Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на парламента Никола Минчев не влезе в тона нито на ГЕРБ, нито на БСП

Лена Бориславова, Деница Симеонова и Владимир Табутов първи скачат срещу хората на Борисов

Дебатите по предложения премиер, структура на правителството и министри показаха кои депутати от "Продължаваме промяната" ще бъдат основни говорители. С фигурите на познатите стари партии сме свикнали, но групата на ПП е изцяло нова. Въпреки това очевидно ролите там вече са разпределени.

Най-трудно ще им е да се справят с колегите си от ГЕРБ, които са силни в процедурните въпроси. Още в първите минути хората на Кирил Петков и Асен Василев разбраха, че трябва да са постоянно нащрек. Опозицията се опита да промени подготвения сценарий на заседанието, в което гласуваха кабинета. Александър Ненков предложи да има дебати по всяка отделна точка – за премиер, за структура на МС и за персоналния му състав. Така подчинените на Бойко Борисов партийци щяха да имат

тройно повече време,

за да нападат наследниците си във властта.

"Продължаваме промяната" обаче реагира светкавично. На трибуната излезе Лена Бориславова, която е сочена за едно от основните лица във формацията на младите и прагматични политици. Тя бе подготвена с контраидея – да се обсъжда всичко накуп. Очаквано мнозинството я подкрепи и отхвърли намерението на герберите. По-късно младата привърженичка на ПП се изказа в подкрепа на своите съотборници:

"Днес, на 13 декември, сме тук и сме готови да дадем всичко от себе си да работим с всеки, който истински милее и желае да направи нещо добро - не само за себе си, но и за някой друг. Готови сме да придадем нов смисъл на понятията "народен представител" и "управник". Днес гласуваме кабинета "Петков", готови сме!", завърши Бориславова. Тя е юрист по образование и на следващия ден подаде оставка, тъй като ще бъде шеф на кабинета на Кирил Петков.

Друго от остриетата на "Продължаваме промяната" ще е врачанката Деница Симеонова

– една от седмината основатели на ПП, която също скочи да репликира опозицията в лицето на Радомир Чолаков.

"Два месеца слушам непрекъснати лъжи и атаки към Кирил Петков. Фалшивите новини и манипулацията са грозното лице на едно отминало време и за които избирателите казаха "Стига!". За вас може би хора като Кирил Петков са хора, появили се изневиделица. 12 години във властта и липсата на връзка с реалността. Вие сте слепи за потенциала на българското общество.

Петков е един от младите и талантливи хора, които никога не забелязахте и не им дадохте шанс да се реализират. Ние, младите хора като Кирил Петков, не искаме да сме зависими от корупционни схеми и част от васални зависимости. Кирил Петков, който за мен е просто Киро, е сбъдналата се мечта на десетки хиляди българи, които мечтаят за добър живот тук. Ние, децата на промяната, родени през 80-те и 90-те години, нямаме нищо общо с демоните от миналото и ще направим България родина на първо място", каза Симеонова. Към

групата за

бързо реагиране

се присъедини и депутатът от Благоевград Владимир Табутов, който също се включи да репликира ГЕРБ.

Завидно самообладание показа новият шеф на парламента Никола Минчев, който не загуби присъствие на духа при всички опити на ГЕРБ да наложи своя дневен ред. За разлика от предшественичката си Ива Митева от "Има такъв народ" сегашният председател не изпадаше в ярост и паника при всяко тяхно предложение. В предишния парламент на включен микрофон се чу как Митева казва: "Ама то е ад, бе". Наложи се тогава да се включи опитната й заместничка Татяна Дончева, за да овладее залата.

Без да показва емоции, Минчев не позволи опозицията да надделее. Освен това не даде аванс и на партньорите си от коалицията. Когато Георги Свиленски от БСП поиска отстраняването от заседанието на Александър Иванов от ГЕРБ, защото в изказването си обидил Бойко Рашков и Корнелия Нинова, председателят отказа да прибегне до изгонване. Иванов нарече Бойко Рашков част от "старите червени влъхви", а Нинова – от новите. Минчев само призова да се спазва добрият тон.

Никола Минчев Кадър: Би Ти Ви
Никола Минчев Кадър: Би Ти Ви