Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Апелативният съд в Пловдив реши И.Д.от Стара Загора да остане с най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.
Снимка: Апелативен съд - Пловдив
Апелативният съд в Пловдив реши И.Д.от Стара Загора да остане с най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Снимка: Апелативен съд - Пловдив

Апелативеният съд в Пловдив остави в ареста обвинения в причиняване на смърт по непредпазливост И. Д., като не уважи искането му за промяна на наложената му от Окръжен съд – Стара Загора мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека, съобщиха днес от съда в Пловдив. 

Срещу И. Д. е повдигнато обвинение за това, че на 21.09.2021г. в Стара Загора е нанесъл побой на Ж. М. Пострадалият е бил настанен в болница с тежка черепно-мозъчна травма, но въпреки приложеното лечение на 18.10.2021 г. починал. И. Д. е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, за което престъпление, ако бъде признат за виновен, Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години.

След като обсъди доказателствата по делото и аргументите на защитата и на прокуратурата, Пловдивският апелативен съд прецени,че определението на Старозагорския окръжен съд за задържане под стража на И. Д. е правилно и законосъобразно. Има достатъчно събрани доказателства, които потвърждават обосновано предположение, че мъжът е автор на побоя, от който е починал Ж. М.

Справката за съдимост на обвиняемия е с 15 пункта. От нея е видно, че последното му осъждане е за закана за убийство и нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Присъдата е изтърпяна през април 2021 г., а сегашното деяние е извършено около 7 месеца след освобождаването му от затвора. За това съдът прие, че съществува опасност И. Д. да се укрие или да извърши престъпление при една по-лека мярка за неотклонение.
Определението на апелативния съд е окончателно.