Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Витанов
Николай Витанов

Математикът от БАН проф. Николай Витанов обяви в поредната си прогноза за тенденциите при разпространението на коронавируса, че очакваният "ковид апокалипсис" се отлага. Добрата новине е, че базовото репродуктивно число в края на миналата седмица падна под 1.3. Днес пак е под 1.3 - стойността е 1.27. Което ще рече, че апокалипсисът се отлага.", написа той във Фейсбук.

"Виждате, че и днес броя нови случаи не е рекорден. Причината - Пловдив се държи все още, а Бургас по традиция рапортува малко случаи днес", допълва математикът.

Витанов обаче предупреждава: "Да знаете обаче, че при тази вълна не трябва толкова да гледаме параметрите на 100 000 души - ясно е, че те ще са високи, защото Омикронът е заразен. Трябва да гледаме какво става по болниците - каква е заетостта на леглата. Като гледаме така, може да имаме много нови случаи, но ако болниците не са препълнени и особено интензивните отделения не са пълни, болката не е за умирачка (за тотален локдун)", коментира още Витанов.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост ни казва, къде се очаква дифузното разпространение да се вихри - София-град, Благоевград, Перник, Варна. Пловдив държи фронта още, което е добре", пише математикът.

"Може да ни се размине без тотален локдаун, но трябва малко помощ от ваша страна. Бъдете здрави и се пазете. Сложете по някоя ваксинка и/или бустерче. Хем защитата ви ще нарасне, хем зелен сертификат ще вземете, хем болниците няма да се препълнят и тотален локдаун няма да има", призовава проф. Витанов.