Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как живеят децата на прочутия британски медиен магнат Робърт Максуел в сянката на баща си?

"Ние сме семейство, което се подкрепя", казва синът му Иън Максуел преди началото на процеса срещу сестра му Гислейн. Делото започна в Манхатън на 28 ноември, пише inews.co.uk. Ще продължи шест седмици, но никой от световноизвестните познати на дъщерята на милиардера не е в залата, за да покаже, че стои зад нея. Няма ги Доналд Тръмп, Бил Клинтън, принц Андрю. До подсъдимата за сексуален трафик на малолетни в полза на финансиста Джефри Епщайн, самоубил се в затвора в Ню Йорк преди съдебния процес през 2019 г., обаче са видни членове на семейство Максуел.

Тук са двамата му най-известни синове – бизнесмените Иън и Кевин, които приемат наследството на баща си по опис, след което дълго време

срещу тях се водят съдебни дела

за връщане на изчезнали милиарди, преди да бъдат реабилитирани през 90-те години. Днес те са съоснователи на мозъчния тръст "Борба с джихадисткия тероризъм" (Combatting Jihadist Terrorism). Тук е и Изабел, по-голямата сестра на Гислейн, която присъства на съдебните заседания от първия ден.

Преди делото срещу сестра му Иън коментира пред програмата World at One на Би Би Си Радио 4, че се опасява, че медийният интерес към случая на сестра му застрашава шанса й за справедлив процес. "Мисля, че има няколко причини за това; огромното количество негативно отразяване на случая с Гислейн в медиите поне през последните 18 месеца – то върви само в една посока. Не съм тук, за да вървя срещу обвинителите или да говоря за невинност и вина, но смятам, че това е труден процес,

защото начинът, по който властите са избрали да процедират срещу сестра ми и да я затворят в изолация, е погрешен. Това е злоупотреба с правата на човека", добави той.

"Има хора, които обичат Гислейн, хора, които й вярват. Това е семейство, което е било бутнато, изправя се, пак го бутат и после пак се изправя. Ние сме семейство, което се бори един за друг и това е голямата битка, в която сме заедно”, сподели брат й Кевин. Той се яви в съда на третия ден от процеса и даде интервю, застанал до сестра им Изабел: "Изпитах огромно облекчение да бъда близо до нея,

да мога да я

видя на живо,

дори да мога да говоря с нея с любезното съдействие на маршалите на САЩ (Службата на съдебния пристав - б.а.). Разговарях лично с Гислейн за първи път от над 500 дни от началото на предварителния й арест. Изглежда доста добре независимо от условията на задържане, които сега са предмет на официална жалба до Работната група на ООН за произволно задържане".

Историята на успешния предприемач и светска личност Гислейн, арестувана на 2 юли 2020 г. по обвинения в сексуален трафик, които отрича, е поредният от серията скандали около семейството на Максуел.

Робърт Максуел е намерен мъртъв до Канарските острови

на 5 ноември 1991 г. недалеч от частната си яхта Lady Ghislaine. 

Вероятно има нещо символично в това, че тя носи името на дъщеря му Гислейн, която след смъртта на баща си се мести да живее в САЩ и се нарежда сред най-близките съдружници на инвеститора Епщайн.

На следващия ден, в който тялото на Максуел е открито да плава в Атлантика, издаделят магнат е трябвало да се срещне с подуправителя на Банк ъв Ингланд Еди Джордж, разкриват пред британски медии синовете му. Кевин Максуел казва пред "Сънди Таймс", че се е опитал да се чуе с баща си: "Трябваше да се подготвим за тази среща и бях малко озадачен, че той я оставя за последния момент".

Ядосан, накрая се свързва с капитана на яхтата в 10 сутринта и разбира, че 68-годишният му баща е изчезнал. Разследването на смъртта на Максуел установява, че е починал от сърдечен удар, съчетан със случайно удавяне, но оттогава това е обект на много конспиративни теории.

Новината за планираната среща с Банк ъв Ингланд показва, че в дните преди смъртта си през ноември 1991 г. Максуел, бивш депутат от лейбъристите, е бил изправен пред нарастващ натиск за финансовото състояние на компаниите си "Максуел Комюникейшън Корпорейшън" (MCC) и "Мирър Груп". Максуел е взел два заема от банка "Голдман Сакс" - един за $20 милиона и друг за $30 милиона, и не е успял да ги върне, пише в. "Сънди Таймс". Еди Джордж е бил информиран, че банката ще започне да продава акциите на "Мирър Груп" и MCC, които притежава като обезпечение, и Максуел е бил призован. Новината за продажбата на акциите се появява на 5 ноември само часове преди да бъде намерено голото тяло на Максуел.

Другият син на Максуел, Иън, казва пред вестника: "За 27 години никога не съм спекулирал: бил ли е убит, или се е самоубил. Мисля, че е много

малко вероятно

той да е посегнал

на живота си,

не беше в неговия стил или манталитет. Не мисля, че заговорът за убийство издържа, така че за мен това е необясним инцидент и съм удовлетворен да живея с тази мисъл".

След смъртта на магната става ясно, че има сериозни финансови проблеми с империята "Максуел", в управлението на която участват синовете Кевин и Иън - и двамата оксфордски възпитаници. Липсват около $460 милиона от пенсионните фондове за хиляди служители на "Мирър Груп".

Кевин работи през по-голямата част от времето преди 1991 г. при баща си. Бил е председател на борда на "Максуел Комюникейшън Корпорейшън" и в "Макмилан Инс.", включително и на футболния клуб "Оксфорд Юнайтед". Първото участие на Иън Максуел в бизнеса на баща му е в "Пергамон Прес" от 1978 до 1983 г. След кратко време в благотворителния тръст на принца той се присъединява отново към бизнеса на баща си, този път в "Бритиш Принтинг" и "Комюникейшънс Корп.", по-късно преименувана в "Максуел Комюникейшън Корпорейшън". Иън Максуел е назначен за председател на "Мирър Груп Нюзпейпърс" (MGN) на 5 ноември 1991 г. след смъртта на баща си.

На 3 декември 1991 г. Иън и брат му Кевин се оттеглят от борда на "Максуел Комюникейшън Корпорейшън" и девет часа по-късно напускат MGN след разкритието, че "много милиони" са били прехвърлени от пенсионния фонд "Мирър Груп" към частните компании на Робърт Максуел, очевидно без надлежни пълномощия. MGN обявява, че "Поради нарастващия конфликт на интереси Иън Максуел, председател и издател на MGN, Кевин Максуел и Майкъл Стоуни, който има голямо управленско участие в частните компании на Максуел, днес се оттеглиха от борда на MGN и неговите дъщерни дружества и също са прекратили своите изпълнителни задължения в MGN Group".

На 19 юни 1992 г. Иън и Кевин Максуел и техният финансов съветник Лари Трахтенберг са

арестувани и обвинени в заговор за измама с милиони

Двамата братя са изправени пред лондонския наказателен съд "Олд Бейли" за предполагаемата си роля в аферата с пенсии на служителите на "Мирър Груп".

Заради по-голямото му участие в контрола на компаниите на Максуел срещу Кевин има две обвинения, а срещу Иън - едно.

През 1996 г. са оправдани. Последващ доклад на Уайтхол обаче прави извода, че Кевин носи "тежка отговорност" за безпрецедентния скандал с пенсионните фондове. След смъртта на баща си и разпадането на медийната империя Кевин Максуел се превръща през 1992 г. в човека с най-големия по размер фалит във Великобритания с дългове от $406,5 милиона.

По-късно британските съдилища постановяват, че Coopers & Lybrand са направили груби грешки по време на одита си през 90-те години на групата компании "Максуел" и ги глобяват с рекордните 3,3 милиона паунда.

Семейството преживява

трудни дни

Смъртта на "Капитан Боб", както социалната медия "Татлър" нарича Робърт Максуел, е опустошителна за членовете на фамилията. След скандала съпругата му Елизабет (по рождение Мейнард), учен от френски произход, трябва да се изнесе от "Хедингтън Хол", централата на Максуелови в Оксфордшир. Тя се връща към старата си работа да организира международни конференции за Холокоста, спонсорирани преди това от семейните фирми, и също така чете лекции за еврейско-християнските отношения главно в Америка. Кевин Максуел фалира и премества семейството си със седем деца в бивш дом за стари хора близо до Пангбърн, платен от тъста му, и едва по-късно купува своя къща. Пенсионният фонд на "Мирър Груп" в крайна сметка е възстановен, макар и обезценен от грабежа на магната Максуел.

Във Великобритания, където двамата синове Кевин и Иън работят в един и същ офис, им се налага да

лавират заради общественото неодобрение

Кевин Максуел става съосновател на "Телемънт" - телекомуникационен стартъп, който по-късно закъсва. Той сключва допълнително споразумение и натрупва дългове. След освобождаването му от фалит през 2005 г. Максуел навлиза в сферата на недвижимите имоти, където участва в сключването на големи сделки, включително за продажбата на изложбения център "Ърлс Корт" и зала "Олимпия" и закупуването на "Стейбълс Маркет" в Камдън Таун. На 8 юли 2011 г. в резултат на разследване на Службата по несъстоятелност за разпадането на Syncro, базирана в Манчестър строителна компания, Максуел като директор на компанията е дисквалифициран за 8 години.

Иън Максуел е директор на 31 компании и също така е работил за "Уестборн Комюникейшънс" - фирма за връзки с обществеността, която представлява "Телемънт".

През 2018 г. двамата братя, които прекарват 30 години в търсене на бизнес начинания извън Великобритания и благотворителна дейност в Гърция, за

да се спасят от сянката на скандала около баща им,

стартират в Обединеното кралство инициативата "Борба с джихадисткия тероризъм" - мозъчен тръст, насочен към по-добро разбиране на тероризма и неговите причини.

Близначките Изабел и Кристин Максуел са успешни интернет предприемачи. В Америка, по-далеч от епицентъра на измамите на Робърт Максуел, дъщерите са в състояние да работят безпрепятствено. Първоначално Изабел започва кариерата си във филмова и тв продуцентска къща, работейки за Робърт Максуел, след което се премества в Калифорния, където тя и нейната сестра близначка Кристин, учен и преподавател, стартират една от най-ранните интернет търсачки - "Maгелан". През 1996 г. я продават на конкурентната компания "Eксайт" и печелят 100 милиона лири, което ги изстрелва в класацията на в. "Сънди Таймс" за най-богатите британци.

След два неуспешни брака Изабел

се “омъжва”

за илюзиониста и скептик Ал Секел, но се оказва, че "бракът" й не е законен, тъй като той е "забравил" да анулира втория от трите си предишни брака. Секел организира конференция с изтъкнати учени за приятеля си Джефри Епщайн на частния му остров Литъл Сейнт Джеймс през 2009 г., когато опозореният финансист се опитва да възстанови опетнената си репутация след осъждането му за сексуални престъпления над непълнолетни през 2008 г.

Илюзионистът е "забравил" да изплати и безброй дългове през годините. В едно дело, заведено от Ensign Consulting - фирма, базирана на Вирджинските острови, както той, така и Изабел са обвинени в извършване на измама, включваща "закупуване на редки антични книги и портрет на Исак Нютон, рисуван през 1689 г.". През 2015 г. Секел умира в мистериозна катастрофа, когато колата под наем, която кара, излита от скала във Франция. Намерен е мъртъв близо до дома им в село Сен Сирк Лапопи в Южна Франция.

Останалите деца на семейство Максуел

се стараят да бъдат по-далеч от светлините на прожекторите. Филип Максуел е брилянтен учен и математик, който спечелва стипендия за Бейлиол Колидж, Оксфорд, само на 16 години. Той ненавижда властния си баща и избягва от сянката му в Аржентина, "за да бъде възможно по-далеч от него". Сключва брак с аржентинка през 1977 г. против волята на Робърт Максуел, който бързо се разпада.

Филип се връща във Великобритания и според "Татлър" живее в апартамент за $65 на седмица в Северен Лондон, работи като преводач и се опитва да бъде писател. Най-голямата дъщеря на Максуел – Ан, е бивша актриса. Когато начеващата й актьорска кариера се проваля, реакцията на баща й е: "Какво общо имате с папа Йоан Павел? И двамата сте грозни, и двамата сте неуспешни актьори". След като изучава италиански и френски език в Оксфорд, тя се обучава за учител по системата "Монтесори", омъжва се за остеопат и сега е хипнотерапевт в Съри, като практикува под друго име. Ан се пази от медиите.

След смъртта на Максуел го сравняват с Мелмот, антигероя от "Начинът по който живеем сега" (The Way We Live Now), който се самоубива, когато финансовите му престъпления са разкрити. В сатиричния роман на Антъни Тролоп оцелялото семейство на стария измамник, съпругата и дъщеря му тихо напускат сцената. "Не е така за братята Максуел. Те не трябва да напускат сцената", пише "Татлър".