ново следствие - два месеца и половина по-късно разследващите отново правят извода за самоубийство и предлагат делото да се прекрати, въпреки че следователите не могат дори да посочат етажа, от който евентуално е скочила Титянова. В тази ситуация на явно потулване родителите на Татяна неведнъж оспорват заключението.

А противоречията са много - "самоубиват" я от 8-ия етаж при първото разследване, после от 4-ия – при второто, от 16-ия – при третото, от 13-ия – при четвъртото…

Съдебният медик проф. Цеков също пише в книгата си за убийството на красивата телевизионна говорителка: "Посоченото в заключението, че установените увреждания по тялото на Титянова, а те са извънредно много по цялото тяло, не е правдоподобно и е невярно, че "по своя характер много добре отговарят да са получени при падане от високо", съгласно практиката и теорията на науката съдебна медицина конкретните увреждания не могат да се поставят в нито един вид морфология, характерна за падане от високо. От казаното излиза, че заключението е направено шаблонно и произволно".

И това е логично, тъй като следи по прозорците и фасадата на блока от Татяна няма, както и по обувките й, което показва, че жестокото убийство е станало на друго място и по друг начин.

Към професор Цеков се присъединяват и съдебната медичка доц. Мария Грозева и колегата й от Варна проф. Лазаров. Години наред правистите криминалисти проф. Вакарелски, доц. Цеков, Богдан Кръстев пледират, че това е грозно убийство, прикривано като самоубийство.

Криминалният случай е особен и по друга причина. Още докато комунистическият режим е на власт, между хората се шушука, че убийството е дело не на кого да е, а на сина на самия диктатор - Владимир Живков.

И това се случва, въпреки че близките на загиналата винаги са отричали тази връзка и смятат замесването на най-известния комунистически наследник за недобронамерено действие от страна на истинските извършители, които по този начин искат да прикрият следите си.

В интерес на истината синът на бившия Първи със своята недобра слава, натрупана през годините, е подходящ за заподозрян. Разпуснатият му живот и скандалите, свързвани с него, отдавна са му отредили особено място в тоталитарното общество.

В книгата си "Зад завесата на соца" Калин Тодоров, син на Станко Тодоров и някогашен съсед на Владимир Живков, например разказва следния показателен за морала му случай:

"Той (Владимир Живков) беше в отлична физическа форма, но доста разклатен психически.

Беше неуверен и самотен. Около него веднага се завъртяха всякакви безскрупулни използвачи, които безсрамно го ласкаеха и използваха. Майка му беше починала отдавна, а след смъртта й бащата се беше отделил от света на простосмъртните в резиденцията си в Банкя. Людмила заедно с Иван и двете деца Тодор и Евгения живееше на друго място. Останал сам в апартамента под нашия, Вовата се отдаваше на шумни забави, които често прекрачваха границите на допустимото.

Късно една нощ четях по облигационно право, защото сутринта бях на изпит. Отдолу се чуха женски викове: “Помощ, помощ!” Погледнах през прозореца. На балкона под нас трепереше едно много красиво чисто голо момиче.

Веселбата явно беше излязла от контрол. А отсреща, на "Оборище" 19, в бившата къща на Чапрашикови, тогава дипломатическа резиденция (купи я рекламният олигарх Краси Гергов), беше настанена правителствена делегация на Федерална република Германия, водена от министъра на външните работи Ханс-Дитрих Геншер. Гостите се блещеха срещу нас, като смаяно търкаха сънените си очи." Така или иначе никъде не излиза никаква улика, която да говори в полза на такава версия или на някаква реална връзка с предполагаемото убийство на Титянова. Но през трите десетилетия, които ни делят от трагедията, не само излизат още несъответствия, а се натрупват и други странни факти.

Криминалистът, който разнася счупената й от душене подезична кост в бурканче - Янко Димов, също загива мистериозно в дома си зад заключена врата. Предполагаемата версия за неговата смърт отново е самоубийство.

Навремето загиналият оперативен работник Янко Димов в своя публикация във в. "168 часа" описва подробности за проведеното от него разследване:

“Човек показа карта на ЦК на БКП и през цялото време на огледа контролираше нашите действия”.

Ексминистърът на правосъдието Петър Корнажев пък заявява в последното си публично изказване дни преди да почине: "Сигурен съм. Татяна Титянова е убита". Адвокат Китанов също е категоричен в свое интервю: "За пръв път в дългогодишната си адвокатска практика участвам в следствено дело с толкова много процесуални нарушения, като се има предвид, че казусът е "убийство". Твърдо съм убеден, че на 23 срещу 24 септември 1988 г. Татяна е била умишлено убита…".

През 2017 г. трагедията се повтори, но с дъщерята на Татяна Титянова, която също като майка си звъни спешно на близките си, че има проблеми с баща си Георги Иванов.

Резултатът – 10 дни след това според вестник е намерена мъртва след падане от 9-ия етаж в Лондон.

Спорът дали Татяна Титянова е посегнала на живота си, или е била убита, остава нерешен и до наши дни.