Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Индийски сикх с арбалет бе заловен при нахлуване в Уиндзор. Искал да отмъсти за клането в Амритсар

През 1982 г. почерпен британец с абсурден взлом в Бъкингамския: пие от вино на принц Чарлз, озовава се в покоите на монарха

"Съжалявам. Съжалявам за това, което направих и ще направя. Ще се опитам да убия Елизабет, кралицата. Това е отмъщение за онези, които загинаха в клането в Джалианвала Баг през 1919 г. Това е и отмъщение за онези, които са били убити, унижени и дискриминирани заради тяхната раса. Аз съм индийски сикх, сит. Името ми е Джасвант Сингх Чаил, името ми е Дарт Джоунс."

Това казва в записано предварително видео 19-годишният мъж от Саутхемптън, който на Коледа нахлу на територията на замъка Уиндзор, където кралското семейство винаги прекарва празника. Нарушителят, който е бил въоръжен с арбалет според някои източници, бе заловен от полицията в рамките на минути, след като е била задействана алармената система.

Клипът, в който младежът разкрива намеренията си да “убие” кралицата, е изпратен в Снапчат в 8,04 сутринта, или 24 минути преди да бъде неутрализиран от органите на реда. Той смята, че няма да оцелее при атаката, и придружава видеото с думите: “Съжалявам за всички, които съм обидил или излъгал. Ако сте получили това, значи смъртта ми е близо. Моля, споделете това с всеки и ако е възможно, го пуснете в новините, ако се интересуват”.

Клането в Джалианвала Баг, или клането в Амритсар, се случва през 1919 г., когато британските колониални войски стрелят по голяма невъоръжена тълпа, протестираща срещу ареста на проиндийски лидери за независимост в района на Пенджаб в Индия, като убиват 379 души и раняват 1200.

Полицията проверява видеото, а на натрапника е направена оценка на психичното здраве – оттогава е разделен по Закона за психичното здраве и остава под грижите на медицински специалисти.

Смята се, че е прескочил металната ограда с шипове край Дългия тротоар с помощта на въжена стълба, но така и не е успял да влезе в нито една сграда.

Така той остава далеч от застрашителната близост с кралицата, която преди 40 години си осигурява Майкъл Фейгън, забърквайки най-големия скандал по отношение на сигурността в британската история.

В ранните часове на 9 юли 1982 г. 34-годишен британец и баща на четири деца, почерпен порядъчно, прескача през 14-метровата ограда на Бъкингамския дворец, покрита с шипове и бодлива тел, преди да се покатери по водосточната тръба на един от покривите. Събувайки обувките и чорапите си (върнати му две години по-късно от служителите на двореца, които ги намерили там горе), той влиза в кралската резиденция през незаключен прозорец.

Вътре Майкъл Фейгън се развихря като у дома си, като прекарва известно време в скитане из двореца. Два пъти задейства алармената система, включително докато разглежда колекцията от марки на крал Джордж V. Минава дори през кабинета на вицеадмирал сър Питър Ашмор (човека, отговорен за сигурността на кралицата).

Очевидно приемайки, че сигналите издават единствено някакъв проблем в правилното си функциониране, дежурната охрана ги изключва. Фейгън дори решава да се почерпи с бутилка вино в офиса на принц Чарлз - част от колекция от подаръци, изпратени от обществеността в очакване на раждането на принц Уилям.

“Чаках да ме хванат. Изпих го, защото чаках някой да дойде”, признава по-късно нарушителят според The Guardian.

След като изпил около половината от бутилката, му писнало да чака и решил да си тръгне, обяснил той пред съда. Съдебните заседатели го оправдават по конкретното обвинение в кражба на виното след обсъждане от 14 минути.

Междувременно, докато "вилнее" из замъка в онази сутрин, Майкъл обмисля евентуалното си излизане, като за целта чупи един пепелник, за да вземе парче стъкло, което да използва, за да прореже мрежа за гълъби на покрива. В същия процес се порязва и ръката му започва да кърви.

В крайна сметка той си проправя път в жилищното крило и според самия него - без да иска, на абсолютно случаен принцип влиза в най-важната спалня.

“Казват, че трябва да е била уплашена. Не я уплаших много, но бях доста шокиран”, разказва самият той за момента, в който дръпва завесите на леглото, за да открие, че кралица Елизабет II спи там.

Стресната, но запазваща пълно самобладание, тя използва телефона на нощното си шкафче, за да се обади на охраната, но никой не идва на помощ, докато кървящият непознат седи на ръба на нейното легло.

“Нощницата й беше с една от онези щампи на Liberty и беше до коленете. Тя каза: “Само една минута, ще намеря някого”, мина покрай мен и изтича от стаята, а малките й боси крачета тичаха по пода.”

Скоро е извикан лакеят Пол Уайбрю, който ескортира Фейгън по коридора. “Мъжът изглеждаше много напрегнат и аз го попитах: “Искате ли едно питие?”. Веднага той стана по-приветлив и отговори: “Да, моля, ще пия скоч”.”

Фейгън е арестуван малко след това. В резултат на инцидента, който има широк отзвук, министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Уилям Уайтлоу предлага на кралицата оставката си. Тя я отказва.

През годините Майкъл дава различни обяснения относно причините за стореното от него. Според история на The Guardian след инцидента той първоначално казал на полицията, че е влязъл, за да види кралицата, защото бил влюбен в нея. В други случаи изткъвал убеждението си, че тя може да му помогне по някакъв начин според The Sun, а пред Independent обяснил, че решението е подхранвано от продължителна реакция към приема на халюциногенни гъби няколко месеца преди това.

Всъщност няколко седмици по-рано той нахлува за първи път в двореца, използвайки подобен метод и озовавайки се в стая на една от прислужниците, но тогава отново има объркване сред охраната, която в крайна сметка приема, че инцидентът е въображаем.

След второто шумно влизане в замъка Фейгън е откаран в психиатрична болница при произнасянето на присъдата му. Няколко месеца по-късно медицински трибунал определя, че той вече не трябва да бъде задържан. През 1983 г., след освобождаването му, той издава кавър на песента God Save the Queen с пънк групата The Bollocks Brothers.

През 2020 г. The Sun съобщава, че той е претърпял сърдечен удар и също е бил диагностициран с COVID-19, но оцелява и от двете.