Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като футболист губи майка си часове след спечелването на последния трофей от предишната тотална доминация на колоса от " "Джузепе Меаца"

Легендарният футболист и вицепрезидент на италианския шампион "Интер" Хавиер Санети имаше много поводи да се усмихва около коледните и новогодишните празници. "Нерадзурите" се класираха на 1/16-финалите, а в същото време вървят уверено към нова титла в Серия А, като са застанали на върха в калчото и през този сезон. Водени от Симоне Индзаги, "нерадзурите" ще гонят всеки възможен трофей и това неминуемо връща Санети в миналото, когато като играч

постигна исторически успехи в любимия си клуб

През 2010 г. Санети бе капитан и с отбора спечели требъл по-рано през годината под ръководството на напусналия по посока "Реал" (Мадрид) Жозе Моуриньо. След като тимът остана първият и единствен италиански отбор в историята, печелил требъл, "Интер" триумфира и със суперкупата на Италия, а за финал стана световен шампион с пети трофей за годината.

Като футболист, Санети бе лидер на любимия отбор.
Като футболист, Санети бе лидер на любимия отбор.

Като играч Хавиер Санети бе нещо много повече от легендата на "Интер". Той е неговият символ и живо въплъщение на така наречения интеристки дух. Уважаван дори от най-големите си врагове на терена, аржентинецът е известен и като голям кавалер и истински джентълмен. Именно "Капитан и джентълмен" се казва и автобиографията на звездата, която излезе преди години. Санети е роден в Буенос Айрес на 10 август 1973 г. и израства в квартала до пристанището - "Док Суд". Учи и работи едновременно, като помага на баща си в зидарството, а успоредно с това разнася мляко и работи в бакалията на братовчед си. Младежът не пренебрегва и своята най-голяма страст - футбола.

Започва да играе

на терена в предградията

и лично се грижи за поддръжката на игрището. Момчето е едва 12-годишно, когато среща жената на живота си Паула. Любовта им е толкова силна, че двамата още от тази ранна възраст разбират, че са един за друг. Така Хавиер и Паула се женят, когато той е едва на 19 години и точно по това време слага старт на славната си кариера като играч на "Атлетико" (Талерес).

Санети много внимава да не пренавие футболистите си.
Санети много внимава да не пренавие футболистите си.

След само година качествата му са забелязани от далеч по- реномирания тим на "Банфийлд". Там пък са нужни едва няколко месеца Хавиер Санети да стане любимец на феновете и макар и твърде млад, да бъде обявен за един от най-добрите на своя пост в цяла Аржентина. Двата най-големи гранда в страната - "Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт", водят люта битка за подписа му, но именно топлата връзка на играча с привържениците го кара сензационно да откаже на колосите и да остане верен на отбора си.

Хавиер сменя клубната си принадлежност през 1995 г., но крачката, която прави, преминавайки в един от най-големите отбори в света - "Интер",

ще му спечели статута на истинска легенда

през следващите 20 години. Аржентинецът се превръща в първата покупка на новия собственик на отбора - милиардера Масимо Морати, а младокът едва ли си е представял, че му предстои да изиграе над 600 мача за "Интер" в италианския елит. По това време той вече е неизменна част и от националния отбор на своята родина. Единствената критика към него са упреците, че е

твърде приятелски настроен дори към враговете

Мнозина обаче отъждествяват тази негова черта като качеството, спечелило му прякора Джентълмена благородник. Големият кавалер редовно е подкрепян по трибуните от своята любима Паула, а първия трофей с миланския колос Хавиер Санети печели, когато през 1998 г. "Интер" триумфира с купата на УЕФА. Още на следващото лято аржентинецът е обявен за капитан на клуба.

"Нерадзурите" поддържат реномето си на един от най-големите отбори. Когато през 2005 г. се ражда неговата дъщеричка Зол, а кметството на Милано награждава Санети с Ambrogino d'Oro за неговата социална дейност, започва и тоталната хегемония на "змията". Тя стартира с печеленето на купата на Италия, последвана от триумфа за суперкупата на страната след победа срещу най-големия враг на гранда - "Ювентус". Оттук нататък "Интер" става истинско страшилище. Отборът е обявен за шампион на Ботуша за 2006 г. след скандала "Калчополи", а тази титла се оказва първата от поредицата от 5 спечелени шампионски купи поред. Повечето от тях "нерадзурите" успяват да грабнат, без да имат особено големи трудности. Освен невероятната поредица шампионски титли, типично за голям гранд,

"Интер" не се задоволява

само с тях

За периода 2005-2011 г. освен 5 титли "нерадзурите", водени от своя капитан, успяват да вкарат във витрината на "Джузепе Меаца" още цели 4 купи и 4 суперкупи на Италия. През 2010 г. със златни букви е записан и добре известният единствен требъл на италиански тим. Любопитното е, че "Интер" го завоюва след победа с лекота над немския хегемон "Байерн" (Мюнхен) и след 2:0 в Мадрид.

Последният трофей на Хавиер обаче е свързван и с най-голямата му загуба. Часове след като "Интер" бие "Палермо" и печели купата на Италия, неговата майка Виолета напуска този свят след сърдечни проблеми.

Хавиер Санети завършва своята паметна кариера през 2014 г. Уважаван дори от най-големите си врагове, големият капитан използва своята известност, за да помага в редица благотворителни каузи и кампании. В ролята на един от най-представителните посланици на ФИФА, Хавиер обаче не успява да стои задълго

далеч от отбора на сърцето си

Приветстван от тифозите като истинска икона на "Интер", Санети прие поста и отговорността да бъде вицепрезидент на "нерадзурите". Именно с него начело по всичко личи, че "Змията" е в началото на своята нова хегемония в калчото.

Санети не иска да пренавива играчите. Стратегията му е те бавно, но сигурно да вървят към пълната хегемония. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Санети не иска да пренавива играчите. Стратегията му е те бавно, но сигурно да вървят към пълната хегемония. СНИМКИ: РОЙТЕРС
През миналата година под ръководството на Антонио Конте "Интер"

прекъсна серията

от няколко несполучливи години

и стана убедителен шампион. Настоящата кампания стартира с няколко грешки на гранда, които доведоха до изоставане на цели 7 точки и от градския съперник "Милан", и от "Наполи", но както очакваха специалистите, бе въпрос на време шампионът да набере скорост. Само за две-три седмици смятаният за фаворит номер едно за нова титла тим успя не само да навакса сериозната разлика, а дори да започне да трупа преднина на върха.

Определяният за най-добър млад треньор в Европа Симоне Индзаги тепърва започва да вижда това, което иска от своите играчи, а разликата в класите между " Интер" и останалите отбори вече е очевидна. Феновете дори се шегуват, че "Милан" и "Наполи" допуснаха по цели три поредни грешки, за да отстъпят върха на "нерадзурите" , просто от страх, че "Змията" набира скорост.

Хавиер Санети е умерен в изказванията си винаги, като не иска да вдига летвата твърде високо, пазейки играчите си от прекалено пренавиване. Тифозите обаче жадуват както за новата титла, така и за всеки друг възможен трофей.

"Интер" е доказал, че когато набере скорост и наложи хегемонията си,

рядко се задоволява само с едно отличие на сезон

"Нерадзурите" са фаворити както в суперсблъсъка с "Ювентус" за суперкупата на Италия, така и за триумф в турнира за купата.

Хавиер Санети продължава да прави всичко възможно, за да охлади страстите около евентуалния домашен требъл, но не показва и капка страх от най-голямото предизвикателство през следвашите месеци. Докато в Италия "Интер" е безспорен фаворит, не така стоят нещата в Шампионската лига, където жребият отреди "нерадзурите" да срещнат водения от Юрген Клоп английски гранд "Ливърпул". Очакванията за този исторически осминафинал са за истински спектакъл, голяма драма и неясен край до последната минута. "Ливърпул" наистина изглежда страшилище за всеки през последните години и едва ли има отбор, който да не се респектира от силата на "мърсисайдци".

Тимът от "Анфийлд" игра два поредни финала през 2018 и 2019 г., като спечели втория с лекота. Сега

момчетата на Клоп са като машина,

която гази всичко. "Ливърпул" спечели без затруднения всичките си 6 срещи в групата срещу грандове като испанския шампион "Атлетико" (Мадрид), португалския доминатор "Порто" и градския съперник на "Интер" - "Милан". Може би от ключово значение ще е кой - "нерадзурите" или англичаните,

ще е в по-добра форма

в момента на големия сблъсък.

По всичко личи обаче, че и италианският шампион, и неговият солиден опонент едва ли ще бъдат отслабени по какъвто и да е начин. Хавиер Санети вярва в треньора Индзаги и неговите футболисти, че "Интер" има сили да елиминира сериозния опонент, а цяла Европа няма търпение да се наслади на тази грандиозна европейска класика само след около месец.