Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

"ГЕРБ биха подкрепили реформа в прокуратурата. Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо".

Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

"Но не би следвало да свеждаме съдебната реформа само до това. При модела прокуратурата да отиде към изпълнителната власт е ясно кой носи отговорността, но това съдържа потенциал за ескалиране на политическо противопоставяне. Пряк избор на главен прокурор от хората е демократично, но рисково. Риск има и ако Народното събрание избира главен прокурор", добави още зам.-председателят на ГЕРБ.

"Когато има подозрения по отношение на висш държавен служител - бивш или настоящ, е хубаво да се провери всичко", коментира Дончев пък възложената от прокуратурата на БНБ задача да анализира кюлчетата и серийните номера на банкнотите евро, които се виждат на снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Томислав Дончев е категоричен - за да е добро едно управление и да дава най-добрия резултат, то трябва да има качествена опозиция - "силна, компетентна, подготвена":

"Качеството на управлението зависи от това колко силна е опозицията. Ние имаме амбицията да бъдем такава. Основният ангажимент е да зареждаме управлението с висока доза реализъм... Властта е тежест".

В предаването "Политически НЕкоректно" депутатът заяви, че "младостта е страхотен капитал в политиката, защото понякога предлага решения отвъд очевидностите".

"Приветствам присъствието на повече млади хора в политиката. Редно е човек да бъде толерантен към младостта, към липсата на опит, но не и толерантен към мързела. Когато коментираш по дадена тема, е хубаво да се подготвиш предварително". (бел. ред. - Дончев коментира изказване на Радослав Василев от "Продължаваме промяната". При първото си изказване от трибуната, той забрави какво иска да каже).

За мораториума върху цените на тока, парното и водата Дончев подчерта, че след решение на ръководството на групата са отправили предложението.

"Предложението беше композирано в пленарна зала и беше подкрепено с конституционно мнозинство... Мораториумът не е дългосрочното решение. Зависи какви други мерки ще се вземат в енергетиката".

Народният представител от ГЕРБ допълни и мнение по случая "Хемус":

"Очевидно има лице, с което МВР работи. Какви ги и вършило, дали става дума за вътрешнофирмена афера, или става дума за злоупотреба със средства - не мога да кажа. Има нещо нередно, но какво е то, трябва да се установи. На мен ми прилича на вътрешнофирмена афера. Това, че някой в ролята си на изпълнител е теглил, събирал, внасял от плащанията, не му променя ангажимента към това, за което има договор".