Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът очаква още в средата на януари да бъде сменен шефът на КЕВР

"Никой министър не разполага с правото си на собствено мение по цялостни български въпроси и те трябва да се обсъждат от Министесркия съвет и решенията да се вземат като отбор." Това заяви премиерът Кирил Петков в ефира на Нова нюз в предаването "На фокус" по повод мнението, публикувано във фейсбук на военния министър Стефан Янев, в което той заяви, че не желае да се увеличат войските на НАТО в България. 

Петков посочи, че очаква деескалация на 11 януари, когато ще има среща между Путин и Байдън по опасността от военен конфликт между НАТО и Русия.

Премиерът посрещнал Нова година в "малко хотелче" в София, а на първи януари се събудил с поскъпването на цената на газа. "Всеки един проблем, който се чува по новините автоматично е мой проблем", каза той. КЕВР не си върши работата, категоричн е Петков. "Да измисли най-добрия начин крайните потребители да са защитени. Не беше обсъдено това решение с нас и беше изненадващо, че е с 30% увеличние. Учудващо е, защото цената на газа намаля досто в последната седмица", обясни Петков. КЕВР трябва да влиза дълбоко в енергийните гружества и да е сигурен, че оптималната цена е най-добра за потребителите. "Това решение показа някакво ниво на преднамереност. Не знам дали е капан", каза още той.

Очакванията му са председателят на КЕВР Иван Иванов както и останалите членове с изтичащ мандат да бъдат скоро сменени. "Надявам се в януари месец да я видим тази смяна", каза Петков и посочи, че не е разговарял все още с шефа на КЕВР, а само с енергийния министър. "Не искаме да влияем директно. Те са независим орган, но според мен това не беше естествения скок на цените", каза премиерът и обясни, че е разбрал от медиите за покачването на газа.

Петков се срещнал с представители на бизнеса също както с президента след Коледа с работодателите, за да обсъдят цената на тока. Още първите дни на януари се очаква да се направи среща и с енергийния министър, обясни министър-председателят. "Общия пакет от помощи към бизнеса е около 1,5 млрд. лв. Държавата обаче ги няма тези пари. Ние само преразпределяме. Трябва обаче да се внимава и да сме внимателни да не свикнем, че държавата винаги ще преразпределя, защото или ги взема от другите бизнеси, които плащат или от бъдещото поколение", каза Петков.

Още преди март може да бъде прекъснат мораториума върху цените на газа и тока, посочи премиерът. Първо обаче трябва да се направи анализ върху цените и да се подсигури, че са спрени всички течове от системата. "Има тип игра от ГЕРБ с датата за мораториума. Странното е когато имаме толкова вжни задачи за решаване и е глупаво, когато започнем да си играем някакви игрични. Имат повече опит за такива игрички, но не ни лие целта да имаме по-добра и работеща държава. Тук няма победители и победени. Тук има или сме направили правилното решение, или грешното", каза премиерът, но добави, че мораториумът е бил правилно решение въпреки, че бе предложено от ГЕРБ.

Не е вярно, че държавата плаща по 90 хил. лв. всеки ден глоба за строежа на интерконектора, както е посочил Борисов скоро, обясни Петков. "Не ние плащаме 90 хил. евро, а налагаме наказателни плащания на строителя по интерконектора. "Толкова много години тази връзка се строи и да не е завърена. Хубавото е, че с премира на Гърция, като се срещнахме, той каза, че иска да бъде завършена по-скоро, а аз му обещах, че ще му изпращам всяка седмица статус на строежа", каза Петков и обвини "Булгаргаз", че също не си е свършил работата, за да измисли как да вкарва по-евтиния азерски газ.

Всяка сутрин Петков се събужда със статистика колко легла са заети в болниците и колко са новозаразените с коронавирус. "Ако всички не си кажем: "Ще направим всичко възможно обществото ни е да е здраво, бизнесът да не затвори, децата бни да ходят на училище", каза Петков, насърчавайки повече българи да се ваксинират. 

Говорил с Рашков и го помолил за кампания срещу фалшивите сертификати. "От днес всеки починал от COVID, който е ваксиниран или се е водил ваксиниран ще бъде проверено от МВР. Фалшивите където се издават, МВР ще отиде на адреса, където този сертификат е направен и ще направи проверка. Тази новина би трябвало да вара в риск хората, които правят това действие", обяви Кирил Петков.

Самият той не желае да се налага локдаун, но ако болниците се препълнят, ще се наложи властта да наложи най-тежката мярка. Следващите 3 седмици ще са решаващи, за да се прецени как ще се развие оредната вълна на заразата. "Втората ми дъщеря има диабет тип 1 и въпреки, че е на 14 г. тя бе първата ваксинация, която вкъщи направихме", обясни премиерът, давайки приемр със своите дъщери, който били ваксинирани.

Бърза, явна, ефективна работа на групи в обалстите култура, интеграция, икономика и др. ще работят за награждането на отношенията ни с Македония, обясни премиерът. Българската позиция е ясна. "Аз вярвам, че добросъседството трябва да е водещо и вярвам, че това добросъседтво изисква много работа. Трябва да работим заедно", каза Петков.

Той посочи, че има две села - Соколово до Ловеч и Грамаде до Дупница, където като малък изкарвал ученическите си ваканции. "Ако искаме сигурна промяна в България не може да стоим в апартаментите си и да казваме: "Давайте!" Като министър-председател аз имам по-голяма отговорност за действие, но всеки може да допринесе с нещо. Дали ще се почисти снега пред входа или ще си сложи ваксина. Ако искаме България да се подобри, това завивси от всеки от нас", каза той.