Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова. Кадър Би Ти Ви
Корнелия Нинова. Кадър Би Ти Ви

Мораториум трябва да има, но не по начина, предложен от ГЕРБ, заяви вицепремиерът и министър на икономиката

"Ние смятаме, че трябва да има мораториум. Имам предвид под "ние" не само БСП, но и коалиционните партньори. Но не по начина, по който го предложиха ГЕРБ. Те предложиха дата 1 януари 2021 г. Няма как да наложиш мораториум със задна дата. Мораториумът би трябвало да е от 16 декември и ние сме за това. Не разбирам истерията, която се разрази в парламента, защото това вече е утвърдена европейска практика. Испания наложи таван на цените на природния газ през ноември за три месеца. Румъния - таван на цените на електричеството и газ. На 15 септември - таван на цените наложиха в Унгария. Това са три европейски държави, които вече са го направили, за да защитят народите си".

Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Тя обяви пред водещата Цветанка Ризова, че не изключва пак да се кандидатира за лидер на БСП. "Януари  ще бъде констатирана оставката ми на конгреса на БСП. Обмислям и не изключвам варианта да се кандидатирам отново", сподели тя.

"Поставям на първо място грижата за семействата и домакинствата. Наистина ще бъде абсолютно непосилно за някои от тях да поемат още 11 процента увеличение на цените на тока и енергоносителите, защото това ще доведе до още по-голямо увеличение на всички други цени. Ръстът на доходите не може да стигне тази инфлация и това увеличение. Като вицепремиер и министър мога да гарантирам, че в близките три месеца няма да има повишаване на цената на тока", допълни тя.

"Защо обаче предложихме такава комисия днес? Тази временна комисия в парламента трябва да даде предложения за решения след 3 месеца, след като мине мораториумът. Какво трябва да променим в закона за енергетиката така че да не пострадат и ЕРП-та и частните дружества, какво тябава да се промени в правилниците и наредбите, по които работи КЕВР. Целта на тази комисия е компетентно и експертно да каже на народните представители - ако искате след този мораториум от 3 месеца да се погрижите и за хората, и за икономиката трябва да промените първо закона за енергетиката, наредба еди коя си", обясни Нинова.

"Министерството на икономиката и индустрията е огромно с много и в различни посоки отговорности", каза тя по повод въпроса дали не е оглавила министрство, изпразнено от съдържание. И изреди за колко агенции, стокови тържища, индустриални зони, лицензионни и регистрационни режими  и организации ще отговаря.

"Възложих цялостен преглед на ситуацията в държавните дружества. Спрях всички конкурси за назначаване на нови членове в техните бордове. Такива процедури на финалния етап имаше във "ВМЗ - Сопот" и "Кинтекс", заяви Нинова.

"Отдавна спрях да следя какво говори Сергей Станишев, при него е "защо си с шапка, защо си без шапка", каквото и да направим, все не е добро", добави Нинова. И каза още, че позицията на БСП и правителството за Република Северна Македония не се променя.

Лидерът на БСП в оставка изрази задоволство, че повечето от исканията на партията са залегнали в коалиционното споразумение. Тя обаче поясни, че част от предложените от левицата мерки няма да се реализират веднага, а след юли догодина, когато предстои актуализация на бюджета. Оттогава държавата ще плаща учебниците на учениците от 1 до 12 клас, а не както досега само до трети клас. Също тогава ще се приеме и изискването по един учебен предмет да има не повече от два учебника.

Нинова обаче подчерта, че още от 1 януари детските градини и ясли ще са безплатни, а пенсиите ще се актуализират така, че нито един пенсионер да живее под прага на бедност. "Тази година през юли под него бяха 803 хил. души От юли нататък вече мислим за модел за преизчисляване, който ще доведе до справедливото увеличаване на пенсиите", каза още Нинова.