Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смъртта му слага край на идеята СССР да нападне Югославия от наша територия

След като на 10 януари КСНС при президента потвърди българската позиция относно започването на преговори за членство на Република Северна Македония, изглежда, че дори появилите се минимални шансове на югозападната ни съседка скоро да влезе в ЕС се изпариха.

Засега

червените линии, които очертаха парламентарно представените партии, като че ли осуетиха както намеренията на премиера Кирил Петков "да постави преговорите със Северна Македония на нова основа", така и обявения от него шестмесечен срок за вдигане на българското вето. Заради карантина се отлага и посещението на българския премиер в Скопие.

За съжаление, повече от ясно е, че в тази ситуация гордиевият възел на отношенията ни с иначе братската страна ще продължава да се затяга. Жалко е, тъй като до голяма степен

споровете ни с нея

са породени

от миналото,

а то пък от своя страна много често се е определяло от случайности и външни сили. Затова е и интересно дали всичко днес можеше да бъде напълно различно?

Оказва се, че след разрива в отношенията между Тито и Сталин е имало подобна вероятност. През март 1952 г. "бащата на народите" кани в Москва високопоставена българска делегация и направо й предлага България да се включи във война с Югославия, като стане плацдарм за съветски войски. В замяна той обещава на първо време да ни бъдат върнати Западните покрайнини, но е ясно че в тази ситуация тогавашната югославска федеративна република Македония също би имала друга съдба.

"През март 1952 г.

Сталин вика

баща ми,

Вълко Червенков и Антон Югов в Москва и им съобщава, че има таен план за нападение над Югославия - разкрива за първи път пред "168 часа" Дамян Дамянов, син на известния в миналото деец на БКП Райко Дамянов. (Интервю с него по темата четете тук ) - За благодарност вождът обещава Унгария да си върне някакви права във Воеводина и бившите унгарски територии зад Дунава, а България да получи Западните покрайнини."

Според Дамянов единственото препятствие плановете на Съветския съюз да бъдат задействани веднага в онзи момент е била все още бушуващата война в Корея, но когато конфликтът там приключва, Сталин е вече мъртъв и статуквото на Балканите остава непроменено.

Новото съветско ръководство в лицето на Маленков и Булганин отива в Белград, където сключва нов договор с Югославия, а веднага след това идват и у нас

за да успокоят създалото се напрежение

От своя страна социалистическа България, след като по безумен начин с насилие се е опитала да отроди част от собственото си население, за да не разсърди "големия брат", така и не успява да поправи фаталната грешка. Проблемите не само не са решени, но са консервирани за десетилетия напред и явно тровят със своите метастази отношенията ни дори до наши дни.