Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 15 декември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията, казва в публикация във фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво пише в нея още:

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ И ЗА КОМЕНТИРАНЕ ОТ ХЕЙТЪРИ . Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

НЕ ГО ЧЕТЕТЕ ТОВА, ХЕЙТЪРИ, ЩЕ СЕ ПОВРЕДИТЕ ПСИХИЧЕСКИ. МАХАЙТЕ СЕ ОТТУК.

И днес ще има малко весело, но накрая. Веселите коментари за българския политически и социален живот не допадат на някои. Като не ви допадат, не ги четете. Те затова са накрая.

Пропускайте ги.

С две приказки - ситуацията бавно се подобрява. Ще кажете - ама как така, вчера пак бяха 2004 нови случая. Преди седмица обаче по същото време бяха 2299. Бавно подобрение. Ще го видите и на картите. Сега по точките.

Следва анализът на ситуацията.

0. Никулден мина отдавна - днес е 15.12. Омикронът още го няма. Знаете прогнозата ми - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Прогнозата се изпълнява. Народът ще си хапне и пийне за празниците. Това е добре. Не е добре, че ще има такива, които няма да има какво да хапнат и пийнат. Забатаченото положение тепърва ще се изясни на новото правителство. И ентусиазмът им ще умре. С ентусиазъм страна не се управлява. Мрачен реализъм трябва тук.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.99 - близо е до 1.

Прогнозата я знаете - БАВНО разтоварване на здравната система Това е става пред очите ви. Броят на активните случаи се очаква да намалява бавно. Празниците наближават, още сме над 90 000 активни случая. Както виждате, очакванията ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината, се сбъдват.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751

починали 1-ви октомври 2021 - 20 968

починали до днешна дата - 29 764

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 8796

Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време - 130, 2% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починали 30.2% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация.

Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината - очаквам да прехвърлим 30 000. Кой ли не се изреди да реве и вие срещу тази прогноза. Днес бройката е 29 764. До края на годината има 16 дни. Капанът на Тамерлан се затяга.

Хейтърите вият на умряло. Да вият, когато Витанов ги предупреждаваше, че смъртността ще е висока, пак виеха.

Сега - можели и те да го кажат. Нищо не можете да кажете. Ако можехте - да сте го казали преди мен. Чакаме поредната прогноза на Витанов да почне да се изпълнява и - ама и ние това можехме да го кажем. Не минава номера. Теоремата на Витанов ясно казва какво можете и какво не можете.

За ваксинацията - АКО ЩЕТЕ, НЕ ВИ КАРАМ НАСИЛА.

Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването.

Развитието се очаква да е положително и ниво 4 да изчезне.

Източна България е по-добре от западна. Процесът не е Марковски. Налице е памет. Лека закачка към тези, които се перят с дипломите си от Математическия факултет на СУ. Не се отнася за колегите ми, които опитват да моделират пандемията. Те са наясно. Отнася се за другите, които пелтечат, че математик било като имаш диплома от Математическия факултет на СУ. Коши няма диплома от Математическия факултет на СУ. Значи не е математик. Хилберт и той няма диплома от Математическият факултет на СУ. Описвам ви сектанщина, която вреди изключително много на българската математика.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта.

Имаме очакван пробив - една от областите се очаква да излезе от червената зона. Това е добре.

София-град се очаква да е вън от много тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

ДИФУЗНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УГАСНА. А то като угасне, не е лесно да пламне пак. Тоест и да пламне пак, ще е догодина. Яж и пий народе, празниците ще са спокойни

Но вие, които четете редовно тези анализи, не се учудвате, защото знаете - отдавна бе предсказано, че дифузното разпространение ще угасне и че празниците ще са спокойни.

Ама какво съм разправял на народа да яде и да пие - реват хейтърите. Ревете хейтъри, вийте срещу Луната против Витанов. Този изстрадал народ, голяма част от който не знае, как ще изкара утре, има нужда един да му каже - народе, по тия празници поне за вируса няма да се притесняваш. Яж и пий и си носи новите дрехи. Пък след Нова година, ще му мислим. Вместо да виете срещу мен, кажете го и вие на народа, успокойте го.

5. Картата на риска съгласно нашата методология.

Виолетовото бавно намалява. В Западна България също. И Благоевград излезе от виолетовата зона. Това е много добре. Очаква се тази тенденция да продължи и през новата седмица. Трябва да държим така и да внимаваме - все пак виолетовото още е много. Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - системата за ранно предупреждение на Витанов все още не го засича, а тя, както вече се убедихме, не е лоша. Днес е 15-ти, още една седмица да удържим и да не го пуснем в България - ще стане 22-ри и ето ви ги празниците дошли. Без големи проблеми с Омикрона.

Каквато е и прогнозата на Витанов.

Основната система на Националния център за заразни и паразитни болести също не засича Омикрон варианта в България. Значи практически още го няма. Като дойде, ще си направя статистиката и ще ви кажа точно какво ще става след

Нова година. И докато си чакам данните за статистиката, може да се развихрят тези, които рупат чипс по диваните и много знаят.

Хайде, диванни ревачи, какво ще стане след Нова година. Или чакате Витанов да каже, пък после вие да завиете, че това, което Витанов е казал и вие може да го кажете. Не минава тоя номер.

7. Тотален локдаун до края на годината - няма да има.

Ама стига, бе Витанов, проглуши ни ушите с това.

Нали помните какво казах много отдавна - не само тотален локдаун няма да има, но и приказките за него ще отшумят.

Защо ви проглушавам ушите - а помните ли, какво ви говореха всички останали. Да не вземете да забравите.

Ето - няма ни тотален локдаун, ни приказки за него. Стягайте си спокойно празниците.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Жанрът може да го наречем така - хумористичен реализъм на Витанов. Защо го има това - също знаете - ако тръгна да ви говоря с високопарните математически термини, ще избягате на втората минута, ако не заспите от отегчение. Тъй, че няма защо да се дуя с високопарни приказки. Следствие - има доста да си говорим за Мърфи, Питър, Паркинсън и другите.

Та веселата част. Днес едно следствие от третия закон на Чизхълм:

ДОРИ ДА СТЕ УВЕРЕН, ЧЕ ПОСТЪПКИТЕ ВИ ЩЕ СРЕЩНАТ ВСЕОБЩО ОДОБРЕНИЕ, ВСЕ ЩЕ СЕ НАМИРИ НЯКОЙ, КОЙТО НЯМА ДА Е ДОВОЛЕН.

Няма как да не сте се сблъскали с това - каквото и да правите, винаги има недоволни мрънкачи, които се опитват да ви правят отрицателна рецензия, защото друго не могат. Да напомним теоремата на Витанов

Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Практически приложения на следствието от закона на Чизхълм

а. Витанов и хейтърите. Каквито и прогнози да направите, колкото и точни да са те, пак ще има хейтъри, които да реват и вият. Витанов го приема това спокойно. Следствие от закона на Чизхълм. И си ги разлайва. Като ги има, поне да му свършат някаква работа.

б. Правителството. Каквото и да правят, ще се появи критика и тя ще расте. Следствие от закона на Чизхълм. Критиката е като ентропията - тя няма да намалява. И като стане достатъчно голяма, се запалват едни процеси в сложната обществена система, които водят до края на правителството. Оттук играта е - да си отложиш края колкото можеш. Ако успееш да го отложиш 12 години ставаш много мразен. Ганьо е така - не обича успешните хора. Он не сака на него да му е добре, на успешния Вуте трябва да му е зле. Он не сака той да успее. Трябва в същото време и Вуте да се провали. Такива ти ми работи.

в. Светът на науката - някой постигнал нещо. Мислите си, че всички ще му ръкопляскат. Ами, ами, сложете едно записващо устройство по ъглите на залата да чуете истината. Недоволство, ръмжене - защо той, а не аз. Ако успехът е голям, се стига до открит рев и вой. Пример - Витанов. Рев, вой, забиване на нож в гърба. Следствие от закона на Чизхълм. После защо Витанов бил мрачен реалист. Ами на гърба си ножовно го е изпитал.

г. Началото на пандемията в България . НОЩ на генерал Мутафчийски. Смазана първа вълна - максимум с 95 (деветдесет и пет!!!) нови случая на ден, едва 144 починали за 3 месеца (не на ден, за 3 месеца). Огромен рейтинг на одобрение. Законът на Чизхълм действа. Недоволните надават рев. Музиката се сменя. Резултат - починалите вече гонят 30 000. Закономерно.

Хайде стига толкова. И помнете - ако щете всичките звезди от небето да им свалите, все ще се намери кой да мрънка. Няма спасение. Съвет на Витанов

ОБРЪЩАЙ МРЪНКАНЕТО НА ДРУГИТЕ В СВОЯ ПОЛЗА

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Омикрон още го няма, празниците идат. Яжте и пийте на воля, като дойде Новата година, ще го мислим тогава. Вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

СНИМКИ: Фейсбук
СНИМКИ: Фейсбук