Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В 12 без 5 Виолета Комитова тихомълком уволнила Николай Цонев от ВиК холдинга Николай Цонев

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова тихомълком е уволнила от Надзорния съвет на Български ВиК холдинг Николай Цонев. Тя е сторила това на 10 декември, дни преди края на служебния кабинет. Това става ясно от нейна заповед, с която "24 часа" разполага.

По същия начин - тихомълком, Комитова го назначи на 5 юли.

Николай Цонев е бивш министър на отбраната в кабинета "Станишев" (от квотата на НДСВ в Тройната коалиция). Освен като силов министър той е известен като предприемач и мениджър, но в други сфери (например хлебопроизводство и туризъм), и като преподавател, а в допълнение не е спирал да се занимава с политика - и в момента е партиен лидер и ръководи "Нова алтернатива", която на последните избори призова симпатизантите си да гласуват за формацията на Слави Трифонов.

Акционерното дружество "Български ВиК холдинг" ЕАД бе създадено от кабинета "Борисов" през януари 2020 г. В него влязоха всички дялове и акции на държавата във ВиК дружествата в цялата страна. Основната му дейност до момента е да отпуска пари на закъсали водни оператори.

През юли по повод назначението на Цонев се коментираше, че той е близък със служебния премиер Стефан Янев и дори се очакваше точно той да поеме министерството на отбраната, при това като вицепремиер.  По времето, когато Николай Цонев е военен министър, Стефан Янев става бригаден генерал, а през юли 2009-а, дни преди края на кабинета "Станишев", е назначен за шеф на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ в МО.

След края на кабинета "Станишев" Николай Цонев е разследван за злоупотреби в Министерството на отбраната. На 1 април 2010 г. при зрелищен арест бившият министър е обвинен за предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“.

Цонев е съден по четири дела, вкл. и за неизгодни сделки по времето, когато е ръководил дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. Оправдан е по всички казуси.