Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

 Какви реформи ще бъдат предложени от новото правителство, това е големият тест за целостта на коалицията. Тези различни политически сили ще се изправят и ще решават задачите.Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред Нова тв.

Най-голямото притеснение за мен е дали партиите, членки на новата коалиция, си представят промяната по един и същ начин. Всички избори се правят с някаква надежда, с очакване за по-добро. Думата промяна обаче има различно значение. Тепърва предстои да видим как ще се развие политическата и икономическата ситуация у нас. Най-важното в момента е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи, които предстоят на страната ни, обясни тя.

По думите й мнозинството се е съставило с желанието да разруши стария модел на управление, но тепърва ще видим какви реформи ще се приложат.

Трябва да се види как новото правителство ще се справи с геополитиката, каза Нейнски.

Европейският съюз трябва да бъде гарант, че двустранният договор между България и Македония ще бъде изпълняван. Между двете страни има сключен документ, те каквото са могли заедно, са го постигнали. Оттук нататък остава ЕС да е гарант, коментира ситуацията със Северна Македония бившият външен министър.

Взаимните обвинения между България и Македония са, че не изпълняват договора си. ЕС трябва да стане гарант между тези две държави. ЕС не може да се дистанцира от това какво се случва на Балканите. Разширяването на ЕС към Западните Балкани е геостратегически интерес на Европа, защото това означава нейната сигурност, добави Нейнски. 

ЕС няма място в историческите спорове между България и Македония. Това е политически договор, затова ЕС няма смисъл да участва в стари спорове. Той трябва да гарантира спазването на договора, смята тя.