Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на партията Бойко Борисов даде брифинг заедно с бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова.
Председателят на партията Бойко Борисов даде брифинг заедно с бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова.

Днес събирането при Радев има само 2 значения. Сега ще се накара на Киро и Асен, за да се направи на готин, както обича, или ще излъже нещо

Веднага да бъде отменен мораториума на цената на тока и парното. За това призова председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в центарлата на партията. Той дори предложи помощ за това с депутатските гласове на ГЕРБ.

"Не трябва да го има в този му вид. Електроразпределителните дружества от 1 април трябва да им платим милиарди. Договорите им са железни и ще ни усъдят и ще ни ги вземат. Нямаме никавки претенции към авторството на този модел, но той е работил толкова много години до тук и се е доказал. Поканихме работодателските организации и синдикатите. Интересно е защо ги няма синдикатите на срещата с Радев днес. Защото казват някои истини за плана за възстановяване?", добави Борисов.

Или вече сме реална пезиденстка република и кабинета и парламента са функци на президента, за да ходят работодателите в президентсовто или работодаелите са изчерпали доверието си за кабинета, за да ходят на "Дондуков" 2. Тези предположения направи Борисов за срещата на бизнеса с Радев по-рано днес.

"Учудва ме среща в такъв формат, в който го няма министъра на енергетиката, да не говорим за премира", каза още той и добави: "Днес събирането при Радев има само 2 значения. Сега ще се накара на Киро и Асен, за да се направи на готин, както обича, или ще излъже нещо."

Лидерът на ГЕРБ недоумя защо да се събират партиите на КСНС при Радев и дори реагира бурно на журналистически въпрос. "Какъв КСНС ще ни свика Радев при тези цени на ток и газ? Какво ще решим? Това е решение, което на МС може да вземат още утре с ивънредно заседаие на парламента", каза той.

Ще дойде време да мечае за времената, в които аз бях премиер, а той президент, заяви Борисов. Той се запита Делян Добрев, който е от Хасково, града от който е и финансовия министър Асен Василев: "Каква е тази хасковска ревност?" Предложи на Добрев да отиде при Василев и да предложи идеите на ГЕРБ за справяне с енергийната криза.

Добрев е завършил в Уеслир, което е на около 200 км от Харвард, където е завършил Василев. "Защо не отидеш утре при него и не му кажеш, че сте готови и още утре да влезете в зала", каза още Борисов и предупреди, че ако идеите се приемат в НС никой от ГЕРБ няма да претендира за авторство на законите.

"Ако някой от ГЕРБ си позволи да кажа, ама те приеха нещо, което ние сме предложили, още утре ще го изгоня от партията", допълни Бойко Борисов.

"Всичко, което е зависело от нас е направено. Работили сме само в интерес на българските хора и бизнес", обясни бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова.

Борисов обясни, че е трябвало при управлението си да се махнат 3 посреднически фирми, които в продължане на години са отклонявали милиони от газа към България.

"След като България единствена защити Украйна и спря зипълнението на Южен поток. Казвам го за колегите в дясно, които сега са в ляво. България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент. Още помня на Путин и Лавров изказванията, че заради това си съдействие България губи всичко. Успях ЕК да ги убедя и се взе решене за газов хъб Балкан. В момента тръбите са пълни и южната девизия работи на пълни обороти, а България печели стотици милиони, държавни тръби на 100%. Още повече, че така никой не може да остави София на студено, както когато бях кмет", разказа Борисов.

"Сега 1 млрд. кубика има в тръбата. Сега да я спрат имаме за 5 месеца газ. На цена, която на четвъртата година се изплаща. 70 г. напред българите само ще печелят стотици милиони всяка година", каза още Борисов.

За покачаването цените на тока Делян Добрев пък показа графика, според която от май и юни, когато бе сформирано служебното правителство, цените започват тенденциозно да се покачват, за да достигнат 450 лв. "Това е 4 пъти повече спрямо прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за следваща година около 700 лв.", каза още Добрев.