Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност

Янев потвърди, че Радев иска да командва отбранителната и външна политика на страната. От казаното за гумения печат и прочие разсъждения на Янев, че Радев няма никакво намерение да оставя Петков да се възползва от правото си по конституция да води политиката в сферата на външната политика, отбраната и сигурността. Президентът само изпълнява.

Откровеният демарш на министърът на отбраната, в който той уж съгласявайки се, отново намери начин да дезавуиара казаното от премиера означава само едно - Москва няма да се откаже да контролира правителството и да му позволява ходове, които няма да се понравят на Путин.

Криенето зад националния интерес е арогантност, защото не си спомня някога някой да е гласувал за Янев. Ако Радев беше казал, че България няма да изпълнява задълженията си към колективната сигурност на НАТО, знаете ли кога щеше да стане президент - точно никога.

Добрата вест е че трябва да се подкрепя Петков, ДБ да се активират по темите, президентът да се върне на Донкуков 2 и от там да наблюдава. А Янев най-добре е да прецени дали ако не му харесва премиера, не е най-добре да подаде оставка.

Повтарям, стореното от Янев, не е просто още един епизод в сервилниченето към Москва, а "бягане пред вятъра" и преднамерен саботаж с предварително заяваване на позиция, която ни обрича на незащитеност от НАТО.

Май ще трябва да напомня и на Янев и на Радев, че докато са били по върховете на армията и държавата, нашата боеготовност се срина и сега само може да се молим на партньорите да ни защититят. С какви самолети, радари, кораби, не дай си боже танкове и войски ще се защитавате. От какви сателити и информационни мрежи ще можете да разберете заплахите за България, както за преките /агентурната мрежа действа на пълен ход при служебното правителство/ така и непреките /бежанци, трафик, и прочие следствие от война/. Или си мислите, че ако Радев целуне ръка на Путин и помоли за пощада ще се разминем с най-лошото.

С такъв министър на отбраната, който още се прави на премиер, няма как да прокопсаме.

Нещо повече, ако е имал нещо да каже, можеше да инициира процес вътре в рамките на правителството. Да обсъдят, да огледат и тогава да се излезе с позиция.

Но подобна солова акция си е направо публичен анонс, че в

кабинета има "чужд агент", който може да го разцепи и в случай на война срещу Украйна да предизвика излизане "де факто/ на България от НАТО.

И зад всичко стои Радев, който мълчи по темата, с което дава да се разбере, че Янев е неговия говорител.

А изборът на време - пред Бъдни вечер ?!?!, означава само едно, че изявлението му е направено по внушение или подсказка на руския посланик у нас, който трябва да се отчете в Москва. Позволете от годините опит да направя тази просветена догадка. Защото наивници много.

От фейсбук