Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До последно Тодор Живков не вярвал, че ще падне от власт.
До последно Тодор Живков не вярвал, че ще падне от власт.

Предлага промени в конституцията, отделяне на БКП от държавата и акционерни дружества с чуждестранен капитал

Бившият Първи: Нямаме комплекс за малоценност като партия, но някои кръгове са се деморализирали

Радикални промени в модела на социализма предлага Тодор Живков на последния си пленум на 10 ноември 1989 г., за да спаси властта си. Включително с много предпазливо отделяне на партията от държавата, промени в конституцията и създаване на акционерни дружества с чуждестранно участие, макар да не става ясно дали то няма да е само съветско и от другите соцстрани.

Преди повече от две години си поставихме задачата не да усъвършенстваме и подобрим досегашния модел на социализма, а да създадем

нов, адекватен на съвременните реалности модел,

казва бившият Първи в последния си доклад пред ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г. Докладва, че е започнало преустройство на компартията, така че да се разграничат функциите й от държавните и стопанските органи. Напредък обаче не се забелязвал, а процесът срещал

сериозни трудности.

Целта е да се постави правилен социалистически фундамент в областта на икономиката, социалната и духовната сфера, нищо повече, допълва Тато. Критикува своите подчинени, че не правят нужното, а "някои кръгове" са се деморализирали.

Той предлага промени в конституцията и устава на партията, където да се запише, че България ще строи нов модел на социализма Ц социалистическа демокрация, плурализъм, гласност и народовластие.

"На юлския пленум на ЦК на БКП от 1987 г. приехме ключовата постановка за премахването на положението на

партията като “етаж” в йерархията на държавната власт.

В нашата партия нямаме причина да изповядваме комплекс за малоценност", допълва той, макар че компартията продължава да е водеща в живота у нас до 1989 г. Колкото са неясни идеите за разделяне на БКП от държавата в доклада му, толкова мъгляви са и предложенията за икономически промени.

"С оглед вграждането на пазарни елементи в икономиката и пряк синтез на фирмите с външния фактор от началото на 1990 г.

да се въведе стопанска сметка

и в конвертируеми

левове." Така фирмите ще образуват и разпределят доход в конвертируеми левове заедно с печалба във вътрешни левове. Намеренията му са още до края на 1989 г. компетентните държавни органи да предприемат конкретни практически стъпки за постепенното преобразуване на фирми с държавно имущество в акционерни.

Предлага веднага да се определят и конкретните компании, които да бъдат предложени за привличане на чуждестранен капитал чрез акционерно участие. Може би с всички тези идеи Тодор Живков се е опитвал да предотврати свалянето си от власт, като част от тях са подобни на казаното от един от "превратаджиите" - Андрей Луканов. Една години по-рано той е начело на делегация на БКП в САЩ и в отчета си до Политбюро предлага директни контакти между американски и български фирми, вместо да се ползват официални представителства на държавата за посредници.

Тогавашният министър на икономическите връзки иска и изграждане на собствени фирми и бюра зад океана,

както и внос на технологии и оборудване от САЩ. Още през 1988 г. Политбюро решава, че трябва да има два-три промишлени обекта, които да се изградят съвместно с US компании. Лично Живков критикува доклада на Андрей Луканов; година по-късно е съгласен на много неща, но е принуден да подаде оставка и като генерален секретар на ЦК на БКП, и като председател на Държавния съвет.

Тодор Живков предлага още отделни структури на съществуващи фирми да се превърнат в акционерни дружества, като се въведат т.нар. "трудови акции". Какво е значението им, не е споменато в доклада, но така или иначе той не променя плана за свалянето на Първия и той си тръгва от резиденция "Бояна" само като Тодор Живков, без титли.