Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Апелативният съд в Пловдив заседава.
Снимка: Апелативен съд - Пловдив
Апелативният съд в Пловдив заседава. Снимка: Апелативен съд - Пловдив

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста обвинения в убийство Георги Георгиев, като отхвърли искането му за промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, съобщиха днес от пресцентъра на съда. Това дело се оказа и първото на магистратите в Пловдив за новата година..

Мъжът е в ареста, след като Окръжната прокуратура в Стара Загора му повдигнала обвинение  за убийство на собствената му майка, извършено на 8 април 2021 г., когато я пребил жестоко. Жената е била настанена в болница, където въпреки направената й операция е починала на 22 април 2021г.

Според съда, видно от материалите по досъдебното производство, както и от извършените допълнителни разпити на сестрата на обвиняемия и на други свидетели, и от изготвените Комплексна съдебна психологична и психиатрична и токсикохимична експертизи, събраните доказателства са достатъчни да се направи изводът, че правилно Окръжния съд в Стара Загора е стигнал да извода, че има достатъчно основания за обосновано подозрение, че Георгиев е съпричастен към повдигнатото му обвинение за умишлено убийство.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице и другите предпоставки за задържане под стража, а именно, че при по-лека мярка за неотклонение продължава да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, казват още от пресцентъра.

Съдът приема, че изтеклият период от време от първоначалното задържане на обвиняемия е в рамките на законния срок, който, съпоставен на тежестта на деянието, се явява разумен.
Определението на Апелативния съд в Пловдив е окончателно.