Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има натиск върху България да промени позицията си за Северна Македония Бойко Ноев

За пръв път от много години насам има синхрон във взаимодействието на властите - президент, парламент, правителство. Това е много важно не само за отвоюването на завладяната държава от гражданите, но и за ускоряването на икономическото развитие, борбата с корупцията. Сигурен съм, че това ще продължи и във външната политика, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ политикът и дипломат Бойко Ноев.

В изминалите години едноличната власт в лицето на бившия премиер провеждаше една странна външна политика, базирана на козируване, на целувки, на прегръдки, която доведе до това, че България по много въпроси остана неясна за международната общност и не само в нашата категоричност в отношенията с НАТО, но включително и в отношенията с Република Северна Македония, коментира Ноев. Според него по отношение на политиката с РСМ външната ни политика е била особено пагубна.

Ноев изтъкна прагматизма на министър-председателя Кирил Петков, който иска да бъде направен анализ, преди да се предприемат конкретни стъпки във всяка една от политиките. Той допълни, че е много важно такъв анализ да бъде направен и по отношение на Република Северна Македония.

"Ние също искаме нещата да станат по-бързо обаче страната кандидат е Република Северна Македония. Тя има да изпълнява важни критерии", така той коментира желанието на президента Пендаровски решението на България да се вземе по-бързо.

По думите му 4 години нищо не се е случило в отношенията с РСМ.

"Вместо след подписването на Договора за добросъседство те да вървят нагоре, тръгнаха надолу. Те разчитаха много на международен натиск и спряха на практика да изпълняват договора. Премиерът Петков трябва да изясни с екипа си какви са причините Р Северна Македония да промени отношението си по изпълнението на договора. Дали България не е дала повод за това? Това всичко е важно да се направи като анализ", открои той.

Ноев посочи, че трябва да се работи в посока да бъде възстановено доверието между двете държави. Например заседанията на историческата комисия в РСМ трябва да са публични, защото никой не знае какво се говори на тях. Освен това България има едно много просто искане - Република Северна Македония, която е мултинационална, да запише в своята конституция сред националностите, които живеят там и българите.

Бойко Ноев призна, че има натиск върху страната ни да промени позицията си по отношение на РСМ, но той беше категоричен, че България няма да промени позицията си по отношение на равноправието.

"Политикът, който би направил тази промяна, той няма да остане един ден на власт. Затова предложението на президента Радев за КС е много важно, по този начин той дава рамо на Кирил Петков в сложна ситуация, когато опозиция и други недоброжелатели чакат да му скроят някакъв номер. Въпросът за отношенията с РСМ е изключително деликатен и сложен. Радев протяга ръка. Той ще покани всички политически сили, ще покани изпълнителната власт на една дискусия да се види къде седим и какво правим", изтъкна експертът.