Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО РАШКОВ
БОЙКО РАШКОВ

Служителите на МВР са събрали тонове материали по случая с "Хемус" без участието на прокуратурата. След май установихме, че нито парите са налице, нито магистралата е готова. Къде беше тази прокуратура до месец май? Защо не започнаха разследване преди служебното правителство? Това е престъплението на века! Грандиозно отклоняване на бюджетни средства, с предварително обмислени механизми", заяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаватело "Лице в лице" по БиТиВи. Според него изграждането на първите няколко лота е ставало с недостатъчно средства, защото голяма част от останалите са отишли някъде - "в чужди джобове, партийни каси, част от тях и в чужбина".

"Забелязвам активност на главния прокурор на ГЕРБ Иван Гешев - колко е лошо МВР, което разследва "Хемус". Във всяко разследване трябва да има единодействие между нас и наблюдаващия прокурор. Разчитахме на такова във важен момент от разследването по "Хемус". Обвиняемият е искал да направи самопризнания. Поставил е две условия. Първото е прокуратурата да не протестира домашния арест, наложен от съда. Това е допустимо и не е нарушение на закона. Второ - ако му се наложи да пътува в чужбина, да му бъде разрешено от прокуратурата. Има процедура, когато се сключва и споразумение. То улеснява процеса. Но прокуратурата не е обърнала внимание на тази възможност. Този човек можеше да ни отведе по най-късия път до мястото, където се намират тези 50-60 милиона лева", каза още Рашков. Той отново повтори, че МВР не е очаквало прокуратурата да противодейства на разследването. В ГДБОП са били подготвени три екипа, които веднага след самопризнанията на Борислав Колев да тръгнат по следата, която той е щял да посочи.

"Служба на МВР е прихванала информация за организирана престъпна група от висши полицаи. Направено е предложение материалите да се изпратят в прокуратурата. Имало е данни за един високопоставен човек в МВР, който службата счита, че е участник в организирана престъпна група. Прокуратурата е отказала да започвне досъдебно производство. Очевидно не са разгтледали всички материали. Някои от тях са пристигнали по-късно, не са им обърнали внивмание. Това е едно от основанията горестоящата прокуратура да разгледа отказа. Така са направили и за разследването за "Хемус". Такава е прокуратурата в днешния ден в нашата страна. Сама са е поставила в подчинение на политическа партия, която управляваше до април", обяви Рашков. 

Той заяви, че не вярва прокуратурата да направи нещо по заплахите срещу него, за които спомена в понеделник. "Нямам нужда от прокуратурата в този случай, лично аз", категоричен е Рашков.