Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Божилов е собственик на “Бул строй груп ИГ”, през която са минали милионите, преди да влязат по сметките на 5-те кухи фирми

Емил Кьосев е бил в съвета на директорите на “Водно строителство - Благоевград” до лятото на 2020 г.

Имената на бизнесмените Павел Божилов и Емил Кьосев се появиха по разследването за пране на пари от строителството на автомагистрала “Хемус”.

Те бяха прочетени във вторник от съдия Вера Цветкова, председател на състава на апелативния съд, който задържа под стража единствения обвиняем - футболния съдия Борислав Колев.

42-годишният мъж обаче не дойде в Съдебната палата в София, за да чуе лично, че го връщат обратно в ареста, а беше изпратил там брат си Иво Колев. Той пък сензационно обяви, че Борислав иска да говори пред вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев.

Вътрешният министър Бойко Рашков също се видя с Борислав, но не стана известно къде.
Вътрешният министър Бойко Рашков също се видя с Борислав, но не стана известно къде.
Два часа по-късно Борислав вече разговаряше с шефа на МВР, но къде е била срещата, така и не стана ясно. А малко след това се видя и с главния прокурор в Съдебната палата. Разпитът на Колев, извършен от наблюдаващите прокурори, продължил около 3 часа и половина.

Той бил записан на видео по настояване на всички страни - защитата му, прокурори и следователи. Според източници от МВР и Съдебната палата в показанията си къде са отишли милионите Борислав не назовал известни имена. Споменал различни хора, които назовавал с малки имена - например Георги и Иван. Говорил и за свои контакти в Лом.

“Обвиняемият даде дълги и подробни обяснения, като изложи своята версия, включително посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление, имената на които лица не са публично известни”, съобщиха по-късно от прокуратурата. Той поискал делото срещу него да бъде прекратено и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

Брат му Иво Колев в апелативния съд
Брат му Иво Колев в апелативния съд

Хронологията на събитията

Делото по мярката за неотклонение на Борислав започна в апелативния съд в 10 часа. От определението на съда стана ясно, че свидетели, разпитани по разследването, споменават Павел Божилов и Емил Кьосев като хората, които са контактували с Борислав и имат общо със схемата.

Божилов е собственик на много фирми. Една от тях е “Бул строй груп ИГ” ЕООД, през която са минали милионите, отпуснати за лот 5 на “Хемус”.

Държавната “Автомагистрали” ЕАД е превела 84 млн. лв. на “Водно строителство - Благоевград” по ин хаус процедура. Това дружество обаче не е имало капацитет да изпълни строителните дейности. Затова наема свързаната с нея “Бул строй груп ИГ” и превежда парите по сметките ѝ, стана ясно от определението на съда. Парите веднага са наредени по сметки на 5-те дружества, за които стана ясно, че са контролирани от Борислав Колев.

Собствениците и

пълномощниците

на 5-те фирми са

подставени лица

и след тегленето на парите са ги предали на футболния съдия Колев, за което дават и показания.

Банката, от офиса на която са теглени парите, е Интернешънъл асет банк, каза съдия Цветкова. Винаги при едни и същи служители и с подготвени документи за тегленията. В свои изявления вътрешният министър Бойко Рашков неведнъж е казвал, че банката е докладвала финансовите операции в ДАНС, както я задължава законът, но оттам не са предприели мерки.

Някои от свидетелите са посочили и имената на собственика и управител на “Бул строй груп ИГ” Павел Божилов и Емил Кьосев, който до лятото на 2020 г. е бил в надзорния съвет на “Водно строителство - Благоевград”.

“Не мога да говоря сега”, каза Павел Божилов, потърсен от “24 часа” за коментар, и затвори телефона, когато разбра темата. Не върна и обаждане. Открихме го на телефона за връзка с един от офисите на “Агромах” (сега “Грома холд”) отпреди няколко години.

Историята на фирмата “Бул строй груп ИГ” започва в Симитли.

Първият ѝ собственик и управител е Ивайло Георгиев, който през 2017 г. я продава на вече покойния бизнесмен Методи Бачев. Името на Бачев пък е посочено от други свидетели, които са казали, че в миналото са му давали пари по същия начин, както на Борислав Колев напоследък.

Павел

Божилов купува

“Бул строй груп

ИГ” през

декември 2020 г.

Цялата му фирмена история е свързана с кръга от фирми около “Агромах”, показа проверка на “24 часа”. Сега е собственик и управител на “Пътища Пловдив груп”, която в миналото беше контролирана от Георги Гергов. После той продаде пътния си бизнес на Методи Бачев и съдружниците му от Благоевград.

Тясно свързан с тази група от строителни фирми е и Емил Кьосев. До август 2020 г. той е бил в съвета на директорите на “Водно строителство - Благоевград” - фирмата, с която “Автомагистрали” ЕАД сключва договор по ин хаус процедура за лот 5 на “Хемус”.

Павел Божилов и Емил Кьосев са от Симитли. Дали двамата са посочени от Борислав Колев по време на разпитите му във вторник, не стана ясно. “24 часа” не успя да се свърже с Емил Кьосев до редакционното приключване на броя.

“С оглед на начина, по който се развива разследването, брат ми би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашков и ако прецени - с главния прокурор Иван Гешев. Брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Нали никой не мисли, че той е крайният получател на 53 млн. лв.?Това са огромни суми. Сами можете да си дадете сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени”, каза Иво Колев около 11 часа във вторник.

Главният прокурор Иван Гешев отива на разпита на Борислав Колев
Главният прокурор Иван Гешев отива на разпита на Борислав Колев

След призива му наблюдаващите прокурори реагираха веднага. Те дадоха съгласие главният прокурор да присъства на разпита. Той пък устно ги уведомил, че ще дойде.

Преди наблюдаващите прокурори с Колев успял да се види Бойко Рашков. Министърът на вътрешните работи дори закъсня за церемонията “Полицай на годината 2021”, защото бил на среща с Борислав Колев и брат му. Къде точно се е провел разговорът, не стана ясно - дали в дома на Колев, който заради домашния арест не е трябвало да го напуска, а да чака да го отведат, или в сграда на МВР.

Из Съдебната палата дори се появиха слухове, че патрулка на МВР е откарала Колев от дома му на разговора с вътрешния министър. Тези твърдения не бяха официално потвърдени.

“Има някои уточнения, които те направиха, но да оставим това на разследващите органи. ГДБОП ще имат доста работа с обвиняемия, който от днес вече е с мярка за неотклонение “задържане под стража”. Разпитът му ще е в градската прокуратура. Не знам защо така са решили колегите от прокуратурата. Вероятно ще им е по-удобно така. Не съм изненадан от това, което чух от него. Сега би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването, за да се стигне по-бързо до истината.

Чух и имена. Ще

станат известни,

когато

разследването

напредне”,

заяви Рашков, но отказа подробности.

Борислав Колев беше доведен окован в белезници в Софийската градска прокуратура около 14,45 ч. Беше придружен от адвоката си Христо Ботев. Пет минути след тях в СГП влезе и главният прокурор Иван Гешев. Той останал на разпита, продължил над 3 часа, около 50 минути, след което продължил с друг служебен ангажимент.

Колев беше арестуван на 9 декември и обвинен за пране на пари. Разпитаните свидетели, повечето от които са малоимотни, го посочиха като човека, на когото са предавали парите след тегленето им от банката. Софийският градски съд му определи мярка “домашен арест”. Последва скандал между МВР и прокуратурата.

Държавното обвинение се оплака от ГДБОП, че ги натискат да не протестират мярката му, а от МВР обявиха, че прокуратурата не се интересува от показанията на Колев, който бил готов да говори. Така се стигна до заседанието на апелативния съд миналата седмица, по време на което Борислав припадна и съдът не успя да прочете определението си.