Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Областният управител проф. Мария Нейкова:

Правилата трябва да са за всички

Депутати и представители на изпълнителната власт имат къщи в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, в което голяма част от имотите са незаконни. Те са построени върху държавна и общинска земя, без разрешителни, съобщи областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова на среща с медии, на която отчете работата си за седемте месеца на поста. Нейкова бе назначена от служебния кабинет, а един от приоритетите ѝ бе незаконното строителство по Южното Черноморие. Проф. Нейкова уточни, че рибарите от Ченгене скеле, които имат колиби там, на практика страдат заради 2- и 3-етажните незаконни постройки, вдигнати в селището. И че се търси начин проблемът, който е от години, най-после да бъде решен.

“Ако се докаже, че са незаконни, постройките най-вероятно ще последват съдбата на къщите, които са в парк “Росенец”. На този етап очаквам конкретна информация”, каза областният управител.

Нейкова припомни, че “Росенец” е една от болните теми и че са осигурени средства от Министерския съвет за събаряне на две от установените общо три незаконни постройки там. Те се свързват с т.нар. летни сараи на Ахмед Доган. Все още обаче се търси желаещ да събори постройките. Веднъж вече бе удължен срокът за кандидатстване, а вчера областният управител призова желаещи родолюбци, организации или институции да заявят намеренията си в Областната администрация.

Нейкова съобщи и за спряна продажба на държавен имот в Приморско, която би ощетила сериозно бюджета. Става дума за жилищна сграда със сериозна прилежаща площ, готвена да бъде продадена на 30% от реалната ѝ стойност. Държавният имот е бил на разпореждане на министерството на земеделието.

Тузар издълбал скали в Синеморец,

за да си направи басейн

Незаконен басейн, построен върху скали край морето в Синеморец, е друг фрапиращ случай, открит след проверките на юг от Бургас, разпоредени от областния управител. Басейнът бил построен върху скали - публична държавна собственост, от притежател на ваканционен имот. Вилата пък спирала достъпа до държавния имот, в който е изграден басейнът, обясни проф. Нейкова.

Според запознати имението се намира в атрактивната местност Поляните.

“Вече съм отправила запитване до кмета на община Царево. Ще разберем кой е разрешил този строеж. Басейнът ще бъде премахнат, защото правилата трябва да важат за всички”, категорична е Нейкова.

Без казина на остров

Св. Кирик в Созопол

“Ако някой си мисли, че разрухата на остров Св. Кирик ще продължи, за да може да изгради световно казино или увеселителен център - да забрави за всякакви надежди. Това няма да стане”, заяви областният управител на Бургас.

И подчерта, че островите Св. Кирик и Св. Иван са обекти с голям туристически потенциал. “Проведохме много срещи с министъра на културата, с посланика на Франция, изпратихме няколко писма до генералния директор на ЮНЕСКО. Работим в посока за усвояване на средства за реставрацията, консервация и превръщането на остров Св. Кирик в световен културен център”, каза още проф. Нейкова. (24часа)