Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Водният холдинг бе създаден, за да окрупни ВиК дружествата, тъй като раздробени, те не бяха в състояние да изпълняват многомилионните договори по Оперативна програма “Околна среда”.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Водният холдинг бе създаден, за да окрупни ВиК дружествата, тъй като раздробени, те не бяха в състояние да изпълняват многомилионните договори по Оперативна програма “Околна среда”. СНИМКА: “24 ЧАСА”

За петте месеца, докато бившият министър на отбраната оглавяваше надзора, смениха ръководителите на 2/3 от ВиК дружествата и им отпуснаха заеми

Ексминистърът на отбраната от правителството на Сергей Станишев - Николай Цонев, който през лятото внезапно бе назначен от служебното правителство за шеф на надзорния съвет на водния холдинг, е бил отстранен от този пост на 10 декември.

Промяната, която е станала отново със заповед на служебната регионална министърка Виолета Комитова, вече е вписана в Търговския регистър, като това е станало буквално часове преди служебното правителство да подаде оставка, се вижда от документите.

На мястото на Цонев е назначен друг от членовете на надзорния съвет - Атанас Паскалев, но в заповедта пише, че това е временно, до провеждането на конкурс. Паскалев за разлика от Цонев е специалист по ВиК и автор на “Ръководство за намаляване на загубите на вода”.

Вчера новият регионален министър и вицепремиер Гроздан Караджов се задоволи да каже само, че знае за отстраняването на Цонев, но не знае защо е направено. За поста обаче трябва да бъде обявен конкурс по Закона за публичните предприятия и контрол. Не е ясно дали той ще бъде само за поста председател на надзорния съвет, или и за останалите позиции в управлението на холдинга, на които хората също бяха поголовно сменени през лятото. Те обаче формално са назначени там по силата на конкурси и имат мандати, т.е. биха могли да обжалват дори основанието за провеждане на нов конкурс. От вчера регионалното министерство има нов зам.-министър, който отговаря за ВиК сектора - Деляна Иванова, която е финансист по образование и стаж.

Според запознати уволнението на Цонев е станало заради разрив между него и ексслужебния премиер Стефан Янев, с когото бяха близки приятели. Скарването се случило през октомври, т.е. в навечерието на изборите 2 в 1 за парламент и президент. Самият Цонев не бе открит на мобилния му телефон, а и докато беше шеф на надзора на холдинга, нито веднъж не е общувал с медии.

По времето, когато Цонев бе военен министър, Стефан Янев стана бригаден генерал, а през юли 2009-а, т.е. дни преди края на кабинета “Станишев”, Янев бе назначен за шеф на дирекция “Политика за сигурност и отбрана” в Министерството на отбраната.

Водният холдинг управлява близо 2 млрд. лв., като в него влизат всички ВиК оператори в страната с няколко изключения. 1 милиард от тези средства са отпуснати от държавния бюджет, но 7% от тях бяха похарчени за изкупуване на миноритарни дялове от дъщерните дружества още докато на власт бе ГЕРБ.

Кратък преглед на сайта на Агенцията за обществени поръчки показва, че откакто през юли бе назначено новото ръководство, не е обявявана нито една обществена поръчка. За сметка на това са сменени близо две трети от шефовете на регионалните ВиК оператори и холдингът е отпуснал няколко заема, с които дружествата да погасят неотложни плащания. Заемите са от порядъка на 500 хил. до най-много 1,5 млн. лв., като най-често поводът е, че някое електроразпределително дружество е обявило, че всеки момент ще спре електрозахранването на ВиК оператор заради неплащане на сметките.

Раздаването на заеми на закъсали дъщерни дружества от предишното ръководство на “Български ВиК холдинг”, което бе уволнено от служебното правителство, бе критикувано няколко пъти по време на заседания на комисията по ревизиите в парламента, оглавявана от Мая Манолова.