Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Ивайло Дичев
Проф. Ивайло Дичев

Компромис и коалиция са думите, които определят 2021 г. Това анализира културният антрополог проф. Ивайло Дичев. Преподавателят в Софийския университет направи пред БНР своя прочит на събитията от отиващата си година.

"Годината беше по-дълга от обичайното - 18 месеца, започна от протестите през 2020-а", смята проф. Ивайло Дичев.

"Или трябва да се научим да живеем в система, в която коалициите са нормално и хубаво нещо, или да преминем към друга форма на управление", категоричен е професорът.

Като фалстарт на новото управление определи той назначаването на хора с ДС минало в Министерството на външните работи. "Има едно системно подценяване на МВнР. Имам чувството, че самата външна политика не се прави в това министерство, а в Министерския съвет и президентството, ако въобще имаме такава политика", посочи той.

"Извършихме огромна глупост с позицията към Северна Македония и трябва бързо да поправим тази политика. Никой не ни натиска, това е в наш интерес", коментира още Дичев, според когото по отношение на Скопие България трябва да има лидерската роля в политиката на ЕС.

"Въпросът не е на история, а на идентичност - тя е преживяване, не е факт. Не може един историк да отиде в Северна Македония и да им каже, че са българи. Трябва да се сближаваме с тях, трябва да общуваме и да обменяме културни неща. По възможност, да преодолеем тази бездна, която беше между нас през 20 век", допълни проф. Дичев.

Най-изненадващи за известния културолог през 2021-а са били поведението на "Има такъв народ" и нежеланието на българите да се ваксинират.

Призова "да се сложи ред в медийната среда, защото всяка година ставаме жертви на конспирации" - от Истанбулската конвенция през Стратегията за детето до ваксините сега.